Įtampą konservatorių partijoje kyla: kritikos bei raginimų TS-LKD vadovybei pažėrė Palangos meras

Konservatorių partijos viršūnėms prakalbus apie pirmalaikius rinkimus kaip priemonę užgesinti vadinamąjį „čekučių skandalą“, nerimas bei nepasitenkinimas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) gretose auga.

Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šarūnas Vaitkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šarūnas Vaitkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 3:23 PM, atnaujinta Jun 1, 2023, 3:43 PM

Ilgametis konservatorių partijos narys, Palangos meras Šarūnas Vaitkus ketvirtadienį paskelbė įrašą, kuriame ne tik nevyniodamas į vatą kritikuoja TS-LKD vadovybę, bet ir ragina partijos tarybą kuo skubiau susirinkti ir atšaukti prezidiumo sprendimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų.

„Nesmagu kritikuoti savo partijos vadovybę, bet, manau, privalau ir turiu tam moralinę teisę.

Privalau pasakyti, kad man, TS-LKD nariui jau dvidešimt metų, mūsų Palangos TS-LKD skyriui, kaip ir, ko gero, daugumai mūsų partijos skyrių šalyje, nepatinka tai, kas vyksta mūsų partijoje ir Lietuvos politiniame olimpe“, – „Facebook“ įrašą pradėjo Palangos meras.

Politikas kritiškai įvertino premjerės Ingridos Šimonytės ir TS-LKD pirmininko Gabrieliaus Landsbergio išsakytą poziciją dėl pirmalaikių rinkimų.

„Tenka apgailestauti, kad darsyk turime situaciją, kai iš pradžių padaroma, o paskui sprendžiame, ką daryti. Į tai įveliami ir partijos skyriai, ir mūsų koalicijos Seime partneriai, ir visa Lietuvos visuomenė“, – ketvirtadienį rašė kurorto meras.

Pasak jo, žvelgiant į kilusią politinę sumaištį, svarbu suprasti, kad krizę išgyvena ir konservatorių partija.

„Turėtume akivaizdžiai suprasti, kad politinėje krizėje dabar atsidūrė ne tik Vyriausybė, bet ir visa mūsų partija, vadinasi, ir partijos skyriai“, – akcentavo jis, nevengdamas kritikos ir apie pirmalaikius rinkimus pastarąsias kelias savaites kalbančiai TS-LKD vadovybei.

Kaip teigia Palangos meras, veikiausiai dėl nuovargio atsiradę konservatorių lyderių „vienasmeniški pareiškimai“ yra netoliaregiški.

„Kiekvienas Vyriausybės ir partijos vadovų žingsnis, politinis sprendimas ar emocinis pliūpsnis, tai yra signalas ir to, kaip rinkėjai vertins mūsų partijos narius, esančius jų rinkimų apygardose. Tai yra signalas, kaip rinkėjai vertins mus, mūsų bendrapartiečius visoje Lietuvoje. Kaip vertina dabar ir kokią savo poziciją jie pareikš ateityje prie balsadėžių“, – samprotavo Š. Vaitkus ir retoriškai kėlė klausimą, ar tokiu būdu nėra menkinama konservatorių partija.

„Kodėl reikia taip sumenkinti mūsų partiją ir šitaip vaikiškai elgtis? Ar vieta ir laikas TS-LKD dabar susirinkti savo žaislus ir keliauti į kitą smėlio dėžę?“, – rašė Palangos meras, pridurdamas, kad Lietuvos visuomenė netiki, kad Seimas ar Vyriausybė atsistatydins.

„Reikia suprasti ir tai, jog Lietuvos bendruomenė netiki, kad Vyriausybė ir Seimas atsistatydins dėl „čekiukų“, bendruomenė jau pradeda įtarti, kad galimai problemos yra gilesnės, didesnės ir kažkas nuo visuomenės yra slepiama o „čekiukai“ yra tik pretekstas pasitraukti“, – sakė Š. Vaikus.

Politikas rėžė tiesiai – G. Landsberio ir I. Šimonytės remiama idėja jam primena tiesiog bandymą pabėgti nuo atsakomybės. Kaip teigė jis, tai nė kiek neprimena partijos garbės pirmininko profesoriaus Vytauto Landsbergio rodyto pavyzdžio.

„(V. Landsbergis – ELTA) net ir sunkiausiu laikotarpiu, kai okupantai prie TV bokšto šaudė į nekaltus žmones, neišsigando, nepabėgo, neatsistatydino, visko nemetė. Deja, dabartiniai mūsų partijos vadovai demonstruoja priešingai – ketina pabėgti, sakykime, „iš principo“?“, – rašė Š. Vaitkus.

Sakydamas, kad labai svarbu priimti įstatymus, leisiančius pakeisti „netobulą Vietos savivaldos įstatymo dalį dėl išmokų“, Š. Vaitkus paragino konservatorių partiją kuo greičiau atšaukti prezidiumo sprendimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų.

„Raginu TS-LKD tarybą kuo skubiau susirinkti ir atšaukti prezidiumo sprendimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų. Kviečiu visus mūsų partijos tarybos narius pasirašyti Vilniaus Naujamiesčio skyriaus inicijuotą prašymą dėl skubaus partijos tarybos sušaukimo. Kviečiu mūsų Vyriausybę kuo skubiau grįžti prie Lietuvai svarbių darbų bei sprendimų ir be jokių „jeigu“ tęsti savo darbus. Suprantu – principai, ambicijos, nuovargis, bet dabar kur kas svarbiau yra nesugriauti mūsų partijos, iki galo neprarasti ir susigrąžinti žmonių pasitikėjimą“, – įrašą apibendrino ilgametis konservatorių partijos narys.

Politinę sumaištį sukėlė TS-LKD prezidiumo sprendimas

Kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių prezidiumas nutarė siūlyti Seimui ne tik tobulinti ydingą vietos savivaldos finansų sistemą, bet ir surengti naujus parlamento rinkimus. Registruotame nutarimo projekte numatoma, kad toks balsavimas būtų rengiamas rugsėjo 10 d.

Jeigu Seimui pritrūktų politinės valios ir būtų apsispręsta priešingai, būtų svarstomas Vyriausybės atsistatydinimas, skelbta TS-LKD vadovybės pranešime.

Pastaroji iniciatyva sutikta nevienareikšmiškai – valdantieji liberalai sako, kad Seimas turėtų apsispręsti dėl siūlymo šaukti pirmalaikius rinkimus tik po NATO viršūnių susitikimo. Tuo metu Laisvės partija nurodo esanti atvira iniciatyvai, nors pirmalaikiai rinkimai, jų nuomone, yra kraštutinė priemonė.

Vieningos nuomonės nėra ir pačių konservatorių gretose. Keletas parlamentarų patikino nepalaikysią Gabrieliaus Landsbergio siūlymo paleisti Seimą ir rengti naujus rinkimus, o konservatorių Naujamiesčio skyrius reikalauja šaukti partijos tarybos posėdį ir, pasak jų, visai valstybei svarbius klausimus spręsti įsiklausius į visos politinės bendruomenės pozicijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.