Konservatorius teigia jau žinantis, koks sprendimas dėl I. Šimonytės bus priimtas už prezidiumo posėdžio durų Paaiškino pasikeitusią premjerės retoriką

Visuomenei ir patiems politikams bandant įminti galimos Vyriausybės griūties mįslę, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Paulius Saudargas sako jau numanantis, koks sprendimas bus priimtas artimiausiame konservatorių partijos prezidiumo posėdyje.

Konservatoriai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konservatoriai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Visuomenei ir patiems politikams bandant įminti galimos Vyriausybės griūties mįslę, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Paulius Saudargas sako jau numanantis, koks sprendimas bus priimtas artimiausiame konservatorių partijos prezidiumo posėdyje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Visuomenei ir patiems politikams bandant įminti galimos Vyriausybės griūties mįslę, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Paulius Saudargas sako jau numanantis, koks sprendimas bus priimtas artimiausiame konservatorių partijos prezidiumo posėdyje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Visuomenei ir patiems politikams bandant įminti galimos Vyriausybės griūties mįslę, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Paulius Saudargas sako jau numanantis, koks sprendimas bus priimtas artimiausiame konservatorių partijos prezidiumo posėdyje.<br>T.Bauro nuotr.
Visuomenei ir patiems politikams bandant įminti galimos Vyriausybės griūties mįslę, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Paulius Saudargas sako jau numanantis, koks sprendimas bus priimtas artimiausiame konservatorių partijos prezidiumo posėdyje.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Paulius Saudargas.<br>ELTA / Marius Morkevičius
Paulius Saudargas.<br>ELTA / Marius Morkevičius
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Konservatoriai<br>T.Bauro nuotr.
Konservatoriai<br>T.Bauro nuotr.
Konservatoriai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konservatoriai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 7:04 PM

Parlamentaras pabrėžia, kad palaikančiųjų Vyriausybės ir jos vadovės Ingridos Šimonytės atsistatydinimo idėją konservatorių gretose jis dar neatrado. Tam pritaria ir Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas, kartu pridūręs, kad tolimesnį Vyriausybės likimą TS-LKD turėtų nuspręsti kuo greičiau.

Apie tai politikai kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“.

Ragina prie bendro stalo susėsti greičiau

Paklaustas, kodėl pirmalaikių rinkimų idėja Seime žlugo jau po pirmojo balsavimo, E.Gentvilas svarstė, jog stebėtis tuo per daug nereikėtų.

„Bandant pasiekti kokius rimtus ir esminius dalykus, kiekviena partija tiesiog turi suprasti – savo partijoje reikia išdiskutuoti, o ne primesti – o panašu, kad buvo ne diskutuojama, o primesta. Reikia ieškoti galimų partnerių, su kuriais reikia diskutuoti, o ne primesti – panašu, ir galiu paliudyti, būdamas koalicijos nariu, kad koalicijos lygyje nebuvo diskutuojama, išskyrus antradienį.

V.Čmilytė-Nielsen sukvietė visus jau po balsavimo. Tai kai šitaip veikiama, tarsi nenorint pasiekti rezultato, tai to rezultato ir nepasiekiama“, – vertino vienas iš Liberalų sąjūdžio lyderių.

Pasak E.Gentvilo, po balsavimo Seime pasimatė, kad situacija „ir vėl esmingai pasikeitė“, apie tai ir vėl nežinant koalicijos partneriams.

„Anksčiau buvo pasakyta, ir konservatorių partijos prezidiumas nuotoliniame posėdyje yra pasakęs, kad, nepavykus pirmalaikiams Seimo rinkimams, I.Šimonytės Vyriausybė turės atsistatydinti. Tai buvo laukiama šito žingsnio. (...)

Antradienį buvo pasakyta, kad visgi neatsistatydina – aš vertinu tai normaliai, nes nėra pagrindo nei pirmalaikiams Seimo rinkimams, nei Vyriausybės atsistatydinimui – ir kad spręs konservatorių partijos prezidiumas. Dabar buvo sukviesti koalicijos partneriai pasitarti, kas čia bus. Mano įsitikinimu, reikia greitai spręsti, ar konservatorių partijos prezidiumas duoda palaikymą I.Šimonytei ir jos vadovaujamos Vyriausybės tęstinumui“, – kalbėjo liberalas.

Konservatorius P.Saudargas pritarė, kad atidėlioti prezidiumo posėdžio nereikėtų – pasak jo, tai galėtų įvykti dar šią ar kitą savaitę, kai iš užsienio grįš G.Landsbergis. Visgi, anot P.Saudargo, bendrapartiečių verdiktą jis jau gali numanyti.

„Mes dabar jau turime aiškiai pasakyti sau ir koalicijos partneriams, kokia kryptimi mes toliau judame. (...)

Aš manau vėliausiai kitą savaitę, o gal ir šią, mes susėsime ir susitarsime. Ir aš nemanau, kad tas prezidiumo sprendimas bus labai sudėtingas ar mes labai ilgai diskutuosime – neišgirdau nė vieno prezidiumo ar frakcijos nario, kuris siūlytų, kad dabar reikėtų atsistatydinti Vyriausybei. Negirdėjau, tiesą sakant, ir iš koalicijos partnerių nė vieno, kad kas nors siūlytų būtent tokį sprendimą.

Dėl Seimo pasileidimo vyko diskusija, nubalsavo kaip nubalsavo, tai dėl Vyriausybės opozicija turi savo nuomonę, bet iš koalicijos partnerių ir savo partijos vidaus aš tokių nuomonių negirdėjau.

Tai manau, kad mes tą sprendimą ir formuluosim tokį, kad mes toliau pasitikime premjere I.Šimonyte ir kviečiame ją toliau vadovauti Vyriausybei, kad darbai tęstųsi“, – dėstė konservatorius.

„Man atrodo, dabartinėje situacijoje premjerė I.Šimonytė yra susijusi ir kalta tik tiek, kad ji galbūt žadėjo, kad ji gal atsistatydins. Šiaip jos kaltės tame visame rezonanse, kažkokio susisaistymo nėra praktiškai jokio – nei ji pati tuos čekiukus matė, nei ėmė, nei girdėjo“, – pridūrė P.Saudargas.

E.Gentvilas pažymėjo, kad bent jau liberalai taip pat niekada nekėlė klausimo dėl I.Šimonytės ir visos Vyriausybės pasitraukimo.

„Jokio pagrindo Vyriausybės atsistatydinimui nėra – mes, kaip koalicijos partneriai, to klausimo niekada nekėlėme. Ministrų klausimą premjerė sprendė su partijomis ir pačiais ministrais. Pavyzdžiui, mūsų ministro Simono Kairio atveju ji pasakė: prašau nerašyti pareiškimo, aš jo netenkinsiu. (...)

Dabar pasakė, kad spręs partija, ir aš tikiu, kad išsispręs – manau, logiškiausias ir vienintelis galimas variantas, kad pareikš pasitikėjimą Ingridai, kaip premjerei, ir Vyriausybė tęs darbą“, – svarstė E.Gentvilas.

Tiesa, liberalas neatmetė teorinės galimybės, kad premjerė atsistatydinimo prašymą ant stalo padės ir pati, net ir sulaukusi partijos palaikymo, tačiau kol kas tokių ženklų jis neįžvelgia.

„Kiek antradienį kalbėjomės su Ingrida ir Gabrieliumi, aš tikrai tokių nuojautų nematau, ir kalbu apie tai tik kaip apie teorinį variantą“, – sakė parlamentaras.

Kodėl sušvelnėjo I.Šimonytės retorika?

Tiesa, E.Gentvilą visgi glumina nesutampančios versijos dėl Vyriausybės pasitraukimo. Esą po partijos prezidiumo posėdžio akivaizdžiai nebuvo pasakyta apie I.Šimonytės atsistatydinimą, tačiau visą laiką pati premjerė pabrėžė, kad trauksis.

„Pirmas oficialus laiškas ir skambėjo šitaip – arba pirmalaikiai Seimo rinkimai, arba Vyriausybė atsistatydina. O konservatorių prezidiumo formuluotė atsargesnė, kad bus svarstomas atsistatydinimas.

Tai dabar ir laikas svarstyti – kai sprendimai buvo priimti per vieną dieną, gegužės 19-ąją, man šiek tiek keista. Jau yra 20 dienų nuo skandalo pradžios, labai greitai būtų galima svarstyti. Bet čia kolegų konservatorių reikalas, ir tikiu, kad jie labai racionaliai išspręs.

Tai problema yra retorikoje. Prezidiumas sako, kad būtų svarstomas Vyriausybės atsistatydinimas, o Ingrida daug kartų viešai pasakė, kad jos Vyriausybė atsistatydins.

Patikėkite, tai tikrai neįneša tikrumo nei į Vyriausybės narių veiklą, nei į koalicijos supratimą, kas čia gali vykti, nei į visuomenės pasitikėjimą politine sistema. Reikia greičiau stabilizuoti šituos dalykus“, – ragino Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas.

Paklaustas, kodėl I.Šimonytės pozicija staiga sušvelnėjo, P.Saudargas savo ruožtu svarstė, kad „gyvenime pozicija gali keistis“.

„Tai turbūt yra normalu. Gyvenimas nestovi vietoje, ir mes turbūt kitom akim žiūrime į situaciją. Ir tuo metu buvo susiklosčiusi gana keista situacija, ypač TS-LKD, nes kažkodėl buvo pasirinktas vienas žmogus, ir į jį nukreipta visa rampų šviesa, visas „čekiukų“ skandalas susikoncentravo į vieną pavardę. (...)

Manėme, kad tai nėra teisinga, kai į vieną asmenį yra sutelkti visi ašmenys“, – vertino P.Saudargas.

Pasak konservatoriaus, dabar situacija stabilizavosi, taip pat Seime paruoštas svarbus įstatymas, kuris irgi padės išeiti iš susidariusios situacijos.

Savo ruožtu E.Gentvilas vylėsi, kad kilusi krizė išsispręs kuo greičiau, nes, jeigu prezidentas Gitanas Nausėda turėtų tvirtinti naują Vyriausybės sudėtį, politinis chaosas užsitęstų dar ilgiau.

„Prezidentas nebūtinai bus labai greitas priimant sprendimus. Prisimenant, kaip formavosi I.Šimonytės Vyriausybė 2020 metų pabaigoje, kiek prezidentas užtrukdavo ties kiekvieno ministro kandidatūra, tai kas jam draustų ilgėliau tempti šitą procesą?

Jei mes norime tą krizę, kurią sukėlė kolegos gegužės 19 dieną, ištęsti tolyn, Vyriausybės kaita tikrai leistų tą krizę tęsti ir kurti visuomenėje nestabilumo nuotaikas“, – aiškino E.Gentvilas.

Visgi politikas pridūrė, kad visus kilusius ginčus tarp koalicijos partnerių greičiausiai pavyks nesudėtingai išspręsti, jei politinė įtampa greitai atslūgs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.