M. Navickienė: priverstinis Ukrainos vaikų perkėlimas į Rusiją ir Baltarusiją – vaiko teisių pažeidimas

Stokholme vykusioje ES konferencijoje vaikų apsaugos klausimais socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė pabrėžė, kad priverstinis vaikų perkėlimas į Rusiją ir Baltarusiją yra karo nusikaltimas. Susitikimo Stokholme metu ES šalių ministrai pasirašė deklaraciją dėl vaikų apsaugos Ukrainoje ir ES, nurodoma pranešime žiniasklaidai.

Monika Navickienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Monika Navickienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2023, 11:36 AM

„Smerkiame priverstinį vaikų perkėlimą iš Ukrainos į Rusijos teritoriją ir Rusijos teisės aktų pakeitimus, kuriais siekiama paspartinti ir supaprastinti Ukrainos vaikų įvaikinimą. Yra naujų įrodymų, kad priverstinis Ukrainos vaikų perkėlimas vyksta ne tik į Rusiją, bet ir į Baltarusiją, bendradarbiaujant su A. Lukašenkos režimu“, – pabrėžė ministrė M. Navickienė.

Pasak ministrės M. Navickienės, visos šalys turi dirbti kartu, kad padėtų Ukrainos vaikams, kurie kenčia dėl Rusijos karo.

„Vaikai Ukrainoje šiuo metu patiria didžiules kančias ir traumas – yra žudomi, žalojami, atskiriami nuo savo šeimų. Šiandien turime padaryti daugiau, kad apsaugotume vaikus ir kitus pažeidžiamus žmones“, – pabrėžė ministrė M. Navickienė.

Ministrės teigimu, nuo pat karo pradžios Lietuva ypatingą dėmesį skyrė Ukrainos vaikams. Kas trečias Lietuvoje registruotas Ukrainos karo pabėgėlis yra vaikas. Per metus Ukrainos vaikus Lietuvoje pasiekė gausi pagalba – daugiau kaip 48 tūkst. prekių, reikmenų ir paslaugų, praneša Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

„Norime užtikrinti, kad Ukrainos vaikai neatsiliktų nuo švietimo proceso, kuris yra labai svarbus jų ateičiai. Vaikams iš Ukrainos stengiamės sudaryti tokias pačias sąlygas dalyvauti ugdymo procese, kaip ir Lietuvos vaikams. Sudarėme sąlygas Ukrainos mokytojams dirbti Lietuvos mokyklose.“, – sakė ministrė.

Pasak M. Navickienės, Lietuva užtikrina, kad vaikams, atvykstantiems į Lietuvą iš Ukrainos be tėvų globos, nedelsiant būtų paskirtas asmuo, kuris jiems atstovautų ir rūpintųsi. Kartu užtikrinama, kad vaikai nebūtų atskirti nuo juos lydinčio asmens. Lietuvoje nėra jokių įvaikinimo procedūrų ar nuolatinės globos vaikams iš Ukrainos, o iškilę klausimai dėl Lietuvoje esančių vaikų nuolat derinami su Ukraina, informuoja SADM.

Ministrė pasidžiaugė, kad prie pagalbos teikimo Ukrainos vaikams aktyviai prisideda ir visuomeninės organizacijos bei Lietuvos žmonės. Šalies nevyriausybinės organizacijos suteikė emocinę ir psichosocialinę pagalbą beveik 18 tūkst. Ukrainos vaikų.

Ministrė M. Navickienė taip pat pabrėžė, kad turime ir toliau išlaikyti ES valstybių narių paramą ir dėmesį Ukrainai bei kalbėti apie ateitį ir reikiamas reformas, užtikrinant, jog vaikai grįš į saugią ir pritaikytą jų poreikiams aplinką, kai karas pasibaigs.

Ministrės teigimu, Lietuva ir toliau padės Ukrainai dalindamasi savo patirtimi vaikų gerovės srityje. Tai apima vaiko teisių apsaugą, smurto prevenciją, institucinės sistemos pertvarką ir paslaugas vaikams bei šeimoms, praneša SADM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.