G. Nausėda sako, kad valdantieji galėtų iš naujo kelti I. Šimonytę į premjeres: tokia yra jų teisė

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad valdančioji dauguma galėtų į Vyriausybės vadovus siūlyti Ingridos Šimonytės kandidatūrą, jei po NATO viršūnių susitikimo ji nutartų atsistatydinti. Visgi, akcentuoja jis, valdantieji neturėtų pamiršti, kad tokiu atveju Ministrų kabinetą reikės formuoti iš naujo. O šiame procese, akcentuoja šalies vadovas, jis aktyviai bei atsakingai dalyvaus.

Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Benas Brunalas

May 29, 2023, 9:15 PM

„Visokie galimi variantai. Jei valdančioji koalicija matys ir laikys, kad dabartinė premjerė galėtų būti Vyriausybės vadove ir kitoje Vyriausybėje, tokia yra jos teisė. Ji gali šią kandidatūrą teikti. Tačiau atsistatydinus premjerei, atsistatydina ir visi kiti ministrai. Tad Ministrų kabinetą teks formuoti iš naujo. Ir kaip tą dariau atsakingai formuojant šią Vyriausybę, taip tą darysiu ir dabar“, – pirmadienį LNK televizijai sakė prezidentas.

Interviu metu G. Nausėda įvertino ir konservatorių partijoje išsiskyrusias nuomones dėl to, ką premjerė turėtų daryti kilus vadinamajam „čekučių skandalui“. Šalies vadovas pažymi, kad politikai turi prisiimti atsakomybę už tai, ką viešai kalbėjo ir žadėjo.

„Reikia prisiimti atsakomybę už tai, ką kalbi viešojoje erdvėje, gal kitą kartą geriau tarp keturių sienų pakalbėti ir kad niekas to negirdėtų. Bet jei viešai paskleidžiamos žinutės, be jokios abejonės, reikia pasakius A, pasakyti ir B“, – sakė G. Nausėda.

Kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis prakalbo apie visos politinės sistemos perkrovą. Pasak jo, pastaroji problema liečia ne tik savo išlaidų negalinčius pagrįsti ministrus, bet visas politines partijas. Todėl TS-LKD prezidiumas pasiūlė Seimui surengti naujus rinkimus – priešingu atveju, Vyriausybė atsistatydintų.

Praėjusią savaitę registruotame nutarimo projekte, konservatoriai siūlo Seimui surengti naujus rinkimus rugsėjo 10 d.

Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, Seimui pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji atsistatydins.

Po tokių pareiškimų, imta vis garsiau diskutuoti, kas I. Šimonytę galėtų pakeisti Vyriausybės vadovės poste. Konservatorių pirmininkas G. Landsbergsis leido suprasti, kad ministrės pirmininkės pareigų dar kartą galėtų imtis pati I. Šimonytė. Pasak jo, formuojant naują Ministrų kabinetą, jam galėtų vadovauti „naujas senas“ premjeras.

Tačiau pati I. Šimonytė nesiėmė spekuliuoti, ar po atsistatydinimo imtųsi vadovauti naujai Vyriaysybei.

„Kam čia tuos hipotetinius scenarijus nagrinėti. Kol kas aš einu šias pareigas, einu pareigas ne kažkokiame laikiname statuse“, – ketvirtadienį Seime susirinkusiems žurnalistams sakė I. Šimonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.