Ministrų galvų reikalaujantis R. Karbauskis sulaukė kolegų kirčio atgal

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkui Ramūnui Karbauskiui ketvirtadienį pranešus apie planus inicijuoti nepasitikėjimo procedūrą visai Vyriausybei, kitos Seimo opozicinės frakcijos tokį pasiūlymą vertina skeptiškai – be to, kritikuoja valstiečių pavienį ėjimą.

Ramūnas Karbauskis.<br>A.Ufarto (Elta) nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>A.Ufarto (Elta) nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 18, 2023, 11:03 AM

Siūlo interpeliaciją visai Vyriausybei

LVŽS pirmininkas ketvirtadienį teigė, kad į skandalą įsivėlusios švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės interpeliacijos neužtenka – anot jo, reikėtų inicijuoti nepasitikėjimo procedūrą visa Vyriausybe.

„LVŽS pasisakys už visos Vyriausybės interpeliaciją. Šnekėti apie vienos ministrės atsakomybę yra juokinga, kada tą pačią dieną paskelbiami dar dviejų ministrų duomenys ir jie sutampa su ministrės Jurgitos Šiugždinienės situacija. Neisime tuo keliu, kad vienam, bet siūlysime opozicijai inicijuoti interpeliaciją visiems kartu – visai Vyriausybei“, – nurodė R.Karbauskis.

S.Skvernelis: „Iškritus vienai plytelei, gali pradėti byrėti visa kita“

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis, paklaustas, ar ketina prisijungti prie valstiečių iniciatyvos, nedaugžodžiavo.

„Kai bus pasiūlymas, tada ir svarstysime“, – nukirto S.Skvernelis.

Dar kartą perklaustas dėl galimybės jungtis prie valstiečių iniciatyvos, S.Skvernelis sukritikavo tai, kad šį pasiūlymą R.Karbauskis viešai pateikė nepasitaręs su kitomis opozicinėmis frakcijomis.

„Dabar atrodo, kad prieš teikiant siūlymus reikia apsitarti opozicijoje, kaip ir tokios linijos laikomės – kad apsitariame ir stengiamės, kad pavienių iniciatyvų nebūtų.

Apsitarsime ir tada, jeigu visos frakcijos pritars, tada pradėsime, jeigu viena frakcija – tikrai ne“, – pabrėžė S.Skvernelis.

„Gal jeigu tie sprendimai bus tokie, kokie turi būti, gal (Vyriausybė – aut.past.) pati subyrės – nereikės nei interpeliacijos“, – pridūrė jis.

Anot jo, ministrų, kuriems reikėtų interpeliacijos procedūros, eilė jau rikiuojasi, tad gal kai kurie priims sprendimą atsistatydinti patys.

„Viena plytelė iškritusi, tada gali pradėti byrėti visa kita“, – tikėjosi jis.

A.Mazuronis įžvelgia absurdą

Savo ruožtu Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis pažymėjo, kad šiandien reikia kalbėti apie sisteminių problemų sprendimą, o ne kasdien reikalauti vis naujų galvų.

„J.Šiugždinienės Vyriausybė visų pirma turėtų atnešti labai aiškius teisės aktus, kaip jie siūlo pakeisti savivaldybės tarybos narių darbo atlyginimo reglamentavimą.

Akivaizdu, kad yra sisteminė spraga visoje valstybėje. Vyriausybė galėtų labai aiškiai pasakyti, kaip šitą planuoja spręsti. O tuos čekius rankioti, tai man atrodo ši situacija yra aiški – niekas tų čekių neturi ir dabar bando vynioti tą istoriją taip, kaip kam paranku“, – vertino A.Mazuronis.

Pasak jo, dabar tampa akivaizdu, kad išmokų skandalo kontekste nesistengiama pamatyti „bendro paveikslo“.

„Man ji (J.Šiugždinienė, – aut.past.) niekuo nekalta. Kaip suprantu, ji pagal tas tvarkas, kokias buvo nusistačiusi savivaldybė, darė tai, ką darė visi savivaldybės tarybos nariai, ir darė ne vieną kadenciją. Man labai keistas čia mūsų valstybės „Tadų Blindų“ ar teisybės monopolių turėtojų dėmesio sukoncentravimas į vieną ar kitą tarybos narį, o ne noras matyti visą paveikslą. Tai kvepia politikavimu“, – vertino A.Mazuronis.

„Ar gali dirbti? Aš manau, kad gali“, – paklaustas, ar J.Šiugždinienė gali toliau eiti pareigas, svarstė Darbo partijos vedlys.

Apskritai susidariusią situaciją A.Mazuronis įvertino kaip „absurdišką“.

„Nenoriu ginti, bet kažkokia absurdiška situacija ir požiūris į ją. Nenoras matyti sisteminio vaizdo, o kiekvieną dieną ištraukinėjimas po vieną. Rytoj dar kažką ištrauks, poryt – dar kažką. Nerimta ir nesolidu“, – komentavo „darbietis“.

Tuo metu socialdemokratas Gintautas Paluckas teigė, kad parlamento kairieji iš principo nepasitiki premjerės Ingridos Šimonytės vadovaujamu Ministrų kabinetu, tačiau dėl interpeliacijos, anot jo, dar reikėtų diskutuoti.

Interpeliacija yra teisinis instrumentas, vadinasi, ir klausimai turi būti ne bendro pobūdžio, o labai aiškiai suformuluoti, išreikšti tam, kad į juos irgi galima būtų atsakyti procedūros numatytu metu. (…) Kaip ir minėjau, pasitikėjimo Vyriausybe nėra, todėl dar kartą kažką įrodinėti sau ar rinkėjams, aš nematau didelio reikalo“, – pridėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.