Smūgis konservatoriams: nuo jų plano nusisuko ir savi, ir opozicija, bet atsirado netikėti rėmėjai

Seimo antradienį laukia pirmasis išbandymas – balsavimas dėl pirmalaikių parlamento rinkimų. Projektą teikia dalis konservatorių. Jų lyderis Gabrielius Landsbergis po kilusios politinės krizės dėl savivaldybių tarybų narių lėšų galimo švaistymo įsitikinęs, kad Seimui metas persikrauti.

Konservatoriai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konservatoriai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Sysas, Orinta Leiputė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Sysas, Orinta Leiputė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 6, 2023, 10:02 AM, atnaujinta Jun 6, 2023, 10:31 AM

Tačiau taip nemano ir nemaža dalis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narių, ir koalicijos partneriai. Jie tikina projekto tikrai nepalaikysiantys.

„Mes balsuosime „prieš“. Nemanome, kad dabar yra laikas pirmalaikiams rinkimams. Nemanome, kad, sprendžiant vieną problemą, reikia sukelti didesnę. Tos pozicijos ir laikysimės“, – nurodė Liberalų sąjūdžio pirmininkė, Seimo vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas buvo dar griežtesnis.

„Laisvės frakcija nepalaikys pirmalaikių rinkimų idėjos. Mes vieningai šiandien frakcijoje sutarėme, kad visas šitas pasiūlymas yra iki galo nenuoširdus ir nesprendžiantis problemų, dėl kurių šita košė yra užvirta“, – tvirtino V.Mitalas.

Pestebėjus, kad projekto nepalaiko ir nemaža dalis konservatorių, politikas tik gūžčiojo pečiais, pažymėdamas, jog nesupranta, kam tuomet jį apskritai reikia teikti.

„Nežinau, aš nesuprantu. Gal yra noras pasakyti, kad tie, kurie balsuos „prieš“, bijo kokio persikrovimo ar panašiai. Bet aš jau vakar pasakiau, kad, jeigu bus pradėta baksnotis pirštais, tada ir tolesnis bendras darbas, sutarimas dėl to, kaip išeinama iš susidariusios krizės, bus sunkesnis“, – perspėjo „laisvietis“.

Nors anksčiau buvo aiškinta, kad balsavimas už pirmalaikius rinkimus Seimo konservatoriams bus privalomas, pirmadienį G.Landsbergis patikino, jog TS-LKD nariai galės balsuoti laisvai.

„Privalomumo jokio nėra. Mano pozicija išlieka tokia pati, kad tai yra kiekvieno Seimo nario apsisprendimo teisė, nuspręsti, kaip jis mato šitą situaciją“, – sakė G.Landsbergis.

A.Mazuronis: „be šansų“

Tiesa, konservatorių plano nepalaiko ir dalis opozicijos. Darbo partijos pirmininkas, parlamentaras Andrius Mazuronis pranešė, kad bendra frakcijos pozicija aiški – pirmalaikių rinkimų jie nepalaikys.

„Mes tikrai nebūsime tie, kurie padės konservatoriams atsikratyti atsakomybės ir permesti ją ne tik Seimui, bet ir visai visuomenei. Tiesiog toks bendras sutarimas, kad konservatorių gelbėjimo akcijoje mes nedalyvaujame, ir tą pigų politinį žaidimą tegul žaidžia jie patys. Jie patys turbūt tik ir supranta, kas ten vyksta“, – kalbėjo A.Mazuronis.

Seimo narys svarstė, kad dabar rinkimai konservatoriams greičiausiai būtų sėkmingesni, nei po metų, dėl to jie renkasi tokią išeitį.

„Mes matome akivaizdžiai skaičius, matome ekonomikos kritimą, didėjančius bedarbystės skaičius, biudžeto mažėjantį surinkimą, užprogramuotas ilgalaikes išlaidas valstybės tarnybos įstatyme, ir, natūralu, kad po metų situacija bus ne tik makroekonominiuose skaičiuose, bet akivaizdaus gyvenimo blogėjimo pojūtis bus kiekvieno žmogaus namų ūkyje.

Ir tada rinkimų rezultatai konservatoriams būtų visiškai kitokie“, – vertino jis.

A.Mazuronis taip pat abejojo, kad pirmalaikių rinkimų idėja Seime apskritai sulauks palaikymo.

„Be šansų. Tam, kad įvyktų pirmalaikiai rinkimai, turi būti rimtos priežastys. Valstybė politiniame lygmenyje turi būti neįgali. Turi neturėti veikiančios Vyriausybės, Seimas nesugebėti suformuluoti kažko naujo, ir tada pirmalaikių rinkimų institutas yra logiška išeitis. Dabar tokios situacijos nematome.

Matome daug emocijų, ego, vaikiškų žaidimų, bet rimtų argumentų nematome ir negirdime“, – pažymėjo „darbietis“.

Nepalaikys ir S.Skvernelio būrys

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Saulius Skvernelis pritarė A.Mazuroniui, kad pirmalaikiais rinkimais jie siekia užsitikrinti sau dar vieną kadenciją, todėl rankos jiems neties.

„Ta drama, kuri yra sukurta, norint paslėpti savo problemas, matyt, yra išsikvepianti. Kiekvienoje demokratijoje pirmalaikiai rinkimai skelbiami dviem būdais – vienas atvejis, kada Vyriausybė negali dirbti. Ar šiandien mes tokią situaciją turime? Vyriausybė kol kas neatsistatydina, ji dirba. Tai šita priežastimi skelbti rinkimų nėra jokio reikalo.

Antra priežastis: kai valdančiosios partijos mato, kad artėja labai prasti rezultatai ekonomikoje, kitose srityse, ir eiliniai rinkimai gali būti katastrofiški, o šiandien juos surengtus dar galima išgyventi, tada skelbia pirmalaikius rinkimus. Šiandien akivaizdžiai matome, kad yra konservatorių noras išlikti valdžioje. (...)

Ar kas nors išties ranką konservatoriams, kad jie dar užsitikrintų vieną kadenciją? Mes Seimo salėje pažiūrėsime, mes tikrai nebūsime tie, kurie tiesia ranką“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Mišri grupė balsuos „mišriai“

Su S.Skvernelio ir A.Mazuronio argumentais sutiko ir Mišrios Seimo narių grupės lyderė Agnė Širinskienė.

„Visi vieningai matome tai, kad konservatorių bandymai išsisukti šiuo atveju taip pat, matyt, yra ne paskutinė priežastis, kodėl tie rinkimai yra šaukiami. Vienas iš vertinimo kriterijų yra recesija, kuri Lietuvoje yra viena iš didžiausių Europoje.

Visi puikiai supranta, kad galbūt turėsime dar pakankamai sočią vasarą, bet vargu, ar ta vasara labai sėkmingai baigsis ekonomine prasme. Panašu, kad greičiausiai konservatoriai vertina ir tai, kad jų reitingai rudenį gali pradėti dar labiau kristi nei šiuo metu, po Vyriausybės čekučių skandalo.

Kitas dalykas – matyt, vėlgi buvo pasiskaičiuota, kad dabar frakciją į rinkimus būtų įmanoma išvesti kiek įmanoma didesnę. Tai tikrai neatmesčiau, kad pragmatiniai paskaičiavimai yra tai, kas slypi už šios sukeltos krizės“, – vertino A.Širinskienė.

Anot jos, Mišri parlamentarų grupė balsuos „mišriai“.

Valstiečiai palaikys konservatorius

Tačiau konservatoriai atrado ir netikėtų rėmėjų. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė tikina, kad, jeigu šiai valdžiai reikia „pabaigti savo kelionę“, frakcija tą idėją ir palaikys.

„Pozicijos nekeičiame, taryboje buvo diskusija. Ar vieningai? Manau, kad taip. Jeigu jau yra lūkestis, kad ši valdžia turi pabaigti kelionę, mes už tai ir balsuosime. (...) Mes visą šią kadenciją sakėme, kad dabartinė Vyriausybė, valdžia daro daug negerų dalykų, kuriuos mes darytume kitaip, ir visuomenės lūkestis, kad šios valdžios kelionė pasibaigtų, mes ją girdime.

Manau, kad valstybei tai bus tik į naudą“, – komentavo A.Norkienė.

Tiesa, ji nesutiko, kad pirmalaikiai rinkimai būtų tam tikras „konservatorių gelbėjimas“.

„Nematau jokio logiško ryšio tarp gelbėjimo, ką sako kita opozicija. Aš manau, kad jie labiau susirūpinę yra savo kėde ir savo Seimo nario mandatu. Jeigu jau tokie geri, manau, rinkėjas pasitikės dar kartą ir priešlaikiniuose rinkimuose“, – svarstė LVŽS frakcijos seniūnė.

Priešlaikinius rinkimus turėtų palaikyti ir didelė dalis socialdemokratų.

„Palaikome mintį, kad Lietuvai reikalingi priešlaikiniai Seimo rinkimai. Matomai, didžioji dalis balsuos „už“. Jeigu pati Vyriausybė įsivardina, kad jiems sunku ir jie pavargę, kam laukti? (...)

Galbūt naujai išrinktas Seimas dirbs sutelkčiau ir spręs problemas, o ne tarpusavyje viduje pyksis ir kaltins vienas kitą“, – sakė frakcijos seniūnė O.Leiputė.

Kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių pirmininkas G.Landsbergis prakalbo apie visos politinės sistemos perkrovą. Pasak jo, pastaroji problema liečia ne tik savo išlaidų negalinčius pagrįsti ministrus, bet visas politines partijas.

Todėl TS-LKD pasiūlė rugsėjo 10 d. Seimui surengti naujus rinkimus. Priešingu atveju, Vyriausybė atsistatydintų.

Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.