Konservatorių ultimatumas suskaldė valdančiąją koaliciją: prakalbo apie šantažą E. Gentvilas: Vyriausybė apsisprendusi pasitraukti

Konservatoriams paskelbus apie inicijuojamus pirmalaikius Seimo rinkimus, valdančiosios koalicijos partneriai šią žinią sutiko skirtingai.

Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>Dainius Labutis (ELTA)
Vytautas Mitalas.<br>Dainius Labutis (ELTA)
Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Simonas Gentvilas, Simonas Kairys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Simonas Gentvilas, Simonas Kairys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>Dainius Labutis (ELTA)
Eugenijus Gentvilas.<br>Dainius Labutis (ELTA)
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

May 22, 2023, 2:54 PM

Kol Laisvės partijos atstovai teigia iniciatyvą ketinantys palaikyti, Liberalų Sąjūdis konservatorių sumanymu piktinasi ir turi savo paaiškinimą, kokių tikslų didieji koalicijos partneriai iš tiesų siekia.

Tiesa, valdantieji įsitikinę – premjerė Ingrida Šimonytė ir konservatorių frakcija yra nusiteikę rimtai, todėl išankstiniai rinkimai iš tiesų gali virsti realybe.

E.Gentvilas: „Yra apsisprendimas Vyriausybei pasitraukti“

Reaguodamas į kilusį kanceliarinių išmokų įsisavinimo skandalą, konservatorių prezidiumas penktadienį pranešė inicijuojantis pirmalaikius Seimo rinkimus. O jeigu ši iniciatyva nesulauktų parlamentarų palaikymo, tuomet premjerė I.Šimonytė nurodė, kad atsistatydins.

Visgi, pirmalaikių rinkimų idėja tarp koalicijos partnerių vertinama nevienareikšmiškai.

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, kad frakcijos nariai už pirmalaikius rinkimus nebalsuos.

„Nevertiname, naudingi ar nenaudingi mums tokie rinkimai, bet mums nepriimtina, kad kai kurių savivaldybių problema permetama kaip kolektyvinė atsakomybė visam Seimui, kuris čia ne prie ko“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė E.Gentvilas.

Seimo narys pabrėžė, kad konservatoriai apie pirmalaikių rinkimų inicijavimą ar Vyriausybės atstatydinimą su Liberalų sąjūdžiu nesikalbėjo nei prieš paskelbiant tai viešai, nei po to.

Anot jo, pirmalaikių rinkimų aptarti šeštadienį buvo susitikę tik koalicinių partijų pirmininkai, tačiau bendrame koalicijos formate jokių pokalbių nebuvo.

Nepaisant to, E.Gentvilas teigė manantis, kad 85 Seimo narių balsai, reikalingi pirmalaikių rinkimų paskelbimui, bus surasti.

„Bus padaryta taip, kad atsiras tų balsų. Kažkas asmeniškai gali būti šantažuojamas – jau per radiją viešumoje tai išgirdau. Kai kas pradės vertinti (naudą – aut.past.) – socialdemokratai pasakė, kad jie nesupranta, kam reikalingi šie pirmalaikiai rinkimai, bet jiems pritars“, – pasakojo liberalas.

„Konservatoriai yra tokie, kad užsibrėžia ir visomis įmanomomis priemonėmis tai pasieks“, – pridūrė jis.

E.Gentvilas taip pat teigė manantis, kad premjerė I.Šimonytė nejuokavo, kai pareiškė, kad atsistatydins, jeigu Seimas nepasileis.

Anot politiko, konservatorių pareiškimas, kad, arba rinkimai, arba Vyriausybė atsistatydina, skamba net daugiau nei grasinimas.

„Mano manymu, yra apsisprendimas Vyriausybei pasitraukti. Vienas geras dalykas – kad toks sprendimas būtų priimtas po NATO viršūnių susitikimo, ką mes, liberalai, ir siūlėme.

Tačiau antras mūsų siūlymas nebuvo išgirstas – ne atsistatydinti, o pasitikrinti pasitikėjimą Seime. Bet suprantu, kad dabar strategija yra paleisti ir Vyriausybę, ir Seimą. Todėl kokie nors pasitikėjimo pasitikrinimai Seime vargu ar bus daromi“, – įsitikinęs E.Gentvilas.

Paklaustas, kodėl konservatoriai pasirinko tokią strategiją, kurios racionalumo nemato ir didžioji dalis politikos ekspertų, E.Gentvilas turėjo savo versiją.

„Tradiciškai galėtų būti taip: turi kažkokių problemų, bet permeta tas problemas visiems, šiuo atveju – Seimui, negalvojant apie stabilumą valstybėje kalbama apie valstybės interesus“, – įvertino jis.

V.Mitalas: „Kiekvieni rinkimai yra pavojingi“

Tuo metu Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas teigė, kad „laisviečiai“ galėtų palaikyti pirmalaikius rinkimus.

V.Mitalas nurodė, kad šioje situacijoje reikia išlaikyti šaltą protą, stabilumą ir svarbiausių sprendimų priėmimą, tačiau tuo pačiu patikino, kad neatmeta ir išankstinių rinkimų.

„Visas alternatyvas vertiname labai rimtai. Mūsų galva, pirmalaikiai rinkimai nėra pirmoji opcija, bet, jeigu dėl to spręsime, manau, kad aš asmeniškai palaikyčiau šią idėją“, – portalui lrytas.lt sakė Seimo narys.

Anot jo, politinė valia skelbti rinkimus yra, todėl nelieka jokio kito būdo, kaip tik vertinti šį siūlymą rimtai.

„Jeigu konservatoriai veiks ne tik pareiškimais, bet ir garantuos 50 frakcijos narių palaikymą šitam klausimui. Seime yra ir daugiau politinių jėgų, kurios labai aiškiai pasisako už pirmalaikius rinkimus.

Mūsų požiūriu, tai yra svarbu tam, kad Lietuvoje galėtume sutelkti didesnį palaikymą liberaliems pokyčiams įgyvendinti“, – kalbėjo V.Mitalas.

Anot jo, šiuo metu žmogaus teisių klausimai nesulaukia pakankamo palaikymo Seime, o kartais net koalicijos partnerių balsais žlugdomos „laisviečių“ iniciatyvos.

„Pirmalaikių rinkimų alternatyvą vertiname pakankamai rimtai, kad žmonės galėtų suteikti didesnį mandatą pokyčiams padaryti“, – teigė jis.

Nors dalis politologų svarsto, kad pirmalaikiai rinkimai būtų patys pavojingiausi būtent Laisvės partijai – ji gali neperžengti 5 proc. barjero ir nebepatekti į Seimą, V.Mitalas tikino, kad „laisviečiai“ rinkimų nesibaimina.

„Pirmalaikiai rinkimai, kaip ir kiekvieni rinkimai, visiems yra pavojingi. Tikrai žinome, kad mūsų Seimo nariai, kandidatai, mūsų partijos nariai yra nusiteikę darbingai ir tikrai tos alternatyvos nebijome“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.