A. Tapino paviešintos Kauno politikų ataskaitos „verčia prisėsti“: pasiėmė 1,6 milijono eurų, viršūnėje – visi trys Matijošaičiai

Tęsdamas savivaldybėse neskaidriai įsisavinamų valstybės pinigų tyrimą, visuomenininkas Andrius Tapinas pirmadienį paviešino, kaip atrodo Kauno miesto savivaldybė.

Tęsdamas savivaldybėse neskaidriai įsisavinamų valstybės pinigų tyrimą, visuomenininkas Andrius Tapinas pirmadienį paviešino, kaip atrodo Kauno miesto savivaldybė.<br>lrytas.lt koliažas.
Tęsdamas savivaldybėse neskaidriai įsisavinamų valstybės pinigų tyrimą, visuomenininkas Andrius Tapinas pirmadienį paviešino, kaip atrodo Kauno miesto savivaldybė.<br>lrytas.lt koliažas.
Kauno miesto taryba, posėdis, Šarūnas Matijošaitis (k), Dainius Matijošaitis<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno miesto taryba, posėdis, Šarūnas Matijošaitis (k), Dainius Matijošaitis<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujas Kauno stadionas, pirmo renginio pristatymas, Visvaldas Matijošaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Naujas Kauno stadionas, pirmo renginio pristatymas, Visvaldas Matijošaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Andrius Tapinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Tapinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vislvaldas Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vislvaldas Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 22, 2023, 10:08 AM, atnaujinta May 22, 2023, 4:40 PM

„Geriau turbūt skaityti (arba klausyti) atsisėdus, nes bus sunku patikėti, kad garbingi Kauno tarybos nariai – profesoriai, mokslų daktarai, advokatų kontoros partneriai, teatrų vadovai ir netgi pastoracinės tarybos nariai greičiausiai fiktyviai pildė visas ataskaitas ir iš miesto biudžeto per kadenciją pasiėmė 1.6 milijono eurų“, – savo feisbuko paskyroje rašė A.Tapinas.

Anot jo, Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai pinigus ėmė ir per atostogas, ir per karantiną.

„O virš visų, aišku, iškyla visi trys Matijošaičiai, kurie ataskaitas pildė visiškai vienodu būdu, sužiūrėjo, kad būtų įsisavintas kiekvienas centas ir jei tikėtume tomis „ataskaitomis“, per kadenciją Kauno meras, turintis tarnybinį automobilį ir vairuotoją, nuvažiavo ne mažiau 250 000 kilometrų.

Bet, aišku, cituojant merą – „tai tik lengvas vilnietiškas pavydas ir nykios fantazijos, bandant paniekinti savivaldą“, – rašė A.Tapinas.

Visą A.Tapino tyrimą galite skaityti čia.

Pats Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, reaguodamas į viešinamas ataskaitas, teigė, kad tapęs meru jau rado galiojusią išmokų tvarką.

„Viską esu pasakęs prieš kelias dienas: 2011 metais, atėjęs į Kauno miesto tarybą, jau radau tuo metu galiojusią tvarką dėl išmokų tarybos nariams ir atsiskaitymo už patirtas išlaidas. Kas ir kodėl ją tokią priėmė, gali atsakyti tik prieš tai buvusieji valdžioje. Nepuolėme nieko keisti, nes ir taip buvo ką veikti mieste – koncentravomės į darbus, o ne popierizmus“, – teigė V.Matijošaitis.

„Žinau tik viena, kad tokia tvarka vienodai galiojo visiems – ir dabartiniams Seimo nariams, ir ministrams. Jeigu anuomet ir rinkdavo kokius čekius, tai pagal šitą seną Kupčinsko laikų tvarką niekam nereikia jų pateikti – sudedi išleistas sumas, suskaičiuoji ir priduodi ataskaitą, viskas“, – nurodė jis.

Klausimai dėl savivaldybių tarybų narių išlaidų skaidrumo kilo po to, kai visuomenininkas Andrius Tapinas ėmėsi tyrimo dėl galimo savivaldos biudžeto pinigų švaistymo. Šiuo metu dėl piktnaudžiavimo STT atlieka ikiteisminius tyrimus Šiaulių, Mažeikių, Neringos, Šilutės ir Pagėgių rajono savivaldybėse.

Įsisiūbavus buvusių savivaldybių tarybų narių kanceliarinių lėšų panaudojimo skandalui, apie pasitraukimą iš pareigų pranešė prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis. Anksčiau Kauno vicemeru dirbęs P. Mačiulis teigė negalinti naudojęsis tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, tačiau dokumentų, pagrindžiančių išlaidas, neturi.

Po mestų įtarimų dėl galimai neskaidraus savivaldos lėšų panaudojimo apie atsistatydinimą pranešė ir švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Ministrė savo išlaidų pagrįsti čekiais negalėjo, tačiau paviešino Kauno savivaldybei pateiktas ataskaitas. Naujienų portalas lrt.lt pranešė apie dar du ministrus, dirbusius laikinosios sostinės savivaldoje – Gintarę Skaistę bei Simoną Kairį. Jie, taip pat kaip ir J.Šiugždinienė, negali dokumentais ir išlaidų čekiais pagrįsti visų deklaruotų išlaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.