Po A. Adamkienės mirties – Lietuvos politikų užuojautos: netekome filantropės ir daugeliui pavyzdžiu buvusio žmogaus

Po sunkios ligos mirus buvusiai pirmajai Lietuvos poniai Almai Adamkienei, Lietuvos politikai reiškia užuojautą prezidentui Valdui Adamkui ir ją mylėjusiems žmonėms.

 Alma Adamkienė.<br> D. Umbraso nuotr.
 Alma Adamkienė.<br> D. Umbraso nuotr.
Alma Adamkienė.<br>Mariaus Morkevičiau/ELTA nuotr.
Alma Adamkienė.<br>Mariaus Morkevičiau/ELTA nuotr.
Alma Adamkienė<br>D.Umbraso nuotr.
Alma Adamkienė<br>D.Umbraso nuotr.
Lapkričio 3-iąją kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus paminėjo 96-ąjį gimtadienį.
Lapkričio 3-iąją kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus paminėjo 96-ąjį gimtadienį.
Valdas Adamkus, Alma Adamkienė ir Kristina Brazauskienė. Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje vyko mišios už A. M. Brazauską.<br>V.Balkūno nuotr.
Valdas Adamkus, Alma Adamkienė ir Kristina Brazauskienė. Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje vyko mišios už A. M. Brazauską.<br>V.Balkūno nuotr.
Valdas Adamkus, Alma Adamkienė, Adamkai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Valdas Adamkus, Alma Adamkienė, Adamkai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Valdas Adamkus, Alma Adamkienė, Adamkai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Valdas Adamkus, Alma Adamkienė, Adamkai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Valdas Adamkus, Alma Adamkienė, Adamkai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valdas Adamkus, Alma Adamkienė, Adamkai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alma Adamkienė<br>D.Umbraso nuotr.
Alma Adamkienė<br>D.Umbraso nuotr.
Alma Adamkienė<br>D.Umbraso nuotr.
Alma Adamkienė<br>D.Umbraso nuotr.
Alma Adamkienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Alma Adamkienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2023-05-21 10:04, atnaujinta 2023-05-21 12:30

„Greta šiandien jaučiamo skaudžios netekties liūdesio, su mumis yra ir visados liks šviesus Almos Adamkienės atminimas. Pagarba kitam, geranoriškumas, atida silpniausiems yra tai, kuo ji pelnė daugybės žmonių susižavėjimą ir meilę.

Būdama pirmąja valstybės ponia, A. Adamkienė suteikė šioms neformalioms pareigoms žmogiško jautrumo matmenį, stengėsi atkreipti dėmesį į tai, kas ne visų ir ne visuomet buvo pastebima, tačiau kur buvo žmonės, kuriems šio dėmesio ir ištiestos pagalbos rankos ypatingai reikėjo. Reiškiu nuoširdžią užuojautą dėl netekties Prezidentui Valdui Adamkui ir visiems Almos Adamkienės artimiesiems“, – sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Valdui Adamkui užuojautą pareiškė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Netekome atsidavusios filantropijos tradicijų Lietuvoje puoselėtojos, paramos fondo vaikams steigėjos. Alma Adamkienė aplinkiniams išliks ypatingai tolerantiško ir empatiško žmogaus pavyzdžiu. Reiškiu gilią užuojautą netekusiam gyvenimo bendražygės Lietuvos Respublikos Prezidentui Valdui Adamkui, velionės artimiesiems ir visiems turėjusiems garbę ją pažinti“ – sakė užsienio reikalų ministras.

„Visada prisiminsime Almą Adamkienę, kaip asmenybę, kuri mylėjo Lietuvą ir kurią mylėjo visa Lietuva“, – savo „Facebook“ paskyroje teigė kadenciją baigusi valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė.

„Alma Adamkienė buvo nuostabi Lietuvos pirmoji ponia, ne tik puikiai reprezentavusi Lietuvą, mezgusi šiltus asmeninius ryšius su užsienio šalių vadovų antrosiomis pusėmis, bet ir buvusi tikra atrama Prezidentui Valdui Adamkui, lydėjusi jį išvykose Lietuvoje ir vizituose užsienyje, buvusi kartu ir gyvenimo kulminacijose, ir sunkiomis akimirkomis“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė prezidentas Gitanas Nausėda.

G. Nausėdos teigimu, prezidentas Valdas Adamkus yra pasakęs, kad visi jo gyvenimo pasiekimai priklauso ir žmonai Almai.

„Šią skaudžią netekties valandą mes su Diana kartu su visa Lietuva jungiame savo liūdesio kupinas širdis su Prezidentu Valdu Adamkumi. Tylioje maldoje prašome šį pasaulį palikusiai poniai Almai amžinosios šviesos ir trokštame dar kartą išreikšti jai padėką už nuostabų ir įkvepiantį gyvenimą“, – prisiminė G. Nausėda. Apie netektį sekmadienio rytą pranešė Prezidentūros komunikacijos grupė.

„Šiandien mintimis esame su Jo Ekscelencija Prezidentu Valdu Adamkumi. Lietuva prarado vieną iš lyderių, kurie nelengvu Lietuvos laikotarpiu dar tik bestiprėjant ir besiformuojant mūsų šalies politiniam identitetui, tarptautiniam pripažinimui suprato ir rado laiko gerumui ir šilumai. Prisimindami Alma Adamkienę, prisiminkime jos lyderystę ir darbus Tegu ilsisi ramybėje“, – rašė politikė Aušrinė Armonaitė.

„Sunku rasti teisingus žodžius, suprantant neišvengiamybę visų mūsų gyvenimo kelio. Almos asmenybė man visada išliks kaip Lietuvos karalienės, kaip savotiškos princesės Dianos. Ji visada atrodydavo karališkos kilmės atstovė, bet artimos, draugiškos, šiltos, kuri ir savo buvimu, ir savo žodžiu, ir savo povyza kiekvieną sugeba apkabinti ir parodyti tam tikrą šilumą ir pagarbą“, – sekmadienį Eltai sakė Artūras Zuokas.

Politiko teigimu, A. Adamkienė su prezidentu V. Adamkumi sudarė stiprų vienetą.

„Prezidentui tikrai bus sunku. Dabar labiau galvoju kaip prezidentas Valdas jaučiasi. Koks jam sunkus šis momentas ir ši realybė, kuri yra neišvengiama. Sunkiau tai širdimi priimti negu suprasti protu.

Adamkų šeima yra geras vadinamo vieneto pavyzdys. Santuoka, šeima yra dvi pusės, kurios yra vienetas. Šiuo atveju šiandien mes netekom ir prezidentas neteko tos dalies, kuri yra širdis, šiluma, atrama ir atgaiva“, – sakė A. Zuokas.

Buvęs Prezidento Valdo Adamkaus patarėjas Darius Kuolys reiškia užuojautą ir teigia, kad ji buvo kilnaus žmogus, kokių šiais laikais reta, pavyzdys.

„Alma Nutautaitė-Adamkienė paliko mums labai šviesaus, gražaus, kilnaus ir sykiu paprasto gyvenimo pavyzdį“, – Eltai teigė D. Kuolys.

„Tai buvo žmogus, kuris vienodai nuoširdžiai, vienodai paprastai galėjo bendrauti ir su karaliais, karalienėmis, galingiausių valstybių prezidentais ir su Lietuvos kaimo vaikais, kuriems buvo reikalinga globa ir parama. Alma Adamkienė neskirstė žmonių pagal jų socialinį statusą. Su visais elgėsi ir visus traktavo labai pagarbiai, jai nebuvo žmonių, kurie nėra verti pagarbos, nėra verti dėmesio. Šiandien toks elgesys mūsų viešajame gyvenime yra labai retas. Ir tas toks labai paprastas, nuoširdus, autentiškas buvimas ir laikysena greta galingųjų ir greta silpnųjų skyrė Adamkienę iš Lietuvos viešojo gyvenimo“, – prisiminė jis.

D. Kuolys sakė, kad Lietuvos pirmoji ponia visą gyvenimą garbingai atstovavo Lietuvai ir lietuvybei, tiek išeivijoje besirūpindama lietuvių kultūros centrais, tiek V. Adamkui tapus prezidentu reprezentuojant Lietuva.

„Alma Adamkienė, prisiminkime, buvo Lietuvio savanorio dukra, žmogaus, kuris kovėsi už Lietuvos respubliką ir sugebėjo toje Respublikoje tarnauti valstybei ir rūpintis savo šeima. Išeivijoje, būdama greta visuomenininko ir politiko Valdo Adamkaus, ji rūpinosi ir svarbiu išeivijos centru – Tabor Farm, prižiūrėjo jo ūkį. O Valdui Adamkui tapus prezidentu, Alma Adamkienė labai garbingai atstovavo Lietuvai“, – sakė jis.

D.Kuolys išreiškė užuojautą prezidentui V. Adamkui.

„Aš manau, ką mes visi turėtume reikšti šiandien šilčiausias užuojautas Valdui Adamkui. Nes buvo labai svarbi ir daug nuveikusi Lietuvos labui Adamkų šeima. Ir šiandien vieną šios šeimos žmonių išlydime, ji baigia gražų ir garbingą gyvenimą“, – užuojautą išreiškė D. Kuolys.

„Ponia Alma buvo maloni, švelni, labai protinga ir stipri moteris. Ji prezidentui Adamkui buvo labai svarbi“ – sekmadienį Eltai sakė artimas šeimos bičiulis, buvęs V.Adamkaus patarėjas Raimundas Mieželis.

R. Mieželis prisiminė savo draugystę su Adamkų šeima, kuri tapo artima dar gyvenant JAV, sovietinės okupacijos laikotarpiu. „Su prezidentu Adamkumi ir ponia Adamkiene bendrauju septyniasdešimt metų. Mano prisiminimai labai malonūs tiek Amerikoje, tiek jau grįžus į Lietuvą po nepriklausomybės atgavimo. Pas juos aš Turniškėse visuomet grįžęs iš Amerikos apsistodavau“ – pasakojo R. Mieželis.

Pasak jo, A. Adamkienė buvo stipri ir aktyvi asmenybė, visuomet per savo fondą pasirūpinusi mokyklų bibliotekomis, tikėjusi šviesia jaunimo ateitimi. „Ponia Adamkienė buvo labai stipri ir aktyvi. Prezidentui padėjo daug kuo. Jos fondas rėmė Lietuvos mokyklas, ypatingai bibliotekas mokyklose. Jos nuomone jaunimui vienas iš pagrindinių dalykų buvo kuo daugiau turėti knygų. Todėl prezidentavimo laikas mes organizuodavom knygų karavanus, važiuodavo jos fondo žmonės į įvairias Lietuvos mokyklas, veždami knygas, „ – prisiminė R. Mieželis.

Alma Adamkienė gimė 1927 m. vasario 10 d. Šiauliuose, Lietuvos kariuomenės kūrėjo-savanorio Stasio Nutauto ir Onos Soblytės-Nutautienės šeimoje. Almos Adamkienės tėvas Stasys Nutautas, savanoriu įstojęs į besikuriančią Lietuvos kariuomenę, dalyvavęs kovose su bolševikais, buvęs sužeistas, už parodytą narsą gavęs viršilos laipsnį, vėliau vadovavo Vakarų Lietuvoje veikusiems prekybos namams. 1944 m. artinantis antrajai sovietų okupacijai Alma Nutautaitė su tėvais ir seserimi Danute traukėsi į Švediją, tačiau nacių okupantų visa šeima buvo sulaikyta, motina su dukterimis pateko į Rygos kalėjimą, vėliau – į darbo stovyklą Vokietijoje. Pasibaigus karui Alma Nutautaitė įstojo į Vokietijoje, Eichštete įsteigtą lietuvišką gimnaziją, kur susipažino su savo būsimu vyru Valdu Adamkumi. Alma ir Valdas Adamkai susituokė 1951 m. JAV, Čikagoje.

Nuo 1962 m. Alma Adamkienė net dvidešimt penkerius metus vadovavo Tabor Farmos vasarvietei, kuri tapo svarbiu lietuvybės centru JAV. Čia daug metų vyko lietuvių išeivių organizacijos „Santara-Šviesa“ suvažiavimai.

Ir 1997 m., ir 2004 m. vyrui apsisprendus kandidatuoti Prezidento rinkimuose, Alma Adamkienė aktyviai jungėsi į V. Adamkaus komandą, o po pergalės rinkimuose ištikimai padėjo jam eiti valstybės vadovo pareigas. Savo žmogiškumu ir nuoširdumu pirmoji ponia Alma Adamkienė pelnė visos tautos simpatiją ir meilę.

15 metų pirmoji Lietuvos ponia Alma Adamkienė vadovavo Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondui, suteikusiam milijoninės vertės paramos daugybei Lietuvos kaimo mokyklų, vaikų ligoninėms ir vaikų globos namams.

ELTA primena, kad pirmajai poniai A. Adamkienei medikų pagalbos prireikė balandžio pabaigoje. Pirmiausia A. Adamkienė buvo atvežta į Vilniaus Santaros klinikas.

Atlikus reikalingus tyrimus, pirmajai poniai buvo diagnozuotas galvos smegenų kraujotakos sutrikimas. Vėliau patikslinta, kad klinikų medikai sėkmingai atliko intervencinę procedūrą ir atkūrė kraujotaką.

A. Adamkienė po operacijos liko Santaros klinikose tolimesniam gydymui ir priežiūrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.