Po J. Šiugždinienės pareiškimų – A. Tapino raginimas: jei nebus ataskaitų, galima konstatuoti nusikaltimą

Paviešinęs, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, prieš pradėdama darbą ministerijoje, galimai neskaidriai įsisavino kanceliarines lėšas Kauno miesto taryboje, visuomenininkas Andrius Tapinas pakomentavo ministrės pasiaiškinimus ir dar kartą paragino pateikti išlaidas pagrindžiančias ataskaitas.

 Andrius Tapinas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
 Andrius Tapinas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Tapinas.<br>kiti
Andrius Tapinas.<br>kiti
Ingrida Šimonytė, Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 12, 2023, 11:09 AM, atnaujinta May 17, 2023, 5:17 PM

„Pasižiūrėjau ministrės J.Šiugždinienės pasiteisinimus per TV žinias ir jos įrašą „Facebook“ „ačiū už palaikymą“, tai šiek tiek paaiškinsiu ir pakomentuosiu, ką sakė ministrė. Gal tai bus naudinga Ingridos Šimonytės pokalbyje su ministre“, – savo feisbuko paskyroje rašė A.Tapinas.

Ataskaitos

J.Šiugždinienė: „Visos ataskaitos yra savo laiku atiduotos savivaldybei“.

„Jų vis dar viešumoje nėra. Kilus skandalui ministrė turėjo tą pačią akimirką paskambinti į savivaldybę, pareikalauti kopijų ir jas paviešinti. Ir tada jau galima būtų žiūrėti, kas ten parašyta.

Jeigu ataskaitų ir toliau nebus, vadinasi, bus galima daryti išvadą, kad ministrė (kaip ir kiti Kauno tarybos nariai) miesto pinigus tiesiog gavo. Be jokių dokumentų“, – rašė A.Tapinas.

Ministrės paaiškinimai, kaip atsiskaitydavo

J.Šiugždinienė: „Aš skaičiuoju savo išlaidas ir teikiu patvirtinimą. Detalizaciją. Kaip ir visi. Aš turiu telefoną ir skaičiuoju, kiek aš išleidžiu. Tam tikrą išlaidų dalį skiriu tarybos nario veiklai. Kaip ir visi“.

„Ne taip veikia atsiskaitymas. Yra ataskaitos forma, kur aiškiai nurodyta, ką turėjo įrašyti J.Šiugždinienė: prekių ir paslaugų pavadinimą, dokumento numerį ir rekvizitus (jei yra).

Kalbėti, kad ji pati kažkaip skaidė savo telefono išlaidas ir įrašinėjo sumas yra kliedesiai. Negalima ataskaitoje tiesiog įrašyti 400 eurų už kurą ar 7 eurai už telefoną“, – nurodė jis.

Čekiai ir kiti patvirtinantys dokumentai

J.Šiugždinienė: „Čekių savivaldybėje, Kauno miesto savivaldybėje, pagal reglamentą niekada pateikti nereikėjo ir nei vienas tarybos narys nėra teikęs kelias kadencijas“.

„Teisingai. Bet kitas reglamento sakinys nurodo: „Tarybos narys asmeniškai atsako už išlaidų ataskaitoje pateiktų duomenų tikslumą ir pagrįstumą“. Vadinasi, J.Šiugždinienė turėjo būti pasiruošus paaiškinti savo įrašytų duomenų pagrįstumą, jei kas klaustų“, – argumentavo visuomenininkas.

Apmokėjimo tvarka

J.Šiugždinienė: „Bet buhalteriai, neabejoju, niekam neišduoda nė cento, jei kažkas padaryta ne pagal tvarką“.

„Melas. Pagal reglamentą visa mėnesiui skirta išmokų suma Kaune tiesiog pervedama avansu į tarybos nario sąskaitą banke ir tarybos narys atsiskaito tik pasibaigus ketvirčiui.

Sistema unikali – tu gauni visus maksimalius pinigus ir tada turi sugalvoti, ką parašyti ataskaitoje (jeigu tokia buvo apskritai), kad sutaptų maksimali suma. Nėra taip, kad tu išleidi pinigus ir tada ateini su dokumentais prašydamas, kad buhalterija kompensuotų pinigus“, – paaiškino jis.

Išmokos suma

J.Šiugždinienė: „Mano 700 eurų čia vienos mažiausių išlaidų Kauno miesto taryboje“.

„Melas. J.Šiugždinienei kaip ir absoliučiai daugumai Kauno tarybos narių būdavo avansu pervedama maksimali tarybos nustatyta suma, kuri buvo pririšta prie vidutinio darbo užmokesčio.

Suvestinėse matyti, kad 2019 rugsėjį – lapkritį maksimali išmoka buvo 773.40 euro, tiek gavo faktiškai visi tarybos nariai. J.Šiugždinienė mažesnes nei maksimalias išmokas gavo tik 2019 rugpjūtį ir gruodį.

2020 metais J.Šiugždinienė visus mėnesius iki lapkričio gaudavo maksimalias leistinas išmokas: sausį-kovą 790 eurų, balandį-gegužę 815 eurų, birželį-rugpjūtį 828 eurus, rugsėjį-spalį 839 eurus“, – įvardijo A.Tapinas.

Karantinas

„Ministrė turėtų premjerei paaiškinti, kaip visuotinio karantino metu ji transporto ir ryšio išlaidoms per mėnesį išleisdavo daugiau kaip 800 eurų. Jei viskas buvo naudojama kurui, per mėnesį gaunasi nuvažiuota daugiau kaip 8300 kilometrų. Arba po 360 kilometrų per dieną vykdant Kauno tarybos pareigas“, – pastebėjo A.Tapinas.

Atsakė ir Kauno miesto merui

A.Tapino teigimu, J.Šiugždinienė šiuo metu yra dėmesio centre, nes yra aukštas pareigas užimanti Vyriausybės nare, tačiau tai, anot jo, taikytina visiems Kauno tarybos nariams įskaitant merą V.Matijošaitį, kurio ataskaitos, kaip pabrėžė A.Tapinas, irgi turi būti viešos.

Reaguodamas į skandalą, ketvirtadienį V.Matijošaitis nurodė, kad 2011 metais, atėjęs į Kauno miesto tarybą, jau rado tuo metu galiojusią tvarką dėl išmokų tarybos nariams ir atsiskaitymo už patirtas išlaidas.

„Kas ir kodėl ją tokią priėmė, gali atsakyti tik prieš tai buvusieji valdžioje. Nepuolėme nieko keisti, nes ir taip buvo ką veikti mieste – koncentravomės į darbus, o ne popierizmus“, – aiškino V.Matijošaitis.

A.Tapinas įraše sureagavo ir į šiuos Kauno miesto mero žodžius

„Aišku, ko čia koncentruotis į popierizmą, kai, atrodo, jog be ataskaitų per kadenciją gali įsidėti į kišenę beveik 40 000 eurų miestiečių pinigų.

Tad viso skandalo esmė yra ataskaitos. Dar kartą raginu ministrę J.Šiugždinienę kuo greičiau pasirūpinti, kad jos būtų pateiktos visuomenei.

Jeigu J.Šiugždinienė jas pateiks – reikės analizuoti ir žiūrėti, kaip buvo pagrindžiamos išlaidos. Jeigu jų nepateiks – bus galima konstatuoti, kad turime reikalą su nusikaltimu“, – rašė A.Tapinas.

Visuomenininkas tuo pačiu nurodė, kad pirmadienį pradės teisinius procesus dėl galimybės susipažinti su Kauno tarybos narių ataskaitomis, Kauno ir Jonavos rajonų tarybos narių pateiktais pagrindžiančiais dokumentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.