TS-LKD Prezidiumas: partija pasitiki švietimo ministre J. Šiugždiniene

Viešojoje erdvėje netylant diskusijoms dėl švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovybė tvirtina pasitikintys politike. Pasak konservatorių Prezidiumo, ministrė, eidama Kauno miesto savivaldybės tarybos narės pareigas, už kanceliarines lėšas atsiskaitinėjo savivaldybėje nustatyta tvarka. Todėl, TS-LKD vertinimu, J. Šiugždinienė nepadarė jokių nusižengimų.

Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 12, 2023, 3:30 PM, atnaujinta May 17, 2023, 5:16 PM

„Pasitikime teisėsaugos institucijomis, kurios dėl dalies savivaldybių jau yra pradėjusios tyrimus ir vertinimus. Taip pat pasitikime ministrės Jurgitos Šiugždinienės veikla, sąžiningumu ir atsakomybe. Ministrė, eidama pareigas tiek Seime, tiek Švietimo ministerijoje, taupiai naudoja skiriamas parlamentinei veiklai ir reprezentacijai lėšas, už jas atsiskaito pagal tvarkas, kurias nustato institucijos“, – rašoma penktadienį išplatintame TS-LKD Prezidiumo rašte.

Partija nurodo susipažinusi su Kauno miesto savivaldybėje galiojančiu reglamentu ir praktika, kuria vadovaujamasi atsiskaitant už kanceliarines išlaidas. Pažymima, kad skirtingai nei daugelis kitų savivaldybių, laikinojoje sostinėje tarybos nariams nereikia pateikti išsamių išlaidas patvirtinančių dokumentų, sąskaitų ar čekių.

„Todėl mūsų vertinimu, buvusi Kauno miesto savivaldybės tarybos narė Jurgita Šiugždinienė veikdama pagal savivaldybės reglamentą, nepadarė jokių nusižengimų“, – rašoma Prezidiumo pozicijoje.

Partija pabrėžia, kad dėl susikompromitavusių politikų išlaikys principingą poziciją

Prezidiumo pozicijoje akcentuojama, kad konservatorių partija „vadovaujasi skaidrumo politikoje principais ir kelia aukštus reikalavimus savo bendruomenės nariams“.

„Ne kartą esame pademonstravę, kad netoleruojame piktnaudžiavimo, korupcijos apraiškų ir nemoralaus elgesio. Paaiškėjus faktams apie galimą piktnaudžiavimą ar finansinių dokumentų klastojimą, TS-LKD vertinimas yra vienareikšmis – tai yra nepriimtina“, – nurodo TS-LKD ir pažymi, kad kilus klausimams dėl lėšų įsisavinimo skaidrumo Neringos savivaldybėje konservatorius Laurynas Vainutis suspendavo narystę partijoje.

„Narystės stabdymo ar šalinimo iš partijos sprendimai bus taikomi ir kitiems TS-LKD nariams, jei paaiškėtų dokumentų klastojimo, nepotizmo ar panašios korupcinio pobūdžio praktikos“, – aiškina TS-LKD vadovybė.

Visgi, partijos viršūnės pabrėžia, kad Neringos ir Kauno savivaldybių atvejų vertinti identiškai negalima, mat, pasak jų, „kiekvienoje savivaldybėje galiojo skirtingai reglamentuota tvarka, kaip naudojamos, apskaitomos savivaldybės tarybos nariams skirtos lėšos ir kaip už jas atsiskaitoma“.

Reikalaus TS-LKD tarybų narių imtis reglamentų pataisų

TS-LKD Prezidiumas atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu kylant klausimams dėl tarybos narių veiklai skirtų lėšų naudojimo, išryškėjo sisteminės netobulo teisinio reglamentavimo ydos. Todėl siekta imtis skaidrinimo iniciatyvų, teiktos Vietos savivaldos įstatymo pataisos, kurioms Seime pritrūko palaikymo.

„Tačiau neketiname sudėti rankų – bus telkiamos pajėgos reglamentavimo tobulinimui ir artimiausiu metu vėl teiksime kompleksiškesnius pasiūlymus, kurie leistų spręsti susidariusią situaciją“, – nurodoma pranešime.

Taip pat partijos vadovybė nurodo reikalausianti savo atstovų, išrinktų į savivaldybių tarybas, nedelsiant imtis iniciatyvos ir siūlyti gerinti kanceliarinių išmokų atsiskaitymo reglamentavimo pataisų.

„Tose savivaldybėse, kur yra patvirtintos ydingos tarybos narių veiklai skirtų lėšų išmokėjimo ir naudojimo nuostatos, Prezidiumas reikalauja, kad TS-LKD atstovaujantys tarybos nariai nedelsiant inicijuotų tarybų veiklos reglamentų pataisas, užtikrinančias skaidrų ir sąžiningą minėtų lėšų naudojimą“, – nurodo TS-LKD.

Abejonės, ar J. Šiugždinienė skaidriai naudojosi savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, kilo po to, kai ketvirtadienį visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad politikė prieš pradėdama darbą ministerijoje galimai gavo daugiau kaip 13 tūkst. eurų.

Prezidentūra sako, kad sprendimas dėl ministrės likimo poste – premjerės Ingridos Šimonytės rankose. Pasak valstybės vadovo Gitano Nausėdos patarėjo Tomo Beržinsko, prezidentas, esant poreikiui, šį klausimą asmeniškai aptars su Vyriausybės lydere.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė šiuo klausimu kalbėjosi su ministre ir teigė išklausiusi jos paaiškinimą. Premjerė nurodė neturinti panašios patirties, naudojant kanceliarines lėšas, todėl aiškino turinti detaliau susipažinti su galiojančia tvarka Kauno miesto savivaldybėje.

Tęsiantis A. Tapino tyrimams, Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šią savaitę pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.