Profsąjungos pirmininkai neigiamai vertina J. Šiugždinienės atsistatydinimą: E. Dobrowolskos paskyrimą laikinąja ministre vadina patyčiomis

Švietimo profesinių sąjungų pirmininkai neigiamai vertina švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės atsistatydinimą ir peikia Vyriausybę už artėjantį nežinomybės laikotarpį. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininko Andriaus Navicko teigimu, J. Šiugždinienė švietimo sistemą paliko kaip skęstantį laivą, o Ewelinos Dobrowolskos paskyrimas laikinąja ministre, anot jo, yra „patyčios iš švietimo sistemos darbuotojų“.

Jurgita Šiugždinienė.<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2023, 3:23 PM

„Mes labai neigiamai vertiname ministrės atsitraukimą arba pasitraukimą. Iš tikrųjų tokioje situacijoje kapitonui palikti skęstantį laivą arba jį patraukti yra labai neatsakinga. Manau, kad tikrai kils sumaištis švietimo sistemoje ir galime sulaukti ir protestų, ir streikų. Nes atsakomybė už reformas, už neatliktus darbus, lieka“, – Eltai komentavo A. Navickas.

„Paskirti laikina ministre teisingumo ministrę, tai yra patyčios iš švietimo sistemos darbuotojų. Vertinimas yra labai kategoriškas“, – pridūrė jis.

Pasak profsąjungos pirmininko, J. Šiugždinienė stūmė pradėtus darbus švietime į savo kadencijos pabaigą, todėl dabar be jos likusiai komandai bus sunku juos tęsti.

„Manome, kad darbai net nestrigs, jie nebuvo ir pradėti. Ministrė tuos visus darbus tiesiog stumdavo į kadencijos pabaigą ir jų neįgyvendino. Tiek darbo užmokesčio augimas netgi atsiliko nuo šalies vidutinio darbo užmokesčio, negu kad darbo pradžioje, tiek etatinio apmokėjimo darbo grupė, kuri turėjo reformuoti ir pakeisti trūkumus, pradeda dirbti tik dabar, pasitraukus ministrei“, – vardino A. Navickas.

„Aš manau, kad jokie darbai ir taip nejudėję, tai dabar visa komanda gūžčios pečiais ir niekas nežinos, kas turėtų imtis tos atsakomybės ir tuos darbus kažkaip pradėti ar kai kuriuos tęsti“, – pažymėjo profsąjungos vadovas.

A. Navickas pabrėžė, kad teisingumo ministrė nebus įsigilinusi į vykdomas reformas. Pasak jo, šios Vyriausybės darbas švietimo srityje „primena cirką“.

„Manome, kad teisingumo ministrė tikrai nebus įsigilinusi ir neturi nei kompetencijos, nei patirties tas reformas judinti. Tai kaip ir minėjau, turbūt kad neišvengiama sumaištis švietimo sistemoje“, – akcentavo profsąjungos pirmininkas.

„Tai iš tikrųjų juokinga ir labiau primena cirką, negu kažkokį konstruktyvų Vyriausybės darbą švietimo srityje“, – teigė A. Navickas.

Neaišku, kas prisiims atsakomybę už Švietimo įstatymo pakeitimus

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) pirmininkas Egidijus Milešinas Eltai teigė, kol kas dar neturi informacijos, ar ministeriją palieka tik J. Šiugždinienė, ar ir visa jos komanda. Tai, anot jo, turės įtakos tolimesniam bendradarbiavimui ir ministerijos darbams.

„Pirmiausia, aš neturiu jokios informacijos dar, ar ministrė Jurgita Šiugždinienė išeina viena, ar išeina ir visa komanda. Nuo to labai daug kas keičiasi, nes jeigu išeina ir visa komanda, tai yra ir patarėjai, ir viceministrai, tai nesvarbu, kas ateitų laikinai vaduoti ministrą, aš neįsivaizduoju, kaip išvis čia kažkoks darbas vyktų“, – sakė E. Milešinas

„Jeigu išeina Šiugždinienė kartu su visa komanda, tada tikriausiai stos visi darbai. Klausimas, kas prisiims atsakomybę už visus teisės aktus, už Švietimo įstatymo pakeitimus, kaip čia per šiuos porą metų yra pakeista. Kaip startuos atnaujintas ugdymo turinys, ką iki to startavimo – kokios pagalbos, kaip padėti mokytojams? Nes tikrai laukia dideli pokyčiai ir nėra gal stipriai pasiruošta tai reformai“, – kalbėjo profsąjungos pirmininkas.

Jis pažymėjo, kad jei ministrės komanda liks dirbti ministerijoje, pradėti darbai turėtų tęstis. Tačiau, E. Milešino teigimu, ministerijoje likę patarėjai ir viceministrai gali būti nenusiteikę dirbti dėl to, kad liepą gali atsistatydinti visa Vyriausybė.

„Jeigu lieka visa komanda, tai matomi tie darbai dar kažkiek tęsis, bet psichologiškai vertinant tų žmonių, kurie lieka, būseną, kurie supranta, kad tas darbas galbūt mėnesiui, galbūt dviem, irgi klausimas, ar žmonės bus nusiteikę dirbti“, – sakė E. Milešinas.

„Vėlgi, to tikrumo nėra, nėra aišku, kaip bus su šia Vyriausybe, galbūt rugsėjo mėnesį mes turėsime visiškai kitą Vyriausybę“, – pridūrė profsąjungos pirmininkas.

ELTA primena, kad visuomenininkas Andrius Tapinas gegužės mėnesį paskelbė, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, dirbdama Kauno savivaldybėje, galimai piktnaudžiavo tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis ir per 20 mėnesių gavo beveik 14 tūkst. eurų išmokų. Ministrė savo išlaidų pagrįsti čekiais negalėjo, tačiau paviešino Kauno savivaldybei pateiktas ataskaitas. Tai neišsklaidė abejonių nei opozicijai, nei daliai valdančiosios koalicijos atstovų.

Nors premjerė I. Šimonytė kartojo pasitikinti J. Šiugždiniene, praėjusią savaitę ministrė paskelbė Vyriausybės vadovei įteikusi atsistatydinimo pareiškimą. Premjerė pirmadienį patenkino J. Šiugždinienės prašymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.