Paaiškino, kokį žaidimą žaidžia konservatoriai: dvigubas manevras

Kelias valandas posėdžiavę konservatorių partijos nariai penktadienį nusprendė, kaip spręs į kanceliarinių išmokų įsisavinimo skandalą įsivėlusių ministrų problemą.

Kelias valandas posėdžiavę konservatorių partijos nariai penktadienį nusprendė, kaip spręs į kanceliarinių išmokų įsisavinimo skandalą įsivėlusių ministrų problemą.<br>lrytas.lt koliažas
Kelias valandas posėdžiavę konservatorių partijos nariai penktadienį nusprendė, kaip spręs į kanceliarinių išmokų įsisavinimo skandalą įsivėlusių ministrų problemą.<br>lrytas.lt koliažas
Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili <br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili <br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 19, 2023, 6:40 PM

Partijos prezidiumas pranešė, kad artimiausiu įmanomu metu inicijuos Seimo pirmalaikių rinkimų paskelbimą, o jeigu ši iniciatyva nesulauktų palaikymo, tuomet partija svarstytų klausimą dėl Vyriausybės atsistatydinimo.

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti ekspertai įsitikinę, kad inicijuodami išankstinius rinkimus, kuriems kitos politinės jėgos nepritars, jie ne tik pastatys kitas partijas į nepatogią padėtį, bet ir išsaugos visą dabartinę ministrų kabineto sudėtį.

Paprastas žaidimas

Klaipėdos universiteto (KU) politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili teigė matanti kelių ėjimų, strategišką konservatorių partijos žaidimą.

Pirmiausiai, konservatoriai inicijuoja pirmalaikius Seimo rinkimus nujausdami, kad kitų politinių partijų parlamentarai tam nepritartų.

Tačiau net jeigu dėl kokios nors priežasties atsirastų 85 balsai pirmalaikiams rinkimams inicijuoti, G.Burbulytė-Tsiskarishvili svarstė, kad labiausiai iš jų išloštų patys konservatoriai.

„Nemanau, kad tai, kas šiandien įvyko, kitos politinės jėgos stebuklingai nuspėjo prieš tris dienas ar prieš mėnesį.

Vadinasi, jeigu būtų pritarta Seimo paleidimui ir naujiems parlamento rinkimams, tuomet visos politinės jėgos startuotų iš vienodų pozicijų – būtų nepasiruošusios.

Tai įdomus strateginis žaidimas: pinigų mažoka, nes biudžetai išnaudoti savivaldos rinkimams, daug kas susiorientavę į prezidento rinkimus, ir tik paskui būtų dėlioję strategiją parlamento rinkimams“, – portalui lrytas.lt komentavo G.Burbulytė-Tsiskarishvili.

Tokiu drastišku būdu, anot politologės, konservatoriai ir nusiplauna suteptą mundurą, ir kartu pastato kitas politines jėgas į situaciją, iš kurios jos nebegalės bandyti išsisukti.

„O kas tada, jeigu kitos partijos nepritaria pirmalaikiams rinkimams? Šią savaitę matėme opozicijos bandymų kalbėti apie tai, kad reikėtų inicijuoti nepasitikėjimą Vyriausybe. Gerai, o kas iš to? Kokie toliau žingsniai? Kas imtųsi atsakomybės? Ar formuotume mažumos Vyriausybę? Nemanau, kad tai dabar yra labai geidžiamas postas, nėra pati dėkingiausia situacija dabar formuoti Vyriausybę“, – pabrėžė ji.

G.Burbulytė-Tsiskarishvili svarstė, kad per savaitgalį kitos politinės partijos strateguos, pritarti išankstiniams rinkimams ar ne, tačiau galiausiai, tikėtina, nuspręs nepritarti.

Tuo metu sąlyga, kad jeigu pirmalaikiams rinkimams nebus pritarta, tuomet bus svartoma dėl Vyriausybės atsistatydinimo, anot politologės, leidžia premjerei Ingridai Šimonytei išsaugoti visus ministrus.

„Šią akimirką iš naujų Seimo rinkimų konservatoriai laimėtų daugiau nei iš Vyriausybės paleidimo ir naujos Vyriausybės formavimo. Jiems tiesiog strategiškai yra palankiau“, – įvertino ji.

Nes jeigu Seimo nariai nepritartų pirmalaikiams Seimo rinkimams, tuomet valdantieji galėtų sakyti, kad niekas kitas nenori prisiimti atsakomybės ir todėl ministrų kabinetas turi tęsti darbą tokia sudėtimi, kokia yra.

Vertina kaip įsižeidimą

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologo Vytauto Dumbliausko konservatorių partijos sprendimas per daug nenustebino, tačiau jo dėmesį patraukė emocinis valdančiųjų fonas.

„Mane nustebino nebent tai, kaip konservatoriai sureagavo – toks jausmas, kad jie įsižeidė, jog kažkoks A.Tapinas sugebėjo nuversti jų ministrę. Bet čia ne A.Tapinas – čia visuomenė. Žmonės nori žinoti, kaip buvo panaudotos lėšos, čia visiškai normalus noras“, – portalui lrytas.lt kalbėjo politologas.

V.Dumbliauskas priminė, jog dėl pirmalaikių Seimo rinkimų sprendžia pats Seimas, o pagal Konstituciją tam reikia 85 Seimo narių balsų. Specialistas įsitikinęs, kad tiek jų parlamente tikrai nebus.

„Netikiu, kad žmonės norės dabar tapti bedarbiais, kai dar liko pusantrų metų. Galų gale, opozicijai visai nenaudinga, ji dabar ramiai turi ruoštis eiliniams rinkimams.

O kai konservatoriai daro tokius šūvius sau į kojas, opozicijai nuo to tik džiaugsmas. Ko jiems skubėti?“, – vertino V.Dumbliauskas.

Politologo manymu, opozicinės partijos išankstinių rinkimų ne tik nenori, bet ir yra joms visiškai nepasiruošusios.

„Gali būti, kad po pusantrų metų ta valdžia jiems dar labiau nukris į rankas, nes konservatoriai akivaizdžiai daro grubias klaidas.

Iš karto reikėjo J.Šiugždinienei atsistatydinti – išlindo skeletas, ir viskas. Nėra šventų, ir normalu yra atsistatydinti. Juk ne pasaulio pabaiga, ji vis tiek liktų Seimo nare“, – komentavo V.Dumbliauskas.

„Duodu šimtą procentų, kad Seimas už pirmalaikius rinkimus nebalsuos“, – pabrėžė jis.

MRU specialistas pritarė ir vienam iš Liberalų sąjūdžio lyderių Eugenijui Gentvilui, kuris „Žinių radijuje“ kalbėjo, jog šalia vykstant karui rengti tokius rinkimus yra tiesiog neatsakinga prieš valstybę.

„Čia yra absurdas ir konservatorių įsižeidimas. Atleisk tuos tris ministrus, kas čia pasikeis? Buvo ir penki, ir šeši ministrai pakeičiami, ir nieko neįvyko. Nėra nepakeičiamų žmonių. Aš matau įsižeidimą ir bandymą paspausti visuomenę, kad čia jūs mus spaudžiate“, – kalbėjo MRU politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.