G. Nausėda apie tolesnį valdančiųjų darbą: susikibus rankutėmis mėginama žūtbūt išbūti

Vyriausybė gali tęsti savo darbą toliau, tačiau Lietuvos gyventojų pasitikėjimas valdžios institucijoms jau yra pakirstas, pabrėžė prezidentas Gitanas Nausėda, komentuodamas pasikeitusią premjerės Ingridos Šimonytės poziciją dėl galimo atsistatydinimo čekučių skandalo fone.

Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 12:56 PM, atnaujinta Jun 8, 2023, 1:20 PM

„Vyriausybė gali dirbti arba gali mėginti imituoti, kad dirba. Bet, ką ir norėjau pasakyti, kad situacija grįžta į pradinį tašką, ir tai tikrai nereiškia, kad žmonių pasitikėjimas mūsų politine sistema yra atstatytas. Ne.

Po tam tikrų veiksmų – iš pradžių paskelbta viena, priimti sprendimai, dabar jau keičiamos nuomonės ir pozicijos, ir tarsi galvojama, kad viskas grįžta į tą patį tašką. Bet situacija nebėra tokia pati. Žmonių pasitikėjimas mūsų valdžios institucijomis yra pakirstas“, – pabrėžė prezidentas.

G.Nausėda pastebėjo, kad turėjome gana skirtingo reagavimo į kilusį skandalą pavyzdžius. Pavyzdžiui, švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė atsistatydino, o finansų ministrė Gintarė Skaistė grąžino gautas lėšas, kurių negalėjo pagrįsti.

„O kultūros ministras, skamba šiek tiek ironiškai, vaizduoja, kad nieko neįvyko. Manau, kad teisėsaugos instuticijos turi dirbti savo darbą, bet galbūt ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija gali taip pat pasakyti savo žodį ir savo situacijos vertinimą“, – kalbėjo prezidentas.

Paklaustas, ar sutinka su Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen nuomone, kad valdančioji koalicija gali tęsti savo darbus, prezidentas pabrėžė, kad valdantieji praleido kelis svarbius žingsnius.

„Tuos darbus buvo galima tęsti, ir, ko gero, tęsti ne mažiau sėkmingai, gal net sugrąžinti dalį žmonių pasitikėjimo, jeigu būtų buvę laiku sureaguota į trijų ministrų istoriją, priimti principingi sprendimai. Gal tada tos deklaracijos apie ypatingai aukštus šios Vyriausybės standartus atrodytų įtikinamai, žmonėms susidarytų įspūdis, kad tų deklaracijų laikomasi. To nebuvo padaryta“, – kalbėjo G.Nausėda.

„Dabar tenka žiūrėti, ką žmonės nuspręs ir kaip įvertins tokią valdančiosios koalicijos laikyseną, kuomet susikibus rankutėmis mėginama žūtbūt išbūti“, – pridūrė jis.

Reaguodami į kilusį savivaldybių tarybų narių išmokų skandalą, konsevatorių partijos prezidiumo nariai paskelbė inicijuojantys pirmalaikius Seimo rinkimus, o jeigu jie nepavyktų, premjerė Ingrida Šimonytė pažadėjo atsistatydinti.

Antradienį Seimas pirmalaikiams rinkimams nepritarė, tačiau premjerė apie savo atsistatydinimą kalbėjo jau atsargiau.

„Aš turbūt pasisakydama leidau sau šiek tiek per daug, nes aš nesu Vyriausybėje pati sau, bet prezidiumas yra priėmęs sprendimą svarstyti šitą klausimą, tai prezidiumas šitą klausimą bet kuriuo atveju ir svarstys“, – nurodė I.Šimonytė.

Paklausta, ar nori toliau dirbti, ministrė pirmininkė atrėžė trumpai: „Aš dirbu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.