Prezidentūra apie J. Šiugždinienės skandalą: sprendimas yra I. Šimonytės rankose

Viešojoje erdvėje kilus klausimams dėl to, ar praėjusioje kadencijoje Kauno miesto savivaldybėje dirbusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė skaidriai kanceliarinėmis lėšomis, Prezidentūra sako, kad sprendimas dėl politikės likimo poste – premjerės Ingridos Šimonytės rankose.

 I.Šimonytė, J.Šiugždinienė.<br> V.Skaraičio nuotr.
 I.Šimonytė, J.Šiugždinienė.<br> V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

May 11, 2023, 1:46 PM, atnaujinta May 17, 2023, 5:17 PM

Pasak valstybės vadovo Gitano Nausėdos patarėjo Tomo Beržinsko, prezidentas, esant poreikiui, šį klausimą asmeniškai aptars su Vyriausybės lydere.

„Kalbant apie švietimo, mokslo ir sporto ministrę – tai visų pirma yra premjerės apsisprendimas. Esant poreikiui, grįžęs iš vizito Ispanijoje ir Portugalijoje, Prezidentas aptars šį klausimą su Vyriausybės vadove“, – nurodoma Prezidentūros komentare, kurį Eltai raštu perdavė šalies vadovo patarėjas T. Beržinskas.

Be to, paaiškėjant vis daugiau atvejų, kai tarybos nariai neskaidriai naudojasi veiklai skirtomis lėšomis, prezidentas ragina Seime greičiau tobulinti teisės aktus ir skaidrinti savivaldos išmokų politikos reglamentavimą.

„Prezidentas jau anksčiau yra sakęs, jog dabartinė situacija dėl savivaldybių tarybos narių veiklai skiriamų lėšų yra nepriimtina, nes joje nėra skaidrumo ir kontrolės mechanizmo. Šalies vadovas ragina politikus kuo greičiau priimti reikiamus teisės aktus, kurie nustatytų skaidrią ir aiškią atsiskaitymo bei lėšų naudojimo tvarką“, – teigiama Daukanto aikštės pozicijoje.

Ketvirtadienį visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė, prieš pradedama darbą ministerijoje, galimai neskaidriai naudojosi savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis ir gavo daugiau kaip 13 tūkst. eurų.

ELTA primena, kad klausimai dėl savivaldybių tarybų narių išlaidų skaidrumo kilo po to, kai visuomenininkas A. Tapinas ėmėsi tyrimo dėl galimo savivaldos biudžeto pinigų švaistymo.

Dėl susiklosčiusios situacijos savivaldybėse, A. Tapinas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą.

STT balandžio pabaigoje pradėjo tyrimą dėl Pagėgių ir Šilutės savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai gegužės pradžioje taip pat pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

Nors Seime buvo registruoti Vietos savivaldos įstatymo pakeitimai, kuriais norėta nustatyti konkrečias tarybos narių veiklai skirtų lėšų lubas, taip pat griežtinti atskaitomybę rinkėjams, numatyti aiškių auditų ir patikrų tvarką, jie antradienį buvo atmesti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.