Opozicija kviečia A. Bilotaitę į frakcijų posėdį: neatmeta, kad po susitikimo svarstys dėl apkaltos

Seimo opozicija nutarė išsikviesti vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę į bendrą parlamento mažumos frakcijų posėdį ir aptarti pastarąjį Konstitucinio Teismo (KT) sprendimą dėl migrantų sulaikymo bei apgyvendinimo registracijos centruose.

Agnė Bilotaitė, Agnė Širinskienė.<br>Lrytas.lt koliažas
Agnė Bilotaitė, Agnė Širinskienė.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 4:29 PM

Apie tai Eltai patvirtino parlamento Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė. Ji nurodė, kad opozicija viliasi su ministre susitikti jau kitą savaitę.

„Mes jau esame išsiuntę kvietimą ministrei susitiksi į bendrą mūsų frakcijų posėdį“, – Eltai komentavo A. Širinskienė.

„Laikas priklausys nuo ministrės darbotvarkės. Mes prašome kuo greičiau – kitą savaitę“, – pridūrė ji.

Parlamentarė nurodė, kad politikai iš ministrės viliasi išgirsti aiškesnius atsakymus dėl KT išvados bei tolimesnių įstatyminės bazės tobulinimų. Visgi, opozicijos nuomonė dėl A. Bilotaitės politinės atsakomybės nesikeičia. Tačiau, pažymėjo A. Širinskienė, konkretesni sprendimai bus priimti jau po susitikimo su Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadove.

„Gali būti ir apkaltos iniciatyvos svarstomos“, – aiškino Seimo narė.

„Konstitucijos pažeidimas – matyt, niekas neabejoja, kad jis yra. Konstitucinis Teismas tai konstatavo. Tas šiurkštumas, kuris reikalingas apkaltai, lygiai taip pat yra, nes išties palietė iš esmės tūkstančių žmonių pamatines teises ir laisves. Taigi, matyt, pagrindai apkaltai, kaip kolega V. Bakas kalbėjo, yra“, – referuodama į Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kolegos Vytauto Bako samprotavimus sakė A. Širinskienė.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, V. Bakas neatmeta, kad jau artimiausiu metu ims rinkti parašus dėl ministrės A. Bilotaitės apkaltos. Pasak jo, konservatorių deleguota ministrė šiurkščiai pažeidė Konstituciją, todėl, įsitikinęs politikas, konservatorės likimo Seime klausimas turėtų būti svarstomas labai rimtai.

„Konstitucija, visgi, buvo pažeista. Ir ji pažeista ne dėl nežinojimo ar nesupratimo. Mes matome grubų Konstitucijos pažeidimą, kada ministrė viską žinojo. Ji žinojo, jog jos inicijuoti veiksmai prieštarauja Konstitucijai“, – komentuodamas KT išvadą dėl migrantų sulaikymo politikos sakė parlamentaras.

Trečiadienį KT nustatė, jog neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai. Tokį sprendimą teismas priėmė išnagrinėjusi migranto, atvykusio į Lietuvą iš Irako, skundą. Pastarasis prašė KT įvertinti įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties nuostatas.

Po KT išaiškinimo, Seimo opozicija ėmė diskutuoti, ar vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė neturėtų prisiimti politinės atsakomybės dėl taikytos antikonstitucinės migrantų politikos. Visgi, pati ministrė pažymi, kad užsieniečių teisinės padėties įstatymas buvo keistas viso Seimo vardu, o šiuo metu jau suformuota darbo grupė, ruošianti sprendimus tolimesniam įstatyminės bazės tobulinimui.

Augustė Lyberytė, ELTA

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.