Trijų liberalų pasiūlymas: civilinė sąjunga nesukuria šeimos teisinių santykių

Į Seime svarstomą Civilinės sąjungos įstatymo projektą Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Juozas Baublys, Jonas Varkalys ir Ričardas Juška siūlo įrašyti, kad sudarius civilinę sąjungą nėra sukuriami šeimos teisiniai santykiai.

 Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Ričardas Juška.<br> M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr. 
 Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Ričardas Juška.<br> M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

May 25, 2023, 1:56 PM

„Tokiu būdu bus panaikinta galimybė traktuoti civilinę sąjungą kaip būdą apeiti Konstitucijos 38 straipsnyje įtvirtintą imperatyvią nuostatą, kad susitarimas sukurti šeimos teisinius santykius gali būti tik tarp vyro ir moters“,– sako pasiūlymą Civilinės sąjungos įstatymo projektui įregistravę parlamentarai.

Kadangi į Civilinės sąjungos įstatymo projektą yra perkelta daug nuostatų iš Civilinio kodekso III knygos, kurios iki šiol buvo taikomos išimtinai sutuoktinių santykiams reguliuoti, pasiūlymo autorių teigimu, galima daryti pagrįstą prielaidą, jog civilinė sąjunga, kaip ir santuoka gali būti traktuojama kaip dviejų asmenų susitarimas sukurti šeimos teisinius santykius.

„Atsižvelgiant į įstatymo projekto rengėjų ne kartą viešai išsakytą nuomonę, jog šiuo įstatymu vis tik nesiekiama civilinės sąjungos prilyginti šeimai, taip pat Teisės ir teisėtvarkos komiteto surengtuose klausymuose rengėjų deklaruotą poziciją, jog Civilinės sąjungos įstatymo tikslas yra reguliuoti ne šeiminius, o privačius asmenų tarpusavio santykius, siekiant teisinio aiškumo bei teisinio apibrėžtumo yra tikslinga įstatymo tekste nustatyti, jog sudarius civilinę sąjungą nėra sukuriami šeimos teisiniai santykiai“,– sako Seimo nariai Juozas Baublys, Jonas Varkalys ir Ričardas Juška.

Pasak jų, iš Civilinės sąjungos įstatymo projekto turinio nėra aišku kokius – privačius ar šeimos teisinius santykius yra siekiama sureguliuoti civilinės sąjungos institutu.

Pagal Civilinį kodeksą, santuoka yra „įstatymų nustatyta tvarka įformintas savanoriškas vyro ir moters susitarimas sukurti šeimos teisinius santykius“.„Civilinis kodeksas aiškiai nurodo, jog sudarę santuoką sutuoktiniai sukuria šeimos santykius kaip bendro gyvenimo pagrindą. O štai iš Civilinės sąjungos įstatymo projekte nurodytos civilinės sąjungos apibrėžties (...) lieka neaiškus šių santykių pobūdis – apima ar ne šie santykiai šeimos teisinius santykius“,– sako Seimo nariai Juozas Baublys, Jonas Varkalys ir Ričardas Juška .

Civilinės sąjungos įstatymo projekte numatyta, kad „civilinė sąjunga yra teisės aktų nustatyta tvarka sudarytas ir patvirtintas dviejų asmenų (partnerių) savanoriškas susitarimas, kuriuo jie siekia sukurti ir (ar) plėtoti, apsaugoti tarpusavio asmeninius santykius“.Jei Seimas pritartų trijų liberalų siūlymui, papildomai įstatyme būtų įrašyta, kad „civilinė sąjunga nesukuria šeimos teisinių santykių“.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimas po svarstymo yra pritaręs valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Svarstomu projektu siūloma sureguliuoti santuokos nesudariusių, tačiau bendrus tarpusavio santykius kuriančių asmenų tiek turtinius, tiek asmeninius neturtinius santykius.Pasak projekto iniciatorių, priėmus įstatymą būtų įtvirtintas lyčiai neutralios registruotos civilinės sąjungos modelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.