G. Landsbergis tikina, kad delsdamas pakviesti Ukrainą į NATO, Aljansas iššvaistė 15 metų

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad NATO šalių debatas dėl Ukrainos narystės Aljanse nėra lengvas. Todėl iki aukščiausio lygio šalių vadovų susitikimo Vilniuje likus kiek daugiau nei mėnesiui, politikas tikina negalįs atsakyti, ar valstybės narės pasieks sutarimą dėl Kyjivo narystės perspektyvų.

Gabrielius Landsbergis. <br>Dainius Labučio/ELTA nuotr.
Gabrielius Landsbergis. <br>Dainius Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 5:31 PM

„Tai nėra lengva diskusija. Tam mums liko kiek daugiau nei mėnuo. Aš negaliu pasakyti, ar mes pasieksime sutarimą“, – ketvirtadienį viešėdamas Paryžiuje „Radio France“ sakė G. Landsbergis.

Lietuvos diplomatijos vadovas pakartojo, kad Europos ir globaliam saugumui Ukrainos narystė NATO yra būtina sąlyga.

Ukraina privalo tapti NATO nare, jeigu norime, kad mūsų žemynas būtų apsaugotas. Dėl laiko, kada tai turėtų įvykti, galima diskutuoti. Bet manau, kad dėl pakvietimo negalime ir neturėtume delsti“, – aiškino jis, akcentuodamas, kad Aljanso lyderiai turi įsipareigoti ir „rimtai nusiteikti“ šiuo klausimu.

Todėl konservatorius mano, kad Aljansas privalo žengti žingsnį tolyn ir Ukrainai pažadėti daugiau bei 2008 m. Bukarešto viršūnių susitikime.

„2008 m. jautėme, kad esame nusiteikę rimtai, sakydami, kad Ukraina taps NATO nare. Tačiau reikėjo 15 metų, kad grįžtume prie šio klausimo. Supratome, kad iššvaistėme 15 metų. Ukraina per tą laiką patyrė dvi invazijas, Sakartvelas – vieną. O mes nepajudėjome iš to taško“, – apgailestavo politikas.

„Realus įsipareigojimas – tai būtų sėkmingiausias rezultatas. Įsipareigojimas, kad Ukraina žinotų, ko tikėtis, ir kad mes būtume užtikrinti, kad tai nėra įsipareigojimas dar kitiems 15 metų“, – ragino jis.

ELTA primena, kad pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje.

Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.