R. Karbauskis apie Vyriausybę drebinantį skandalą: mūsų ministrai tokioje situacijoje atsistatydintų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis neabejoja, kad jo vadovaujamos politinės jėgos parlamentarai ar ministrai, įsivėlę į skandalus dėl galimo piktnaudžiavimo kanceliarinėmis išlaidomis, bematant atsistatydintų iš postų. Todėl buvęs Seimo narys tvirtina, kad, išaiškėjus panašiems faktams apie LVŽS merus ar savivaldos tarybų narius, partija imtųsi griežčiausių priemonių.

Andriejus Stančikas, Ramūnas Karbauskis, Jaroslavas Narkevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andriejus Stančikas, Ramūnas Karbauskis, Jaroslavas Narkevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 19, 2023, 8:44 AM

„Aš neabejoju, kad mūsų Seimo nariai arba Vyriausybės nariai, jeigu būtų tokie skandalai, kokie dabar skamba dėl trijų ministrų Vyriausybėje, jie atsistatydintų. Čia nėra abejonių“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis.

„Jeigu iš tikrųjų kils klausimų dėl mūsų valstiečių ir žaliųjų sąjungos tarybų narių, mes reaguosime be abejonių. Jeigu tai yra grobstymas, jeigu iš tikrųjų tie tyrimai, kurie yra atliekami teisėsaugos institucijų, parodys, kad kuris nors su tuo kaip nors susijęs – mūsų reakcija bus iš karto vienareikšmė. Jokios kalbos negali būti, kad gintume vieną ar kitą tarybos narį“, – užtikrino jis.

Politikas teigė negalintis užtikrinti, kad visi LVŽS atstovai savivaldoje skaidriai naudojasi veiklai skirtomis išmokomis, mat, pasak jo, skirtingose savivaldybėse galioja įvairūs reglamentavimai, sukuriantys ydingą išmokų panaudojimo praktiką. Todėl R. Karbauskis žada susikviesti valstiečių merus ir aptarti susiklosčiusią situaciją bei ieškoti būdų, kaip skaidrinti savivaldybių biudžetų panaudojimą. Buvęs parlamentaras neatmeta galimybės paremti ir konservatorių iniciatyvą dėl fiksuotų tarybos narių atlyginimų nustatymo. „Aš planuoju susikviesti valstiečių merus ir bandyti šnekėtis. Ne bandyti – reikia šnekėtis apie tai, ką turi padaryti savivalda. Manau, kad reikia svarstyti ir konservatorių pasiūlymą, kad galbūt padaryti normalius atlyginimus tarybų nariams savivaldybių ir atitinkamai duoti darbo įrankius ir pabaigti tą istoriją su kažkokiais kompensavimais“, – svarstė R. Karbauskis.

Tuo metu kalbėdamas apie ministrus, dėl kurių skaidrumo pastaruoju metu keliama daugiausiai klausimų, LVŽS pirmininkas pakartojo, kad Vyriausybės nariams turi būti taikomi aukščiausi politinės atsakomybės standartai.

„Kad kilo skandalas su tais, kurie dabar yra valdžioje, tai pirmiausiai dėl to, kad jie yra tose pareigose, kur jie turi prisiimti didžiausią politinę atsakomybę už tai, kas vyko jiems dirbant tarybose – tai Seimo nariai, Vyriausybės nariai. Jie turi visai kitą politinės kultūros standartą nei, sakykime, eiliniai tarybos nariai“, – skandalą dėl ministrų Jurgitos Šiugždinienės, Gintarės Skaistės bei Simono Kairio įvertino LVŽS pirmininkas.

„Aš manau, kad prezidentas šioje vietoje yra teisus, sakydamas, kad reikia prisiimti atsakomybę. Tie žmonės, kurie užima tokias aukštas pareigas politinėje hierarchijoje, turi suprasti savo atsakomybę“, – Daukanto aikštės lyderiui antrino jis.

Kaip ELTA anksčiau skelbė, klausimai dėl J. Šiugždinienės kilo po to, kai prieš savaitę visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė, dirbdama Kauno savivaldybėje, galimai piktnaudžiavo tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis ir įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Ministrė savo išlaidų pagrįsti čekiais negalėjo, tačiau paviešino Kauno savivaldybei pateiktas ataskaitas. Tai neišsklaidė abejonių nei opozicijai, nei daliai valdančiosios koalicijos atstovų.

Vėliau naujienų portalas lrt.lt pranešė apie dar du ministrus, dirbusius laikinosios sostinės savivaldoje – Gintarę Skaistę bei Simoną Kairį. Jie, taip pat kaip ir J. Šiugždinienė, negali dokumentais ir išlaidų čekiais pagrįsti visų deklaruotų išlaidų.

Nors premjerė I. Šimonytė kartojo pasitikinti J. Šiugždiniene, ši ketvirtadienį ministrė paskelbė Vyriausybės vadovei įteikusi atsistatydinimo pareiškimą. Kaip numato įstatymas, premjerė dėl sprendimo, ar patenkinti ministro prašymą jį atstatydinti, turėtų apsispręsti per penkias darbo dienas.

Apie tai, kad J. Šiugždinienė turėtų apsvarstyti ateitį poste, ketvirtadienio vakarą netiesiogiai užsiminė prezidentas Gitanas Nausėda. Jis nurodė, kad į ažiotažą sukėlusią istoriją įsivėlę ministrai turėtų pasekti jo buvusio patarėjo Povilo Mačiulio pavyzdžiu.

Pastarasis taip pat buvo Kauno miesto savivaldybės tarybos narys ir šio skandalo kontekste ketvirtadienį pranešė pasitraukiantis iš valstybės vadovo patarėjų komandos. G. Nausėda prašymą tenkino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.