J. Šiugždinienė žeria kaltinimus A. Tapinui: gaila, kad I. Šimonytė turi aiškintis

Į savivaldybės išlaidų skandalą įsivėlusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė apgailestauja, kad visuomenei nuaidėjo neteisinga informacija ir premjerei Ingridai Šimonytei dėl to dabar tenka aiškintis.

Jurgita Šiugždinienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>ELTA/D.Labučio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>ELTA/D.Labučio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 10:25 AM, atnaujinta May 17, 2023, 5:12 PM

Visuomenininkas Andrius Tapinas praėjusią savaitę paskelbė, kad J.Šiugždinienė prieš pradėdama darbą ministerijoje galimai neskaidriai įsisavino beveik 14 tūkst. eurų savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų lėšų.

Antradienį J.Šiugždinienė priminė, kad kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę, prašydama išviešinti praėjusios kadencijos savivaldybės tarybos narių kanceliarinių išlaidų ataskaitas.

„Pateikiau prašymą pateikti ataskaitas, ataskaitų ir laukiu. Neturiu ką slėpti. Kai bus ataskaitos, tada bus ataskaitos“, – nedaugžodžiavo ministrė.

Paklausta, ką pateikė premjerei, kad ją įtikino ir be ataskaitų, ministrė apgailestavo, kad dabar premjerei tenka aiškintis dėl klaidinančios informacijos.

„Ataskaitos yra pateiktos pagal reglamentą, kuris galioja jau kelias kadencijas – tai yra tai, ką mes, kaip tarybos nariai, privalėjome pateikti. Tą ir paaiškinau. Gaila, kad premjerei tenka dėl to aiškintis, ir labai vertinu jos pasitikėjimą“, – nurodė ji.

Pastebėjus, kad Seimo opozicija ketina iškviesti ministrę į Seimo tribūną pasiaiškinti dėl kilusio skandalo, ministrė nurodė nematanti problemų pasiaiškinti.

„Jeigu iškvies, tai aiškinsiuosi“, – sakė J.Šiugždinienė.

„Ir dar noriu pabrėžti momentą, kad labai gaila, jog visuomenei nuaidėjo tokia informacija, kuri yra neteisinga – kad aš išėjau į ministro pareigas su kažkokiu 13 tūkst. eurų krepšeliu. Tai yra absoliuti netiesa. Tad jeigu skaidriname, tai skaidrinkime sąžiningai.

Tai yra beveik dvejų metų darbas – kiekvieną mėnesį gavau vidutiniškai 500–800 eurų veiklai padengti. Tai yra dviejų metų laikotarpis, ir apie jokius 13 tūkst. eurų krepšelius iš viso neturėtų būti kalbama“, – nukirto ministrė.

Visuomenininkas A.Tapinas pradėjo projektą „Skaidrinam“, kuriuo atskleidžia, kaip savivaldybių tarybų nariai piktnaudžiauja savivaldybių lėšomis.

Ketina išsikviesti į tribūną

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis nurodė, kad Seimo opozicinės frakcijos tariasi, ką darys, kad išgirstų J.Šiugždinienės atsakymus dėl kilusio skandalo.

„Paklausimas tikrai bus suformuotas, kad ministrė turės iš tribūnos atsakyti į klausimus.

Šiandien nėra aišku, kaip ji tas lėšas, skirtas tarybos nariui, panaudojo, nes neatskleidžia detalių – visuomenei lieka abejonės, ar irgi pirko kurą, benziną, dyzelį, dujas, ar tiesiog sąžiningai, skaidriai tarybos veiklos nario išlaidas ir padengė.

Atsakymo kol kas nėra, tai gal iš Seimo tribūnos pateiks“, – nurodė S.Skvernelis.

Ministre pasitiki

Premjerė I.Šimonytė antradienį nurodė, kad išanalizavusi Kauno miesto savivaldybėje galiojančią atsiskaitymo už tarybos narių išmokas tvarką bei pasikalbėjusi su pačia ministre, nemato pagrindo netikėti J.Šiugždinienės paaiškinimu.

Todėl ministrė pirmininkė atmeta ir kritiką, neva nesilaiko kadencijos pradžioje rinkėjams duoto skaidrumo pažado.

„Aš nemanau, kad mano nuomonė pasikeitė. Pirmiausiai, tai nebuvo taip, kad švietimo ministrė, išeidama į Vyriausybę, pasiėmė 14 tūkst. iš Kauno miesto savivaldybės kasos“, – antradienį LRT radijui sakė I. Šimonytė.

„Ministrė mane patikino, kad ji pagal tą tvarką už tas gaunamas lėšas kas mėnesį atsiskaitė taip, kaip tvarka reikalavo. Aš nematau pagrindo ja netikėti. Ji pati paprašė, kad tos ataskaitos būtų paviešintos – kaip turbūt ir kitų tarybos narių ataskaitas būtų gerai paviešinti. Tokiu atveju turbūt į visus klausimus būtų galima atsakyti iki galo“, – nurodė ji.

Premjerė akcentavo, kad viešojoje erdvėje susidarė klaidingas įspūdis, jog jos vadovaujamos Vyriausybės ministrė prieš palikdama tarybos narės pareigas galimai neskaidriai įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Politikė pabrėžė, kad ši suma – kelis metus gautų mėnesinių išmokų suma. Už šią sumą, pasak I. Šimonytės, J.Šiugždinienė įsigijo ir kompiuterinės technikos, būtinos darbui savivaldos taryboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.