I. Šimonytė – apie sušlubavusį koalicijos partnerių pasitikėjimą: nelengva būti didžiausia frakcija

Nepaisant prezidento Gitano Nausėdos išsakytos pastabos apie pokyčių Vyriausybėje poreikį, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen įsitikinusi, kad valdančioji koalicija turėtų dirbti toliau, nors pasitikėjimas konservatoriais ir sušlubavęs.

Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-06-08 10:20, atnaujinta 2023-06-08 11:09

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad konservatorių pozicija valdančiojoje koalicijoje visą laiką buvo nedėkinga.

V.Čmilytė-Nielsen: pasitikėjimas sušlubavo

Antradienį Seimas nepritarė pirmalaikiams rinkimams, o premjerė Ingrida Šimonytė nurodė, kad dėl tolesnio jos darbo Vyriausybėje spręs konservatorių partijos prezidiumas.

„Dabar svarbiausia, kad TS-LKD partijos prezidiumas įvyktų kuo greičiau. Tą sakėme ir koalicijos partneriams, kad artimiausiomis dienomis laukiame jų apsisprendimo.

O vėliau, suprantama, bus vienokie ar kitokie sprendimai dėl darbo koalicijoje. Bet pirmiausiai norėtųsi, kad jų prezidiumas apsispręstų ir būtų aiškesnė situacija“, – ketvirtadienį kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Tiesa, Liberalų sąjūdžio pirmininkė neslėpė, kad pasitikėjimas koalicijos partneriais konservatoriais sušlubavo.

„Gana akivaizdžiai matosi, kad šiek tiek pasitikėjimas yra sušlubavęs, esame apsikeitę replikomis koalicijoje ir viešomis. Tačiau šiame etape svarbu, kad Seimas pasakė savo žodį dėl pirmalaikių rinkimų – atmetė šią idėją kaip netinkamą problemos sprendimo būdą. Apie tai nuo pat pradžių kalbėjau ir aš.

Dabar kitas etapas, mano manymu, yra tęsti darbus šioje koalicijoje, turint galvoje, kiek laiko liko, koks yra kontekstas, koks yra geopolitinis kontekstas, kokie iššūkiai šiandien yra Lietuvoje. Neperkrauti, neįsisukti į kokį naują sudėtingą politinių derinimų procesą, bet tiesiog daryti darbus, kuriuos buvome išrinkti padaryti“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Kitokios nuomonės apie tolesnį valdančiųjų darbą esamoje sudėtyje laikosi prezidentas G.Nausėda, antradienį pareiškęs, kad „pastos atgal į tūbelę sustumti neįmanoma“.

„Jūs manote, kad įmanoma dantų pastą sustumti atgal į tūbelę? Pabandykite, vargu bau, ar pavyks“, – kalbėjo prezidentas.

Paklausta, ar nemato poreikio atsižvelgti į prezidento nuomonę – kad pokyčių vis dėlto reikia, Seimo pirmininkė atsakė juokaudama.

„Jau nebesuseku visų prezidento aforizmų – matyt, reikėtų nusipirkti kažkokią knygelę, kad į kiekvieną būtų galimą sureaguoti.

Man rodos, kad dabar vaizdingi posakiai, trolinimas vieni kitų, nesvarbu, iš kurios institucijos išeina, jokios naudos neduoda. Visiems reikėtų situaciją vertinti racionaliai, taip, kaip ją mato žmonės, žiūrėdami į mus. Manau, kad Seimas antradienį padarė teisingus sprendimus.

Tad ir toliau siūlyčiau, kad ir koalicijoje, ir tarp skirtingų valdžios šakų bendradarbiautume konstruktyviai“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

I.Šimonytė: „Nėra lengva būti didžiausia frakcija koalicijoje“

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė, reaguodama į Seimo pirmininkės V.Čmilytės-Nielsen įvardytą sušlubavusį pasitikėjimą konservatoriais, pabrėžė, kad koalicijos partneriai išreiškė norą toliau dirbti kartu.

„Turėjome progą aptarti šią situaciją, ir koalicijos partnerių išsakyta nuomonė yra tokia, kad koalicija gali dirbti toliau“, – priminė I.Šimonytė.

Tuo metu paklausta, ar po sprendimų, kuriuos konservatoriai priėmė nepasitarę su koalicijos partneriais – kaip pirmalaikių Seimo rinkimų inicijavimas – nesusilpnės pačių konservatorių pozicija koalicijoje, I.Šimonytė aiškino, kad visada TS-LKD frakcijos padėtis buvo nedėkinga.

„Tėvynės sąjungos pozicija koalicijoje yra permanentiškai gana nedėkinga todėl, kad tai yra labai didelė frakcija Seime ir kitos frakcijos, kurios yra mažesnės, kartais tą santykių disproporciją naudoja ir kaip argumentą, ir kartais kaip tikėdamiesi iš didžiosios frakcijos dalykų, kurių nebūtinai galima greitai padaryti“, – vardijo I.Šimonytė.

Premjerė pabrėžė, kad ir pati koalicija nėra didelė savo balsais – vos daugiau nei pusė Seimo.

„Nėra lengva būti didžiausia frakcija koalicijoje. Tąja prasme nesakyčiau, kad čia yra kažkokia labai ypatinga situacija. Visada koalicijoje reikia ieškoti tokių sprendimų, kad partneriai jaustųsi išgirsti ir suprasti. Kad jaustųsi, kaip partneriai toje koalicijoje“, – kalbėjo I.Šimonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.