J. Šiugždinienei aiškinantis toliau, A. Tapinas tikras: „Jeigu ataskaitų nėra, ministrė turi trauktis“

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė ketvirtadienio popietę feisbuke dar kartą pasiaiškino, kodėl ant jos krito neskaidrumo šešėlis. Ministrė taip pat apgailestauja, kad „šiandien atsidūrė dėmesio centre“.

Jurgita Šiugždinienė<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 11, 2023, 5:06 PM, atnaujinta May 17, 2023, 5:17 PM

Savo ruožtu skandalinga informacija apie J.Šiugždinienę pasidalijęs visuomenininkas Andrius Tapinas sako, kad ministrės argumentai dėl galimai įsisisavintų lėšų dirbant Kauno miesto savivaldybės Taryboje – visiškai neįtikinantys.

„Ministrės Šiugždinienės pasiaiškinimai yra neįtikėtinai prasti. Esu skaidri, bet dokumentų neturiu. Dariau, nes visi taip darė. Mes jau matom iš kitų savivaldybių, kad dauguma darė blogai. Tai labai prastai teisintis, nes „visi taip darė“.

O situacija paprasta. Ministrė kaip ir kiti tarybų nariai gaudavo viešuosius pinigus. Už juos reikia atsiskaityti. Taškas. Kaunas jau pasilengvino sau gyvenimą nereikalaudamas pateikti dokumentų, o tik ataskaitų. Tik pamačius ministrės ataskaitas, kurios būtinos pagal reglamentą, galėtume diskutuoti, ar lėšos išnaudotos teisėtai, ar piktnaudžiauta.

Tai ministrė jau turėjo skambinti į savivaldybę, gauti savo ataskaitų kopijas ir jau turėjo jas paviešinti. Bet jeigu ataskaitų nėra, tai nėra apie ką kalbėti – ministrė turi susirinkti daiktus ir trauktis, nes tuoj taps ikiteisminio tyrimo subjektu“, – ketvirtadienio popietę rašė A.Tapinas.

Savo ruožtu pati J.Šiugždinienė feisbuke dėkojo už palaikymą, bei atsiprašė, kad „šiandien yra dėmesio centre“. Ji pateikė ir detalesnį įvykių paaiškinimą.

„Mes visi tikimės kuo skaidresnio ir aiškiai reglamentuoto savivaldybių tarybų narių veiklos apmokėjimo. Manau, kad ir Andriaus Tapino veiksmai pasitarnaus šiam tikslui. Turbūt natūralu, kad žmonėms visada atrodys, jog politikams skiriama per daug pinigų. Ir suprantama, kad šita tema talpina savyje daug emocinio krūvio.

Prieš ketverius metus rinkti Kauno miesto savivaldybės Tarybos nariai susilaukė A. Tapino dėmesio, mano pavardė tarp kitų tarybos narių taip pat paminėta. Taip jau atsitiko, kad šiandien turiu kalbėti už visą Kauno miesto savivaldybę.

Atsiskaitydama už tarybos nario veiklos išlaidas aš veikiau pagal galiojančią tvarką, kokia galioja savivaldybėje. Teikiau tokią informaciją, kokią privalėjau teikti. Savivaldybė turi savo kontrolės mechanizmus. Ją tikrina įvairios institucijos, tikrina ir savivaldybės išlaidas. Klausimų nuo 2011 metų niekam nekilo.

Savivaldybės Tarybos nariams kartą per ketvirtį nurodyta užpildyti išlaidų ataskaitą. Abejoju, ar kas nors iš Tarybos narių tų ataskaitos lapų kopijas pas save kaupdavo. Aš, jei per protingą laiką nesulaukdavau pastabų dėl ataskaitos, laikydavau, kad klausimas išspręstas“, – tvirtino ministrė.

J.Šiugždinienė aiškino, jog visos ataskaitos yra „savo laiku atiduotos savivaldybei“.

„Prieš ketverius metus, kadencijos pradžioj Tarybos naujokai patys bandydavome nunešti čekius, bet jų nereikėjo. Todėl jų ir nekaupėme. Tarybos narių buvo prašoma tik pateikti popierinę ataskaitą. Matyt, buhalterija turi savo tvarką, jeigu jiems reikia tik fizinių kopijų. Bet buhalteriai, neabejoju, niekam neišduoda nė cento, jei kažkas padaryta ne pagal tvarką.

Žinau, kad tarp kitų Kauno miesto savivaldybės tarybos narių jau yra iniciatyvos tvarką gerinti. Reglamentas netobulas, tikiuosi, kad rasis valios jį patobulinti. Prisidėsiu prie tvarkos tobulinimo nacionaliniu lygiu, palaikysiu kolegų Seime iniciatyvas. Gaila, antradienį aiškesnei, skaidresnei tvarkai, kuri buvo siūloma, Seime pritarė tik TS-LKD nariai.

Taip pat paminėsiu, kad ten, kur yra tvarka aiški, kaip naudojamos Seimo narės arba ministrės reprezentacijai skirtos lėšos, nėra jokių problemų. Mano išlaidos yra vienos mažiausių tarp visų Seimo narių ir ministrų.

Dėl susiklosčiusios situacijos, nei ūpo dirbti, nei komunikuoti su visais interesantais nepraradau. Į Jūsų komentarus ir klausimus atsakysiu, kai tik turėsiu tam adekvataus laiko“, – rašė J.Šiugždinienė.

Abejonės, ar J.Šiugždinienė skaidriai naudojo savivaldybės tarybos nario veiklai skirtas lėšas, kilo po to, kai ketvirtadienį visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė J.Šiugždinienė, prieš pradedama darbą ministerijoje, galimai gavo daugiau kaip 13 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.