J. Razma siūlo kompromisą dėl savivaldos politikų algų: ne 20 proc., o 15 proc. mero algos

Praėjusią savaitę parlamentarams nepritarus Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo Jurgio Razmos siūlymui dėl mažesnių algų savivaldybių tarybų nariams, politikas nepasiduoda ir vėl teikia naują pasiūlymą dėl kuklesnių algų vietos politikams.

Seimo narys Jurgis Razma. <br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo narys Jurgis Razma. <br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2023, 3:04 PM

Pasiūlymą Vietos savivaldos įstatymo pataisoms įregistravęs Seimo TS-LKD frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas J. Razma siūlo, kad savivaldybės tarybos nario alga būtų ne 20 proc.,o 15 proc. mero algos.

J. Razma Eltai sakė, kad tai kompromisinis pasiūlymas, nes, jo asmeniniu įsitikinimu, savivaldybės tarybos nario alga turėtų siekti tik 10 proc. mero algos.

„Abejoju, ar siūlymas dėl dvigubai mažesnio atlyginimo vietos politikams sulauktų reikiamo Seimo narių palaikymo. Deja, matome Seimo narių dosnumo nuotaikas, nepaisant atskleistų masinių savivaldybių tarybų narių piktnaudžiavimų išmokomis už veiklą praėjusioje kadencijoje. Todėl siūlome tam tikrą kompromisą – savivaldybės tarybos nario atlyginimo koeficientą nuo mero atlyginimo sumažinti bent iki 15 procentų. Taip pat siūlome numatyti galimybę savivaldybės tarybos nariui atsisakyti nebūtinai viso, bet dalies atlyginimo“,– sako J. Razma.

Šį pasiūlymą jis įregistravo kartu su Seimo TS-LKD frakcijos nariu Viliumi Semeška.

J. Razmos skaičiavimais, pritarus pasiūlymui mažiausias savivaldybės tarybos nario atlyginimas, atskaičius mokesčius, būtų maždaug dviem šimtais eurų mažesnis negu siūlo pagrindinio projekto autoriai.

Seime svarstomas įstatymo projektas numato, kad savivaldybės tarybos nario atlyginimas siektų apie 600 – 800 eurų.

„Mūsų nuomone, toks atlyginimas yra gerokai per didelis įvertinant tai, kad jis apytikriai atitinka savivaldybės įstaigose pilnu etatu dirbančių pedagogų, kultūros darbuotojų atlyginimą. Kai tuo tarpu realus vidutinis savivaldybės tarybos nario darbo laikas per mėnesį (įskaitant ir susitikimus su rinkėjais) nesiekia nei 20 valandų. Išeitų, kad savivaldybės tarybos nario darbo vertė dešimt kartų didesnė negu pedagogo, kultūros ar socialinio darbuotojo“,– pastebi J. Razma.

Priimant sprendimą dėl savivaldos politikų algų, J. Razma siūlo įvertinti Lietuvos valstybės finansines išgales, regionuose dirbančių gyventojų nedidelius atlyginimus ir atsižvelgti į tai, kad savivaldybės tarybos nario veikla buvo ir išliks epizodinė.

Birželio 8 d. Seimas po svarstymo pritarė Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma nustatyti fiksuotus tarybos narių atlyginimus ir atsisakyti kanceliarinių išmokų.

Tarp parlamentinių frakcijų derintu projektu norima nustatyti fiksuotas tarybos narių algas, siekiančias 20 proc. savivaldybės mero algos. Kaip numatoma projekte, kiek daugiau uždirbtų tarybos opozicijos lyderis bei savivaldybės komitetų ir komisijų pirmininkai. Jų atlyginimas būtų penktadaliu, o komitetų ir komisijų pirmininkų pavaduotojų – 10 proc. didesnis nei papildomų pareigų neinančių savivaldos politikų atlygis.

Priėmus įstatymo projektą, tarybos nariams nebūtų skiriamos kanceliarinės lėšos pašto, telefono, interneto ryšio, transporto išlaidoms padengti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.