V. Mitalas apie prezidento kritiką I. Šimonytei: jis irgi yra savo laiku nemažai pastos iš tūtelės išleidęs

Prezidentui Gitanui Nausėdai ironiškai įvertinus pasikeitusią premjerės Ingridos Šimonytės poziciją dėl ateities Vyriausybėje, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas sako, kad šalies vadovas ir pats ne sykį yra pakeitęs ir švelninęs savo poziciją įvairiais klausimais.

Seimo vicepirmininkas V.Mitalas įgėlė prezidentui.<br>ELTA / Marius Morkevičius
Seimo vicepirmininkas V.Mitalas įgėlė prezidentui.<br>ELTA / Marius Morkevičius
Seimo vicepirmininkas V.Mitalas įgėlė prezidentui.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo vicepirmininkas V.Mitalas įgėlė prezidentui.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo vicepirmininkas V.Mitalas įgėlė prezidentui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo vicepirmininkas V.Mitalas įgėlė prezidentui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Augustė Lyberytė, ELTA

Jun 7, 2023, 8:48 AM, atnaujinta Jun 7, 2023, 8:57 AM

Antradienį Seime žlugus balsavimui dėl pirmalaikių parlamento rinkimų, I. Šimonytė pripažino, kad pareikšdama apie planus atsistatydinti, pasak pačios premjerės, „leido sau šiek tiek per daug“ – sprendimai, anot jos, yra konservatorių prezidiumo rankose.

Daukanto aikštės lyderis į tokį konservatorės pareiškimą reagavo ironiškai, pažymėdamas, kad atsitraukti nuo anksčiau išsakytų pozicijų premjerei nebus paprasta.

„Jūs manote, kad įmanoma dantų pastą sustumti atgal į tūbelę? Pabandykite, tikrai vargu bau ar pavyks“, – žurnalistams sakė prezidentas.

„Aš tik noriu geranoriškai – tikrai nepiktai – taip pat priminti prezidentui, kad jis yra irgi savo laiku nemažai pastos iš tūtelės išleidęs“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Mitalas, primindamas keletą situacijų, kada prezidentas keitė savo poziciją ir žmogaus teisių, ir fiskalinės politikos klausimais.

„Pradedant nuo vaivorykštės ženklelio įsisegimo, parodant pagarbą visiems žmonėms, baigiant nuomone, kokie vis tik Lietuvoje turėtų būti mokesčiai, kaip jie turi būti sureguliuoti. Tikrai yra tų pasakymų, kurie būna, kaip sakant, laikui bėgant pasikeičia“, – situaciją įvertino Seimo vicepirmininkas.

Viliasi, kad premjerė vadovausis šaltu protu ir nepasiduos konservatorių pagundoms

Tuo metu kalbėdamas apie valdančiosios koalicijos ateitį ir tolimesnį Ministrų kabineto darbą, V. Mitalas teigė antradienį vykusio koalicijos partnerių posėdžio metu palinkėjęs konservatoriams priimti būtinus sprendimus ir, priešingai nei planuota, neatidėlioti jų po liepos mėnesį vyksiančio NATO viršūnių susitikimo.

„Nežinau, koks bus sprendimas dėl Vyriausybės ir premjerės. Palinkėjome vakar apsispręsti teigiamai, bet ar mūsų linkėjimai įvyks – pažiūrėsime“, – aiškino jis.

„Čia bus labai svarbu koalicijoje sutarti, kad mes nepaliekame kažkokios nežinomybės skraistės po NATO samito, bet susidėliojame, kaip dirbame iki NATO samito – ir kuo greičiau“, – dėstė Laisvės partijos vicepirmininkas.

V. Mitalas įvertino ir asmeninę I. Šimonytės poziciją dėl tolimesnio vadovavimo Vyriausybei – pasak jo, premjerė yra linkusi dirbti ir suvokia jai suteikto mandato atsakomybę.

„Bet aš nežinau, tiesą sakant, kaip elgsis ją delegavusi partija, kuri pademonstravo, kad šituo laiku, kada valstybei reikia stabilumo, jie sugeba eiti gilyn į krizės gilinimą. Tai aš labai linkiu, kad premjerė išlaikytų šaltą protą ir atsispirtų visokioms kolegų konservatorių pagundoms suvelti reikalą dar labiau“, – vylėsi Seimo narys.

ELTA primena, kad antradienį Seimas nepritarė konservatorių prezidiumo iniciatyvai rugsėjo 10 d. surengti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Apie visos politinės sistemos pertvarką konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis prakalbo kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis.

Premjerė ne kartą patikino, kad, parlamentui pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų. Tai reiškia, kad tokiu atveju atsistatydintų ir visas Ministrų kabinetas.

Visgi, po žlugusio balsavimo politikų retorika sušvelnėjo. G. Landsbergis nurodė, kad galimybes Vyriausybei toliau tęsti darbą pirmiausiai vertins koaliciją sudarančios partijos, vėliau reikės sulaukti ir konservatorių partijos prezidiumo pozicijos. Tuo metu I. Šimonytė pripažino, kad pareikšdama apie planus atsistatydinti, pasak pačios premjerės, „leido sau šiek tiek per daug“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.