VRK konstatavo: LLRA-KŠS netiesiogiai papirkinėjo rinkėjus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pripažino, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) praėjusiais metais Vilniaus rajone vykusiose Kalėdų šventėse dalindama vaikams dovanas, netiesiogiai papirkinėjo rinkėjus.

Valdemaras Tomaševskis<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Tomaševskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2023, 4:38 PM

Taip pat komisija konstatavo, kad LLRA-KŠS kandidatų į Vilniaus rajono tarybą rinkiminiam sąrašui priklausę asmenys ir tuometis kandidatas į merus Waldemaras Urbanas vykdė sąžiningų ir garbingų rinkimų principų neatitinkančią agitaciją.

Visgi W. Urbanas teigė, kad nei vienas iš šių teiginių neatitinka realybės.

„Nei vieno iš Rinkimų kodekso 101 str. aprašytų papirkimo elementų šioje situacijoje nebuvo fiksuota, kadangi jų apskritai nebuvo ir negalėjo būti. Arba prašau pateikti duomenis, kurie teigtų kitaip. Bet nebus pateikta, nes tokių duomenų paprasčiausiai nėra. Antra, nei vieno iš Rinkimų kodekso 95 str. pirmoje dalyje aprašytų elementų, suponuojančių polinės kampanijos skleidimą tuose renginiuose taip pat nebuvo“, – VRK posėdžio metu akcentavo W. Urbanas.

Taip pat LLRA-KŠS atstovas akcentavo, kad kalėdiniai renginiai buvo planuoti ir vykstantys jau daugelį metų.

„Renginiai vyksta virš dešimt metų, tai tradicija, nepriklausomai nuo rinkiminio ciklo. Niekada nebuvo jokių nusiskundimų, jokių pažeidimų. Visuose renginiuose jokia forma nebuvo kalbama apie rinkimus, agituota ar kažkaip bandoma papirkti, ar papirkta. Ir ketvirta, renginių metu jokių kandidatų dar nebuvo. Tam yra tai patvirtinantys dokumentai“, – sakė W. Urbanas.

Visgi LLRA-KŠS atstovo posėdžio metu pateikti argumentai VRK narių neįtikino.

Šis sprendimas gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui per vieną mėnesį nuo sprendimo priėmimo dienos.

Pranešimuose, kuriuos gavo VRK, nurodoma, kad LLRA-KŠS, prisidengdama Lietuvos lenkų sąjungos vardu, kartu su Vilniaus rajono savivaldybės administracija keliolikoje Vilniaus rajono gyvenviečių organizavo kalėdinių eglučių įžiebimo renginius, finansavo gyventojų vaišinimą, dovanojo maisto produktus su LLS atributika ir kitas dovanas šių gyvenviečių gyventojų ir potencialių rinkėjų vaikams.

Teigiama, kad taip buvo siekta daryti įtaką gyventojų apsisprendimui per artėjančius rinkimus bei papirkti rinkėjus. Pažymima, kad renginiuose taip pat dalyvavo ir LLRA-KŠS kandidatai.

Lietuvos lenkų sąjungai, kurios vardu buvo dalinamos dovanos, vadovauja LLRA-KŠS pirmininkas Waldemaras Tomaszewskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.