Buvęs Vytauto Landsbergio patarėjas: dabar matome politinį žaidimą

Konservatorių partijos lyderiai, dėl kilusio „čekiukų“ skandalo siūlydami pirmalaikius Seimo rinkimus, o jiems nepavykus – Vyriausybės atsistatydinimą, žaidžią politinį žaidimą, kuris gali būti susijęs su prastėjančia ekonomine situacija, sako buvęs Vytauto Landsbergio patarėjas Ramūnas Bogdanas.

Konservatoriai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Konservatoriai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Konservatoriai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Konservatoriai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Paulius Saudargas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Paulius Saudargas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Paulius Saudargas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Paulius Saudargas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Paulius Saudargas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Paulius Saudargas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-05-31 20:03

Turi paaiškinimą

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ politikos apžvalgininkas ir rašytojas, buvęs V.Landsbergio patarėjas R.Bogdanas svarstė, kad šiuo metu tiesiog stebime politinį Gabrieliaus Landsbergio ir Ingridos Šimonytės žaidimą.

„Tai, ką mes matome, yra politinis žaidimas. Vieniems jis gali patikti, kitiems nepatikti, gali nepatikti priemonės, keliai, kuriais jis vykdomas. Bet esu daug matęs politikos nepriklausomoje Lietuvoje, tai manęs niekas per daug ir nestebina“, – kalbėjo R.Bogdanas.

Anot jo, šis konservatorių žaidimas – inicijuojami pirmalaikiai Seimo rinkimai, galėtų būti susijęs su prastėjančia ekonomine situacija.

„Kiekvienas, kas bent kiek seka įvykius, gali matyti, kad ekonominė situacija prastėja. Iki rinkimų – šešiolika mėnesių. Tai dabar ar tuos metus man, kaip politikui, vadovauti toliau, ekonomikai riedant žemyn dėl priežasčių, kurios nuo Lietuvos nepriklauso?“ – retoriškai klausė R.Bogdanas.

„Boksininkas ringe turi turėti pertaukėles, kad jis galėtų tęsti, nes, jeigu jam neduos pertraukėlės, jis kausis, kol nukris. Niekam iš to nėra naudos. Žmogus turi tam tikras savo ribas, ir partija turi tam tikrą ribą, kiek galima tempti tą vežimą ir susilaukti tik malkų po to“, – pridūrė jis.

Tuo metu konservatorius, Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas laidos metu patikino, kad konservatoriai tikrai nebijo dirbti per jokią krizę, nes TS-LKD – krizių partija.

„Daug kas mums tai siūlo, kad čia kažkokios grėsmės pakibusios virš Lietuvos, nors tų grėsmių niekas aiškiai neįvardija, vienintelis dalykas, ką turime – tai 3 proc. BVP kritimas paskutinį ketvirtį.

Akivaizdu, tai tam tikra recesija. Bet mes esame krizių partiją – ką tik valdėme per kovidą, migrantų krizę, energetinių kainų pasiutpolkę, ir visa tai išgyvenome. Kodėl turėtume kažko dabar išsigąsti?

Jei mes dar vieną krizę įveiksime, tada dar geriau bus, būsime tikrai atsakingi, valstybiški. Niekada nebijojome krizių“, – kalbėjo P.Saudargas.

Palygino su kolūkiu

Dabartintį politinę sistemą drebinantį čekiukų skandalą R.Bogdanas palygino su kolūkiais.

„V.Landsbergis yra sakęs, kad žmonės ilgisi ne sugriautų kolūkių, o kolūkių sandėlių, nes iš jų buvo galima nebaudžiamai pasiimti, ir to jie net nevadino vogimu, nes tai buvo kaip ir niekieno. (...)

Dabar turime lygiai tą patį: yra skirtos neapibrėžtos išlaidos – tarsi niekieno. Net tarybos nariai neturi to valstybinio mąstymo, kad tai vis tik yra mokesčių mokėtojų pinigai. Vietoj to, kad žmonės juos panaudotų savo buičiai, šeimos gerovei, jie tuos pinigus skiria tiems, kuriems deleguotos tam tikros funkcijos.

O tada tuos pinigus pasiimi ir savo buitį gerini“, – palygino R.Bogdanas.

„Visa tai atsimuša į valdymo kokybę, nes reiškia, kad ten eina žmonės, kurie to sandėliuko nori, ir jų tikslas yra ne savivaldybės reikalai, o savo reikalų gerinimas“, – pridūrė jis.

Tuo metu konservatorius P.Saudargas paragino žiūrėti į realybę.

„Ką tik priėmėme Valstybės tarnybos reformą. Kodėl? Nes iš esmės į valstybinį sektorių prisikviesti žmones darosi neįmanoma.

Pasakysiu kitą paradoksą: galime visi sakyti, kad mes labai šventi, o kažkas labai vagia, prie kažkokio lovio priėjo. Bet imkime savivaldybės tarybos narius – dabar svarstoma reforma Seime centralizuotai padaryti, kad savivaldybės tarybos nariams būtų išmoka be atsiskaitymo, pavyzdžiui – viena penktoji mero atlyginimo.

Visi supranta, kad išlaidų patiria, ir galbūt su tais čekučiais reikia baigti, o atlyginimai nėra dideli“, – kalbėjo P.Saudargas.

„Tai ką, visi iki tol vadovavosi kitokia tvarka, tai jau vagys, o kurie naująja tvarka gaus prie atlyginimo priedą, jau visi bus nebe vagys, visa Lietuva pasikeitė?“ – klausimą iškėlė konservatorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.