A. Armonaitė kreipėsi į koalicijos partnerius ir opozicinių partijų lyderius: prašo palaikyti Civilinės sąjungos įstatymo projektą

Antradienį į Seimą grįžtant Civilinės sąjungos įstatymo projektui, Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė kreipėsi į valdančiosios koalicijos partnerius ir opozicinių partijų lyderius su prašymu palaikyti pataisas.

Aušrinė Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

May 22, 2023, 11:32 AM, atnaujinta May 22, 2023, 11:33 AM

Anot jos, priėmus įstatymą bus užtikrinta tos pačios lyties teisė sudaryti civilinę sąjungą bei teisiškai apsaugoti jų santykius.

„Civilinę sąjungą sudarę partneriai kurs bendrą dalinę nuosavybę (tačiau turės galimybę atskiru susitarimu nustatyti ir kitokį turto teisinį režimą), paveldės pagal įstatymą ir nemokės paveldėjimo mokesčių, turės galimybę veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovauti vienas kitam sveikatos priežiūros srityje, gauti su sveikata susijusią informaciją ir kt.“ – dėstoma A. Armonaitės laiške.

„Svarbu, kad Civilinės sąjungos įstatymu yra pripažįstamas ir ypatingas partnerių tarpusavio santykių pobūdis. Šie santykiai yra grindžiami monogamijos, savanoriškumo ir lygiateisiškumo principais.

Partneriai įsipareigoja vienas kitą gerbti, remti moraliai ir materialiai, ir prisidėti prie partnerių bendro gyvenimo poreikių tenkinimo“, – laiške aiškinama, kas keistųsi priėmus įstatymą.

A. Armonaitė prašo tiek koalicijos partnerių, tiek opozicinių partijų vadovus paraginti savo partijų Seimo narius balsuoti už įstatymo projektą svarstymo stadijoje.

„Laisvietė“ taip pat prašo pakviesti „skeptiškus kolegas nedaryti proaktyvių veiksmų“, siekiant pakenkti įstatymo priėmimui.

„Jūsų viešas palaikymas Civilinės sąjungos įstatymo projektui galėtų būti reikšmingas ir netgi lemiamas“, – akcentavo laiške politikė.

„Šio įstatymo laukia ne tik LGBT+ bendruomenė, bet ir tūkstančiai žmonių, gyvenančių ne santuokoje. Amžiaus grupėje nuo 20-ies iki 49-erių metų tokių žmonių yra net 600 000. Civilinės sąjungos įstatymas yra lyčiai neutralus, jis reikalingas daugybei žmonių“, – laiške pabrėžia A. Armonaitė.

Laisvės partijos lyderė prie laiško prisegė ir paaiškinimą, kuo civilinė sąjunga skirtųsi nuo įprastos santuokos. A. Armonaitė pridūrė, kad Civilinės sąjungos įstatymu nėra apibrėžiama santuoka, įskaitant bažnytinę.

„Pirmiausia, civilinės sąjungos skirtumas nuo santuokos yra tas, kad ji bus lyčiai neutrali. Tai reiškia kad civilinę sąjungą galės sudaryti ir tos pačio lyties asmenys, kuriantys tarpusavio santykius“, – teigiama politikės paaiškinime.

„Civilinės sąjungos įstatymu niekaip nėra apibrėžiama santuoka, įskaitant bažnytinę santuoką. Šiuo įstatymu bus leidžiama sudaryti tik civilinę sąjungą tarp dviejų, tarpusavio santykius kuriančių asmenų, nepriklausomai nuo lyties. Civilinės sąjungos įstatymu nėra reglamentuojama ar įteisinama santuoka, o civilinės sąjungos sudarymo faktas bus registruojamas pas notarą“, – rašo A. Armonaitė Seimo nariams.

Antradienį į Seimo darbotvarkę grįžta Civilinės sąjungos įstatymas. Svarstymo stadijoje parlamentarai turės apsispręsti, ar pritarti valdančiosios daugumos partijų inicijuotam projektui, praneša parlamento Laisvės frakcija.

ELTA primena, kad nepaisant dviejų mažųjų koalicijos partnerių programinių nuostatų, dešiniųjų Seime sunkiai skinasi kelią iniciatyva teisiškai reglamentuoti tos pačios lyties porų civilinius santykius. Nesulaukusi parlamentarų paramos ši iniciatyva neįveikė pateikimo stadijos. Į tai reaguodami valdantieji pristatė Civilinės sąjungos įstatymo projektą.

Jų teigimu, tai kompromisinis variantas, parengtas įsiklausius į visuomenės nuotaikas. Valdančiųjų gretose pasirodančias iniciatyvas dėl tos pačios lyties porų civilinių santykių įtvirtinimo kritikuoja parlamentarai tiek iš opozicijos, tiek iš Seimo daugumos. Abejones dėl pasirodžiusių projektų yra išsakęs ir prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.