Seimui patvirtinus naująją VIEK sudėtį, žurnalistų etikos klausimus svarstanti komisija atsinaujins nuo liepos

Interneto žiniasklaidos asociacija (IŽA) ir Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) informuoja, kad ketvirtadienį Seime priimtas naujasis žiniasklaidos savireguliacijos – Visuomenės informavimo etikos komisijos (VIEK) pertvarkos – modelis, dėl kurio diskusijos parlamente vyko dvejus metus ir dėl kurio pertvarkos rastas sutarimas žiniasklaidos bendruomenėje.

Žiniasklaida.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žiniasklaida.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Interneto žiniasklaidos asociacija (IŽA)

May 25, 2023, 12:40 PM

Už tai numatančias Visuomenės informavimo įstatymo pataisas balsavo 81, prieš 1, susilaikė 5 Seimo nariai.

Iki naujosios VIEK sudėties įsigaliojimo liko tik vienas žingsnis – iš Seimo šis projektas jau iškeliauja ant Prezidento Gitano Nausėdos darbo stalo. Šalies vadovui pasirašius, Lietuvos radijo ir televizijos komisija bei Visuomenės informavimo etikos asociacija iki š. m. birželio 30 d. turės priimti poįstatyminius teisės aktus. Tai reiškia, kad atsinaujinusi žurnalistų etikos klausimus svarstanti Komisija veiklą pradės nuo liepos 1 d.

Nauja tai, kad šią Etikos komisiją, priimančią sprendimus dėl žurnalistų etikos, sudarys visi skėtinės Visuomenės informavimo priemonių asociacijos (VIEA) deleguojamų organizacijų atstovai, neribojant jų skaičiaus, 1 LRT ir 3 Medijų tarybos, kuri veikia prie Kultūros ministerijos, atstovai.

Taip pat įvedamos ir kadencijos, ko iki šiol nebuvo – komisijos nariai skiriami trejų metų kadencijai ir jais gali būti ne ilgiau kaip dvi kadencijas iš eilės. Šios Komisijos nariu gali būti aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir ne mažesnę kaip 5 metų žurnalistinio, teisinio ar su žiniasklaidos veikla susijusio darbo patirtį turintis žmogus.

IŽA pirmininkės Linos Bušinskaitės teigimu, šiai žiniasklaidos savireguliacijos pertvarkai pritaria žiniasklaidos bendruomenė, su kuria jis buvo parengtas Seimo valdybos sprendimu sudarytoje ekspertų darbo grupėje, pasiekus daugelį šalių tenkinantį kompromisą.

„Džiugu, kad po ilgų diskusijų buvo įsiklausyta į žiniasklaidos bendruomenės nuomonę ir priimtas būtent šis VIEK pertvarkos modelis, pagal kurį naujoje komisijos sudėtyje bus ne tik 9 žiniasklaidos organizacijų atstovai, bet ir 1 visuomeninio transliuotojo bei 3 visuomenės atstovai, deleguojami per Medijų tarybą prie Kultūros ministerijos. Labai svarbu ir tai, kad nuo šiol įvedamos kadencijos, kas užtikrins rotaciją ir periodinį šios svarbios komisijos atsinaujinimą“, – sako L. Bušinskaitė..

Pasak jos, tai leis ir toliau užtikrinti svarbiausias laisvos žiniasklaidos vertybes – nepriklausomumą, savireguliaciją ir žodžio laisvę, o savireguliacijoje ir toliau galės dalyvauti neribojamas žiniasklaidos organizacijų skaičius.

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininko Dainiaus Radzevičiaus teigimu, žurnalistų etikos standartai yra svarbiausias profesionalumo rodiklis.

„Būtent todėl žurnalistų ir žiniasklaidos priemonių etiką prižiūrinčiai komisijai tenka ypatingai sunkus ir atsakingas uždavinys. Įstatyme numatėme bent trijų naujų etikos komisijos narių, kuriuos deleguotų žurnalistus rengiantys universitetai, atsiradimą. Tai ypač sustiprins savireguliaciją. Tai – didelis ir svarbus žingsnis į profesionalumo žurnalistikoje stiprinimas“, – sako D. Radzevičius.

Taigi naujasis VIEK modelis pakeis dabartinę Komisiją, kurioje šiuo metu dirba 9 žiniasklaidos ir žurnalistų organizacijų deleguoti atstovai, tarp jų – ir IŽA deleguotas atstovas Gintaras Sarafinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.