A. Bilotaitė: svarstysime, ar Lietuvai tinkamiau priimti 158 migrantus, ar sumokėti apie 3 mln. eurų

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad Europos Sąjungos (ES) Tarybai preliminariai sutarus dėl naujos migracijos politikos ir numačius privalomą dalyvavimą solidarumo mechanizme dar reikės apsvarstyti, ar valstybei tinkamesnis sprendimas būtų priimti ir apgyvendinti 158 migrantus, ar sumokėti apie 3 mln. eurų.

Agnė Bilotaitė.<br>ELTA / Dainius Labutis
Agnė Bilotaitė.<br>ELTA / Dainius Labutis
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2023, 11:48 AM

„Priimtas sprendimas, kuris leidžia valstybei narei rinktis. Šiuo atveju Lietuvai yra galimybė priimti 158 asmenis arba pasirinkti mokėti apie 3 mln. eurų. Matyt, šis sprendimas dar turėtų būti apsvarstytas ir priimtas sprendimas“, – penktadienį Vidaus reikalų ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje A. Bilotaitė.

Ministrė akcentuoja, kad Lietuva galės pasirinkti sprendimą, kuris jai yra tinkamiausias.

„Patyrus šitą instrumentalizuotą migrantų krizę, mes tikrai turime infrastruktūrą, esame pasiruošę. Ir taip pat Seime yra svarstomas naujas migrantų apgyvendinimo agentūros įstatymo projektas, kuris dedikuos atskirą instituciją, kuri ir bus atsakinga už visas procedūras, apgyvendinimą, buitinius klausimus. Ir tai taip pat yra mūsų pasiruošimas ateityje galintiems kilti įvairiems scenarijams“, – akcentavo ministrė.

Kaip informuojama VRM, naujoje ES migracijos politikoje numatoma, jog kiekvienai ES valstybei narei pagal gyventojų skaičių ir BVP kasmet bus apskaičiuojamas šalies įnašas – tam tikras perkeliamų pabėgėlių skaičius arba pinigų suma. Pagal dabar numatytus minimalius skaičius per metus tai sudarys 30 tūkst. perkeliamų asmenų ir 600 mln. eurų finansinės paramos. Lietuvos atveju – tai būtų 158 asmenys arba 3,18 mln. eurų per metus.

Balsavime dėl bendro tarybos požiūrio Lietuva, Slovakija, Bulgarija ir Malta susilaikė, o Lenkija ir Vengrija balsavo prieš.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.