I. Šimonytė: dar anksti vertinti, kaip K. Navickui sekasi užtikrinti pasėlių deklaravimo procesą

Anksčiau teigusi, jog žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko ateitis poste priklausys nuo prasidėjusio pasėlių deklaravimo sklandumo, premjerė Ingrida Šimonytė tikina, kad dar anksti vertinti, ar ministras pareigas išsaugos.

Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Navickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Navickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Navickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 11, 2023, 9:06 AM

„Kol kas procesas vyksta, labai intensyviai. Manau, kad ministerija labai intensyviai bendrauja, bendradarbiauja, daro daug mokymų, atsakymų į klausimus ir tiesiog įvairiai reaguoja į iškylančias problemas. Tad aš tikrai neskubėčiau su išvadomis dabar“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė patikino atidžiai sekanti, kaip sekasi K. Navickui ir jo vadovaujamai ministerijai užtikrinti pasėlių deklaravimo proceso eigą. Galutinis ministro darbo įvertinimas esą paaiškės birželio gale – deklaravimui pasibaigus, sako ji.

„Akylai situaciją stebiu. Birželį, manau, išvadas tikrai galėsime pasidaryti“, – teigė I. Šimonytė.

ELTA primena, kad žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas šiemet vyksta nuo balandžio 17 d. iki birželio 20 d. (pavėluotai – iki birželio 30 d.). Kaip praėjusią savaitę pranešė Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), savo dirbamų plotų deklaracijas užpildžiusiems ūkininkams nuo praėjusio antradienio jau leidžiama jas patvirtinti. To nebuvo galima padaryti pirmąsias dvi deklaravimo savaites.

Žemės ūkio viceministras Egidijus Giedraitis trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitetui teigė, jog gegužės 9 d. jau buvo patvirtinta apie 16 tūkst. ūkininkų deklaracijų. Deklaruojamo ploto vidurkis, anot jo, siekia apie 10 ha.

Sulig naujuoju Lietuvos žemės ūkio strateginiu planu, nuo šių metų nelieka žalinimo išmokos. Vietoje to ūkininkai gali pasididinti tiesiogines išmokas dalyvaudami vienoje iš 10 klimatui, aplinkai ir gyvūnų gerovei naudingų sistemų – vadinamųjų ekoschemų. Taip pat daugėja geros agrarinės būklės ir aplinkosaugos, įvedami kiti reikalavimai.

E. Giedraitis yra sakęs, kad proceso pradžioje žemdirbių aktyvumas deklaruojant pasėlius buvo itin didelis, pavyzdžiui, vien per pirmąją laukų įbraižyta beveik dvigubai daugiau nei praėjusiais metais.

Ministerija kiekvieną ketvirtadienį ūkininkams rengia nuotolines konsultacijas, jų įvyko jau trys. Pasak viceministro, į jas prisijungia apie 420–520 žemdirbių.

Deklaravimui prasidėjus I. Šimonytė yra sakiusi, jog, jei procesas „kažkokiu būdu bus nesėkmingas“, ji esą turėtų pagrindo kelti klausimus K. Navickui dėl jo darbo.

K. Navicko pasitraukimo iš ministro pareigų reikalauja dalis ūkininkų ir opozicijos parlamentarų, kaltinančių jį nekompentencija, kritikuojančių ŽŪM parengtą 2023–2027 metų žemės ūkio plėtros strateginį planą, ministerijos reakciją į šiemet ženkliai kritus pieno supirkimo kainoms kilusią vadinamąją pieno krizę. Ministras Seime atlaikė jau dvi interpeliacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.