Pakibęs premjero postas ir laukianti antroji skandalo banga: sausi neišlips ir „socdemai“?

Savivaldybių narių lėšų įsisavinimo skandalas praėjusią savaitę rimčiau užkabino ir Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP) – Jonavos meras, partijos vicepirmininkas Mindaugas Sinkevičius penktadienį atsiprašė už tai, kaip savivaldybėje buvo naudotos kanceliarinės lėšos ir į savivaldybės biudžetą grąžino 4 tūkst. eurų.

LSDP suvažiavimas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
LSDP suvažiavimas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
LSDP suvažiavimas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
LSDP suvažiavimas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Sinkevičiaus spaudos konferencija.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
M.Sinkevičiaus spaudos konferencija.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
M.Sinkevičius<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
M.Sinkevičius<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Matas Baltrukevičius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Matas Baltrukevičius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
LSDP suvažiavimas Vilniuje.<br>O.Gurevičiaus/ELTA nuotr.
LSDP suvažiavimas Vilniuje.<br>O.Gurevičiaus/ELTA nuotr.
LSDP suvažiavimas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
LSDP suvažiavimas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 30, 2023, 6:47 AM, atnaujinta May 30, 2023, 10:18 AM

Politikos ekspertai pastebėjo, kad socialdemokratai sėkmingai pasinaudojo strategija, kurios visi ragino imtis šio skandalo kratomus konservatorius, vietoj atsiprašymo ar lėšų grąžinimo pasirinkusius pirmalaikius Seimo rinkimus bei atsistatydinimą.

Tiesa, tikėtis, kad jau praslydo po radaru, ekspertai nepataria ir patiems socialdemokratams. Anot politologų, antroji skandalo banga dar tik ateina.

Atsiprašė, bet nepasitraukė

Visuomenininkas Andrius Tapinas praėjusią savaitę paskelbė Jonavos rajono savivaldybės tarybos narių kanceliarinių išlaidų ataskaitas, tačiau, kaip pats nurodė, „gauti duomenis iš Jonavos savivaldybės buvo sunkiau nei atrasti Šventąjį Gralį“.

Anot A.Tapino, Jonavos ataskaitų buvo prašyta dar balandžio pradžioje, tačiau nieko nesulaukęs visuomenininkas balandžio 26 dieną įteikė Jonavai teisinę pretenziją.

Galiausiai, gavęs dokumentus, jis išplatino žinią, kad M.Sinkevičius už jonaviečių pinigus nusipirko du „Samsung“ televizorius, o degalus pylėsi šešiomis mokėjimo kortelėmis, per karantiną pylėsi degalų tiek, kad būtų galima nuvažiuoti apie 8 tūkst. kilometrų.

Penktadienį M.Sinkevičius surengė spaudos konferenciją, kurioje atsakė į jam keliamus klausimus. Jonavos meras parodė, kad visos šešios mokėjimo kortelės priklauso jam pačiam, o dėl televizorių poroje sąskaitų esą buvo įsivėlusi klaida, už televizorius politikas nurodė tebemokantis.

Tiesa, M.Sinkevičius už šias klaidas atsiprašė, kaip ir už faktą, kad vienu iš telefonų, kurio sąskaitos buvo kompensuojamos savivaldybės lėšomis, naudojosi jo žmona. Dėl to M.Sinkevičius į savivaldybės biudžetą grąžino 4 tūkst. eurų.

M.Sinkevičius teigė matantis savo atsakomybę, bet iš jokių pozicijų – nei savivaldybėje, nei partijoje – trauktis pagrindo sakė nematantis.

Atsilieps ateityje?

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuoto analitiko Mato Baltrukevičiaus teigimu, nėra taip, kad M.Sinkevičiaus pateikti atsakymai daugiau klausimų nebekelia.

„Dėl tų televizorių galima ginčytis iki nukritimo, kaip ten iš tiesų buvo, tačiau jau vien tas faktas, kurio M.Sinkevičius neginčijo, kad jo žmona naudojosi jo tarnybiniu telefonu, funkcionuojančiose senų tradicijų Vakarų demokratijose būtų visiškai nesuprantamas ir turėtų aiškias politines pasekmes.

Kaip ir dėl tarnybinio transporto – būčiau nustebęs, jeigu Jonavos rajono savivaldybė neturėtų tarnybinio transporto, kuriuo šiaip ar taip meras gali naudotis“, – kalbėjo M.Baltrukevičius.

Politikos analitikas įsitikinęs, kad socialdemokratai, spręsdami dėl Seimo rinkimų sąrašo ir galimų postų, šio M.Sinkevičiaus skandalo poveikį įvertins, greičiausiai užsakys ir tyrimus, kaip visuomenė vertina šią Jonavos mero istoriją, kiek jis iš tiesų populiarus.

O jeigu socialdemokratai, artėjant Seimo rinkimams, M.Sinkevičių vis dar matys kaip galimą premjerą, tuomet konkurentai kampanijos metu tikrai ne kartą primins tiek apie M.Sinkevičiaus televizorius, tiek apie jo žmonai duotą telefoną.

Visgi, nepaisant to, kad M.Sinkevičiaus istorija vis dar kelia klausimų, M.Baltrukevičius neatmeta, kad netrukus tarp socialdemokratų partijos narių gali atsirasti gerokai didesnių nusidėjėlių.

„Apskritai „Skaidrinam“ iniciatyvoje kol kas ne tiek daug savivaldybių buvo išviešinta. Kai bus 60 savivaldybių tyrimai, tada matysime bendrą vaizdą. Gal paaiškės, kad tai, apie ką dabar daug diskutuojame, palyginus su tuo, kas nutiks toliau, net neverta dėmesio – gal dar gerokai įžūlesnių istorijų bus“, – svarstė jis.

Pasimokyta iš svetimų klaidų?

Taško M.Sinkevičiaus kanceliarinių lėšų istorijoje nedėtų ir Klaipėdos universiteto (KU) politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.

„Ramybė kol kas yra santykinė, nes dar gali išlįsti kokių nors kabliukų, juo labiau, kad visoje Lietuvoje yra daug daugiau žmonių, įsipainiojusių į šį „čekučių“ skandalą“, – kalbėjo politologė.

G.Burbulytė-Tsiskarishvili teigė abejojanti, ar M.Sinkevičiui ir socialdemokratams būtų pavykę šią istoriją taip gražiai suvaldyti – tiek pareiškimų tonu, tiek jų turiniu – jeigu nebūtų pasimokyta iš itin nesėkmingos konservatorių strategijos, kai visi jau aptarė, ką konservatoriai galėjo padaryti kitaip.

Anot politologės, jeigu socialdemokratai su M.Sinkevičiumi priešakyje būtų su savo pareiškimais išėję prieš didžiuosius sukrėtimus – kaip konservatorių inicijuojami pirmalaikiai rinkimai – tuomet „munduras būtų nuplautas švariau“, tačiau dabar, kai tiek laiko praėjo nuo tada, kai visuomenininkas A.Tapinas buvo paprašęs pateikti Jonavos savivaldybės duomenis, tam tikrų abejonių lieka.

„Nemanau, kad socialdemokratai iš pradžių pasirinko tokią strategiją. Sakyčiau, kad M.Sinkevičiaus pareiškimas penktadienį buvo kaip atsakas į tai, kas įvyko su konservatoriais ir su J.Šiugždiniene – buvo supratimas, kad toks kelias netinka.

Todėl pasirinktas įprastas, tipinis kelias, kurio būtume tikėjęsi ir iš kitų politikų – atsiprašymo, pasakymo, kad dalis lėšų būtų grąžinta“, – kalbėjo G.Burbulytė-Tsiskarishvili.

Pasiteisinusi strategija

M.Baltrukevičius taip pat pastebėjo, kad socialdemokratų pasirinkta reagavimo į kilusį skandalą strategija buvo daug teisingesnė ir sėkmingesnė, nei konservatorių, kurie ir sugėrė didžiausią skandalo smūgį.

„Šeštadienį socialdemokratai pirmiausiai atsiprašė ir prisiėmė įsipareigojimus keisti dabar egzistuojančią sistemą. Skyriai įpareigoti atlikti tyrimus, kaip konkrečiose savivaldybėse yra su partijai priklausančiais tarybų nariais, jų išlaidomis.

Griežtai nurodoma, kad lėšos, kurių nepavyksta pagrįsti, turi būti grąžintos, o dėl konkretaus asmens prasidėjus ikiteisminiam tyrimui, jeigu jis yra partijos narys, jis turėtų savo narystę sustabdyti.

Matome tam tikrą algoritmą, aiškius žingsnius ir nedviprasmišką poziciją. Manau, kad tokia strategija yra teisinga.

Tikėtina, kad, kai turėsime pilnus šios akcijos duomenis, matysime, kad visos politinės partijos, kurios yra nors kiek reikšmingesnės, bus daugiau ar mažiau nukentėję, ir laimės ne tie, kurie labiausiai taikstysis su šiais atvejais, bet kurie nepabijos būti griežti“, – spėjo analitikas.

Visgi, M.Baltrukevičius svarstė, kad ir tokios socialdemokratų strategijos gali neužtekti, jeigu pradės lįsti didesnio masto, įžūlesni lėšų įsisavinimo atvejai – konkurentai netrukus partijai prilipdytų „pačių didžiausių vagių“ etiketę.

„Gerai, kad yra aiški linija, bet, jeigu labai daug kartų tas algoritmas bus aktyvuotas, žala partijos reputacijai bus didelė.

Dabar pradėti tyrimai, bet, kai matysime, kas pasiekė teismus, kokios dar aplinkybės paaiškėja, įdomių dalykų gali būti daugiau – šis skandalas gali būti su keliomis bangomis. Pirmoji banga – duomenų išviešinimas, o antra – institucijų veiksmai, kai galime išgirsti daugiau detalių“, – pabrėžė jis.

Ateityje neturės jokios įtakos

Tuo metu G.Burbulytė-Tsiskarishvili, vertindama skandalo įtaką tolesnei M.Sinkevičiaus politinei karjerai, svarstė, kad atsipalaiduoti politikui dar neverta – dar sulauks ir rinkėjų, ir konkurentų klausimų.

„Vertinant iš tų pozicijų, kad į šį žmogų buvo sudėti nemaži tiek pačios politinės jėgos lūkesčiai, tiek potencialių rinkėjų viltys, manau, kad neabejotinai turės įtakos.

Tik klausimas, kiek laiko praeis iki tol, kol žmogus bandys kandidatuoti į aukštesnes pozicijas. (...) Jeigu rinkimai vyktų dabar, tai kirstų per rinkėjų pasitikėjimą, bet ilgainiui pasitikėjimą jis atgautų.

Matome, kad vietos savivaldoje turime su teisėsauga susijusių atvejų ir rinkėjai tais žmonėmis vis tiek pasitikėjo. Ateityje, matyt, tas poveikis vis mažės, kol vieną dieną neturės jokios įtakos“, – prognozavo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?