S. Skvernelis: „Vardan Lietuvos“ nepritars pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisoms

Saulius Skvernelis sako, kad Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ nepritars pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisai.

 S.Skvernelis.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
 S.Skvernelis.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Smirnovaitė

May 16, 2023, 10:19 AM

„Turime bendrą poziciją – mes nepritarsime“, – žurnalistams Seime antradienį sakė politikas.

Antradienį Seime planuojama siūlyti pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisa numato, kad procedūrą būtų leidžiama atlikti nesusituokusioms poroms ir vienišoms mamoms.

„Kiekvienas vaikas turi teisę ir į mamą, ir į tėtį. Vaiko teises pirmiausia žiūrėti reikia, jo interesus, o ne, galbūt, tik mamos ar tik tėčio“, – savo poziciją aiškino S. Skvernelis.

„Manau, kad vaikams gerai, kai vaikai gimsta darnioje šeimoje, turi tėtį ir mamą, tai yra pagrindinis vaiko interesas – saugios aplinkos interesas“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad antradienį Seimui bus siūloma papildyti pagalbinio apvaisinimo įstatymą, leidžiant šią procedūrą atlikti ne tik susituokusioms, bet ir santuokos nesudariusioms poroms, taip pat vienišoms moterims.

Pasak įstatymo pakeitimo iniciatorės, Laisvės partijos atstovės Seime Morganos Danielės, pagalbinio apvaisinimo paslauga šiuo metu Lietuvoje legaliai gali pasinaudoti tik susituokusios poros.

Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pakeitimo projektą yra pasirašę įvairių frakcijų Seime atstovai, kai kurie opozicijos nariai, tačiau, pasak M. Danielės, lūkesčių šio įstatymo pakeitimo priėmimui ji kol kas nekelianti.

Šiuo metu Lietuvoje 5 pagalbinio apvaisinimo įstatymo straipsnis numato, kad procedūra gali būti atliekama tik įstatymų nustatyta tvarka santuoką ar registruotos partnerystės sutartį sudariusiems veiksniems asmenims. Tiesa, partnerystės sutarties Lietuvoje kol kas nėra.

Susituokusi pora, besikreipianti dėl pagalbinio apvaisinimo procedūros, šiuo metu turi pateikti asmens tapatybę, amžių, santuokos ar partnerystės sudarymą patvirtinančius dokumentus, procedūros atlikimui įstatyme reikalaujamus medicinos dokumentus, rašytinį prašymą atlikti pagalbinį apvaisinimą ir įstatymo nustatyta tvarka pasirašytą nustatytos formos informuoto paciento sutikimą atlikti pagalbinį apvaisinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.