Išmokų skandale V. Matijošaitis stojo į J. Šiugždinienės pusę: kaltina buvusią valdžią

Paaiškėjus, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, prieš pradėdama darbą ministerijoje, galimai neskaidriai įsisavino 13 816 eurų, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis nurodė, kad „šiandien badyti pirštais į švietimo ministrę nereikia“.

Visvaldas Matijošaitis<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis<br>M.Patašiaus nuotr.
 J.Šiugždinienė<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 J.Šiugždinienė<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
 J.Šiugždinienė<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
 J.Šiugždinienė<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Visvaldas Matijošaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Visvaldas Matijošaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-05-11 14:24, atnaujinta 2023-05-17 17:17

„2011 metais, atėjęs į Kauno miesto tarybą, jau radau tuo metu galiojusią tvarką dėl išmokų tarybos nariams ir atsiskaitymo už patirtas išlaidas. Kas ir kodėl ją tokią priėmė, gali atsakyti tik prieš tai buvusieji valdžioje. Nepuolėme nieko keisti, nes ir taip buvo ką veikti mieste – koncentravomės į darbus, o ne popierizmus.

Žinau tik viena, kad ši tvarka vienodai galiojo visiems – ir dabartiniams Seimo nariams, ir ministrams. Todėl nereikia šiandien badyti pirštais į švietimo ministrę J.Šiugždinienę – ji buvo tokia pati Kauno tarybos narė, kaip ir visi kiti.

Tiek ir dabartiniai finansų ar kultūros ministrai, jeigu anuomet ir rinkdavo kokius čekius, tai pagal šitą seną Kupčinsko laikų tvarką niekam nereikėdavo jų priduoti“, – portalui lrytas.lt perduotame komentare teigė V.Matijošaitis.

Kauno miesto meras tuo pačiu teigė, kad informaciją apie įsisavinamas savivaldybių lėšas paviešinęs visuomenininkas Andrius Tapinas norėjo pasijusti Tadu Blinda.

„Suprantu, kad vienam veikėjui labai norisi pasijausti svieto lygintoju, bet iki Tado Blindos jam dar labai toli – kol kas tik lengvas vilnietiškas pavydas ir nykios fantazijos, bandant paniekinti savivaldą visoje Lietuvoje“, – sakė jis.

Kauno miesto savivaldybės atstovai nurodė, kad nuo 2010 m. kovo mėn. Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai gauna 0,6 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio išmoką. Ši suma yra kintanti ir apskaičiuojama kas ketvirtį pagal oficialiai skelbiamus duomenis.

Tuo metu prieš tai, 2009 metų vasarį, Kauno miesto savivaldybėje buvo patvirtintos santykinai dar didesnės išmokos, siekdavusios 0,8 VMDU.

2011 m. sausį tuometinės tarybos sprendimu ir mero Andriaus Kupčinsko parašu patvirtintas Tarybos veiklos reglamento pakeitimas, numatantis, kad kiekvienas tarybos narys asmeniškai atsako už savo išlaidas tarybos nario veiklai.

Kauno miesto savivaldybė siūlo pastaruoju metu iškilusius klausimus spręsti keičiant Vietos savivaldos įstatymo reglamentavimą.

„Tarybos nario veikla iš esmės nėra ribota ar apibrėžta laike ir neapsiriboja vien tik dalyvavimu formaliuose tarybos ar jos struktūrinių padalinių posėdžiuose, todėl tarybos nario patiriamos su jo veikla susijusios išlaidos nėra pastovios.

Atsižvelgiant į tai siūlome ne nustatyti su šiomis išlaidomis susijusius maksimalius išmokų dydžius, o siūlyti Vietos savivaldos įstatymo pakeitimus, numatančius fiksuotą mėnesinį atlygį tarybos nariui. Vietos savivaldos įstatymo pakeitime galėtų likti ir dabar numatyti atvejai, kuomet atlygis būtų mažinamas (pavyzdžiui, praleidus daugiau kaip pusę posėdžių)“, – siūlo Kauno miesto valdžia.

Kas įvyko?

Primename, kad visuomenininkas ir žurnalistas A.Tapinas ketvirtadienio rytą feisbuke paskelbė informaciją, jog švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, prieš pradėdama darbą ministerijoje, neskaidriai įsisavino 13 816 eurų.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sėmė kauniečių pinigus ne prasčiau už Matijošaitį. Prieš išeidama į ministeriją ji gavo 13 816 eurų“, – rašė A.Tapinas.

Apskritai Kauno savivaldybės tarybos nariai, kaip nurodė visuomenininkas, per kadenciją neskaidriai įsisavino beveik po 40 tūkst. eurų. „Kauno tarybos nariai per kadenciją pasiėmė beveik po 40 000 eurų. Faktiškai visi – nuo vieningo Matijošaičio iki konservatoriaus Lukševičiaus“, – teigė A.Tapinas.

„Sakau – pasiėmė, nes panašu, kad pinigai buvo pervedami nepateikiant jokių ataskaitų ar dokumentų, nes savivaldybė ignoruoja jau trečią prašymą leisti susipažinti su ataskaitomis. Neolex advokatai jau ruošia ieškinį, darbą pradėjo ir Kauno prokurorai“, – pridūrė jis.

Pati J.Šiugždinienė priežasties atsistatydinti nemato, nes esą visas kanceliarines lėšas leisdavo skaidriai ir teisėtai. „Skaičiau pono Tapino informaciją, ir pirmiausia noriu pasakyti – gerai, kad tokia iniciatyva yra, tai tikrai mums padės išskaidrinti sistemą, padaryti ją teisingesne.

Aš, kaip Kauno miesto Tarybos narė, per mėnesį išleisdavau 600–700 eurų, už juos atsiskaitydavau pagal reglamentą, pagal Kauno miesto savivaldybės nustatytą tvarką. Tikrai sąžiningai visada atsiskaičiau, todėl esu viena iš Seimo narių, kuri mažiausiai išleidžia kanceliarinėms išlaidoms. <...> Visada sąžiningai atsiskaitau ir sąžiningai dirbu, todėl nesuprantu, kodėl turėčiau atsistatydinti“, – tvirtino J.Šiugždinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.