Seimo opozicija apie G. Landsbergio pareiškimą: gal nevogti jiems ir per aukšti standartai

Konservatorių partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio pareiškimas apie tai, jog po nuvilnijusio lėšų įsisavinimo skandalo dar penktadienį partijos prezidiumas spręs dėl tolimesnio Vyriausybės ir Seimo likimo, parlamento opozicijos atstovų per daug nenustebino.

Gabrielius Landsbergis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
 Algirdas Sysas ir Saulius Skvernelis<br> Lrytas.lt koliažas
 Algirdas Sysas ir Saulius Skvernelis<br> Lrytas.lt koliažas
Gabrielius Landsbergis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
 Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
 Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 19, 2023, 11:28 AM

Socialdemokratas Algirdas Sysas įsitikinęs, kad skandalo visgi būtų padėję išvengti bent vienas ar keli atsistatydinimai, savo ruožtu Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Saulius Skvernelis stebisi, kad reikalavimas nevogti jau yra laikomas „aukštais politiniais standartais“.

„Šiandien renkame partijos prezidiumo posėdį, netrukus, neatidėliotinai. Taip pat siūlysiu kviesti koalicijos pasitarimą, ir tartis, kokiu keliu mes toliau judame – ar mes sutarsime, kad mums užtenka ritualinių veiksmų, ar mes norime į sistemą žiūrėti atsakingai“, – nurodė G.Landsbergis.

Pasak konservatorių partijos pirmininko, penktadienį gali būti priimtas sprendimas ir dėl visos Vyriausybės pasitraukimo.

Taip jis sureagavo į ketvirtadienį susiklosčiusią situaciją, kai dėl lėšų skandalo Kauno miesto savivaldybės taryboje atsistatydinimo pareiškimą pateikė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

A.Sysas: prisižaidė

Tokius konservatorių vedlio žodžius penktadienio rytą įvertino ir Seimo opozicijos nariai.

„Matyt, prisižaidė – taip trumpai galiu pasakyti. Vietoje to, kad būtų keli ministrai ar viena ministrė atsistatydinusi ir viskas būtų operatyviai, dabar jie bando gelbėti visą laivą. Tam, kad surengtume naujus rinkimus, reikės šiek tiek daugiau balsų – čia turi būti bendras Seimo sprendimas“, – portalui lrytas.lt komentavo socialdemokratų frakcijos atstovas A.Sysas.

„Netikiu, kad jie susirinks, priims sprendimą ir rytoj ar poryt bus rinkimai – tuo labiau, kad lieka metai“, – pridūrė politikas.

Pasak A.Syso, dabar svarbu palaukti ir sužinoti, ką konservatoriai ruošiasi daryti – pakeisti vieną, tris ministrus, o gal ir Vyriausybės vadovę. Socialdemokratas taip pat priminė, kad interpeliacijas opozicija inicijavo jau ne vienam ministrui, o tai būtų galėję prisidėti prie įtampos numalšinimo.

„Nėra buvę, kad kuri nors vyriausybė būtų praėjusi be praradimų. Būtų padarę kelis keitimus ir tą įniršį ir ataką būtų paprasčiausiai sumažinę, bet norėjo pasirodyti geresni nei yra. Tai rezultatas toks ir yra“, – vertino A.Sysas.

G.Landsbergis penktadienį tikino abejojantis, ar tokį aukštą skaidrumo ir atskaitomybės standartą politinė Lietuvos sistema šiuo metu gali atlaikyti.

„Reikia gi kažkaip pasiteisinti. Čia kaip iš pasakų. Žmonės suklysta, tik yra galimybė tas klaidas iš karto pripažinti ir padėti tašką, o galima neigti, vėliau vis tiek pripažinti ir pasitraukti, padaryti dar didesnį jovalą politiniame gyvenime, pagrasinti kataklizmais. Yra šalių, kur vyriausybės po du metus gyvena, galime gyventi ir mes.

Manau, konservatoriai griebiasi šiaudo, nes jų padėtis tikrai kebli“, – dėstė socialdemokratas A.Sysas.

Priminė ankstesnį skandalą

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis, ekspremjeras Saulius Skvernelis savo ruožtu priminė ir baltarusiškų trąšų skandalą, po kurio taip pat vos nesugriuvo visa Vyriausybė. Jo manymu, konservatorių elgesys dabar išlieka panašus.

„Vėl šantažo forma, vėl pasitrauksime. Tai reikia ne kalbėti, o padaryti. Taip būtų geriausia. O apie pirmalaikius rinkimus – tą sprendžia ne konservatoriai ir net ne koalicija – spręs arba Seimas, arba, jei Vyriausybė pasitrauks, prezidentas.

Tai tokia šantažo forma bandoma nukreipti dėmesį nuo susikompromitavusios Vyriausybės ir diskusijas perkelti kitur. Tai nieko naujo – sisteminis konservatorių šantažas“, – vertino S.Skvernelis.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys taip pat pakomentavo ir TS-LKD pirmininko žodžius apie per aukštus standartus Lietuvos politinei sistemai.

„Pagal Landsbergį, standartas nevogti yra per sunkus šitai koalicijai ir Vyriausybei. Visi standartai, kokie reikalingi, yra sureguliuoti tiek Prezidentūros, tiek Seimo, tiek Vyriausybės ir ministerijų lygmenyje.

Jeigu nevogti yra per aukštas standartas, tai čia gal konservatorių partijos tokia nuomonė yra“, – svarstė S.Skvernelis.

Nors premjerė I.Šimonytė kartojo pasitikinti J.Šiugždiniene, ketvirtadienį ministrė paskelbė Vyriausybės vadovei įteikusi atsistatydinimo pareiškimą.

Kaip numato įstatymas, premjerė dėl sprendimo, ar patenkinti ministro prašymą jį atstatydinti, turėtų apsispręsti per penkias darbo dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.