V. Rupšys apie saugumo užtikrinimą regione: privalome užbėgti įvykiams už akių ir mąstyti kelis žingsnius į priekį

Jungtinėse Amerikos Valstijose viešintis Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys ketvirtadienį susitiko su vyriausiuoju NATO Sąjungininkų transformacijai vadu generolu Philippu Lavigne. Skelbiama, kad dvišaliame susitikime pagrindinis dėmesys buvo skirtas saugumo situacijai regione.

Valdemaras Rupšys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valdemaras Rupšys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-09 11:03

Anot gen. ltn. V. Rupšio, ypač svarbu mokytis iš Ukrainos pavyzdžio. Todėl kylant grėsmėms iš nenuspėjamosios Rusijos, ateities konfliktams privaloma pasiruošti.

„Pajėgų prisitaikymas ir transformacija, vystymas ir naujovių įdiegimas yra mūsų, kaip mažų valstybių, stiprybė kovojant su kiekybiškai stipresniu priešininku. Privalome užbėgti įvykiams už akių ir mąstyti kelis žingsnius į priekį. Apie tai ir kalbėjomės su NATO Sąjungininkų transformacijai vadu“, – po susitikimo sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

V. Rupšio teigimu, ypatingą dėmesį NATO turėtų skirti karinio stebėjimo, skaitmeninių duomenų rinkimui ir apdorojimui skirtų sistemų vystymui. Šiuo metu siekiama sudaryti bendrą tinklą, kuris apjungtų visas dimensijas (sausumos, jūrų, oro, kosmoso ir kibernetinė erdvė) ir įgalintų daugiadėmenes.

Įgyvendindama šiuos siekius, NATO Sąjungininkų transformacijos vadavietė pasitelkdama naujoves, eksperimentavimą ir karo žaidimus, gerins švietimą Aljanso mastu, sukurdama priemones kariniams ir nekariniams pajėgumams sklandžiai sinchronizuoti savo veiksmus MDO. Įgyvendinimo etapai apims mokymus ir pratybas, pajėgumų plėtrą ir NATO gynybos planavimo procesą.

Susitikime taip pat aptartos ateities Aljanso pajėgų vystymo kryptys, skaitmenizavimas ir naujausių technologijų įtraukimas į pajėgų veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.