Mato priežastį, kodėl I. Šimonytė užbaigė Vyriausybės dramą: tai šakėmis ant vandens rašyti kaltinimai

„Jei prieš dvi savaites buvo priverkti trys okeanai krokodilo ašarų, kaip bus blogai konservatoriams ir I.Šimonytei, dabar kažkaip visi pradėjo sutartinai džiaugtis, kad premjerė lieka ir Vyriausybė dirba toliau“, – stebisi Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Virgis Valentinavičius, komentuodamas praėjusį penktadienį bent iš dalies pasibaigusią Vyriausybės dramą.

Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>Prezidento kanceliarijos nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>Prezidento kanceliarijos nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>ELTA / Dainius Labutis
Ingrida Šimonytė.<br>ELTA / Dainius Labutis
Virgis Valentinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Virgis Valentinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 12, 2023, 8:07 PM, atnaujinta Jun 13, 2023, 7:17 AM

Tiesa, nors V.Valentinavičius teigė suprantantis pasikeitusią premjerės I.Šimonytės retoriką dėl pasitraukimo, jis įsitikinęs, kad iki kadencijos pabaigos šiai valdančiajai daugumai lengva dirbti tikrai nebus.

Naujausias politines aktualijas, tarp kurių – ir grįžęs neteisėtų migrantų apgręžimo politikos klausimas, politologas apžvelgė „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“.

KT sprendimą numatė?

Konstitucinis teismas (KT) neseniai pripažino, kad migrantų sulaikymo politika prieštaravo Konstitucijai – tai iš karto iššaukė kritikos pliūpsnį tuo metu migrantų krizę valdžiusių Lietuvos politikų atžvilgiu.

Paklaustas, ar KT sprendimas turės kokių nors politinių padarinių, V.Valentinavičius tuo abejojo. Anot specialisto, tuo metu tokių griežtų sprendimų būtinybę matė ir paprasti šalies gyventojai.

„Žinoma, opozicija vykdys savo šventą pareigą – triukšmauti, bet prisiminkime migrantų krizės pradžią, kas tada dėjosi ir kaip staiga atsirado 10 tūkst. žmonių, kuriuos reikia kažkur padėti. Tie sprendimai buvo daromi labai greitai ir tikslas buvo stabilizuoti situaciją“, – aiškino politologas.

V.Valentinavičiaus manymu, migrantų krizės įkarštyje priimti sprendimai buvo daromi puikiai žinant, kad jie ne visai atitinka Lietuvos Konstituciją ir europinę teisę, tačiau politine prasme jie tiesiog privalėjo būti priimti.

„Neatitikimas Konstitucijai, taip sakant, yra įskaičiuota kaina – ko gero, buvo numatyta, kad kreipimasis į KT truks tiek ir tiek, per tą laiką galima susitvarkyti, vėliau bus galima keisti įstatymus, atsižvelgti. Bet manau, kad politinių padarinių nebus todėl, kad būtinybę įveikti migrantų krizę matė visa Lietuva, ir atitinkamai tada politiškai žmonės pritarė Vyriausybės sprendimams.

Dabar iškilo teisinės problemos, kurias reikia spręsti, bet dabar yra laiko. Pati krizė jau išspręsta, galimas daiktas, kad reikės susimokėti už ieškinius – tai krizės įveikimo kaina bus tokia“, – vertino MRU politologas.

Tiesa, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, atsakydamas į kritiką, griežtai pareiškė, kad dabar elgtųsi taip pat bei priimtų tuos pačius sprendimus, kuriuos priėmė 2021-ųjų vasarą. Pasak V.Valentinavičiaus, tokia retorika – suprantama.

„Galbūt taip sakyti ir nereikėtų, bet L.Kasčiūnas tiesiog yra sąžiningas žmogus. Bet kuris politikas toje situacijoje būtų daręs tą patį, nes pirmas dalykas, ką reikėjo padaryti – pasirūpinti tais žmonėmis.

Buvo kilusi įtampa visuomenėje, Dieveniškėse prasidėjo mitingai, vyrukai su džipais siūlėsi patys gaudyti migrantus su ginklais. Situacija buvo pavojinga, ją reikėjo įveikti, ir tai buvo padaryta“, – kalbėjo politologas.

Įvertino politines rietenas ir pasikeitusią poziciją

Komentuodamas naujausias politines aktualijas ir po penktadienį organizuoto konservatorių partijos prezidiumo posėdžio paskelbtą verdiktą dėl Vyriausybės likimo, V.Valentinavičius pažymėjo, jog garsus prezidento Gitano Nausėdos reikalavimas atstatydinti tris ministrus „grimzta į smėlį“.

„I.Šimonytė apgynė savo poziciją, kad ministrų neatiduos, nes nemato tam pagrindo. (...) Ir prezidento labai greitai padarytas pareiškimas, kas įdomu, dabar jis reiškia džiaugsmą, kad I.Šimonytė lieka.

Tai jei prieš dvi savaites čia buvo priverkti trys okeanai krokodilo ašarų, kaip bus blogai konservatoriams ir I.Šimonytei, ir kokia yra nepataisoma padėtis, dabar kažkaip visi pradėjo sutartinai džiaugtis, kad premjerė lieka ir Vyriausybė dirba toliau.

Manau, S.Skvernelis, nors jis ir lieja apmaudą, kad ataka prieš Vyriausybę nepavyko, kita vertus, jis teisingai konstatuoja: prezidentas išsigando pasekmių. Jeigu I.Šimonytė nelieka, tada vėl reikia sudarinėti Vyriausybę, ką, mano žiniomis, jis bandė daryti.

Jis bandė ieškoti kažkokio kito premjero, bet tos paieškos baigėsi niekuo, nes I.Šimonytės šventas vardas įrašytas į koalicijos sutartį, ir alternatyvų šitai koalicijai, jeigu Vyriausybei nevadovauja I.Šimonytė, nėra.

Prezidentui šiek tiek užtruko tai suprasti, bet atrodo, kad dabar tai yra suprasta, ir grįžtame prie pradžių – Vyriausybė tęsia darbą“, – dėstė MRU politologas.

Tiesa, dar vienas įdomus klausimas, anot pašnekovo, yra ir koalicijos partneriai.

„E.Gentvilas dar prieš dvi-tris savaites buvo nuolatiniame isterijos priepuolyje, kaip čia viskas blogai ir kaip aš pasiruošęs dirbti su bet kokia kita koalicija. O dabar visi sutartinai džiaugiasi, kad koalicija lieka.

Man toks įtarimas, kad, nors mažieji koalicijos partneriai labai daug kalba apie tai, kad konservatoriai negražiai su jais elgiasi, įtariu, kad šitoje situacijoje paskutinę savaitę būtent I.Šimonytė kėlė jiems sąlygas – arba jūs pritarkite man, palaikykite mane, kitaip koalicijos nebus.

Nes jos pareiškimo atsistatydinti motyvai irgi buvo labai aiškūs – jeigu koalicija silpna ir prezidentas nepalaiko, aš negaliu dirbti. Dabar prezidentas nuima garą, koalicijos partneriai atlyžta, koalicijos partneriai darys viską, kad elgtųsi gerai, ir tokiom sąlygom I.Šimonytė sutinka dirbti“, – aiškino V.Valentinavičius.

Jis taip pat teigė suprantantis, kodėl premjerė galiausiai pakeitė poziciją dėl savo ir viso Ministrų kabineto pasitraukimo.

„Aš suprantu I.Šimonytės poziciją atsisakyti paklusti neteisingiems reikalavimams dėl ministrų, ir toje situacijoje, kai ji nejuto paramos nei koalicijoje, nei Prezidentūroje, pasakyti, kad trauksiuosi. Tą galima laikyti racionaliu pasirinkimu, bet dabar lygiai taip pat racionaliai pasižiūrėta, kad kažkas pasikeitė.

Koalicijos partneriai vėl tarytum leidžia suprasti, kad jie bus geresni vaikai, Prezidentūra apsisuko, o jei palaikymas yra, prezidiumas palaikė, matyt, visi choru pasižadėjo visą įmanomą paramą, net ir prezidentas.

Gal jis kur sukryžiavęs pirštus kišenėje, bet jo pareiškimo tonas labiausiai kontrastuoja su tuo, ką jis kalbėjo anksčiau“, – pastebėjo pašnekovas.

Pasak V.Valentinavičiaus, vienintelis paaiškinimas, kodėl ši drama pasisuko būtent tokiu kampu, yra tvirta I.Šimonytės pozicija ir kaltinimų ministrams nepripažinimas.

„Šitų ministrų atžvilgiu figūruoja bendros sumos ir Kauno tarybos reglamentas.

I.Šimonytė labai aiškiai pasakė – tai nėra tai, ką aš įsipareigojau, kalbėdama apie aukščiausius skaidrumo standartus. Minėdama aukščiausius standartus ji galvoje turėjo S.Skvernelio kelio asfaltavimo atvejus, kur yra rimtas interesų konfliktas, kur yra didelės pinigų sumos ir piktnaudžiavimas biudžeto lėšomis.

O tai, kas buvo čia, yra šakėmis ant vandens rašyti kaltinimai, įvykę kur kas anksčiau, nei šie žmonės tapo ministrais. I.Šimonytė atsisakė pripažinti tuos kaltinimus ir dėl to kilo visa intriga, nes keletas pasiskelbusių Lietuvos direktorių ir prezidentas kažkodėl galvojo, kad būtinai šituos ministrus reikia atstatydinti.

I.Šimonytė pasakė ne, ir užtruko, kol prezidentas šią poziciją galų gale pripažino“, – komentavo MRU politologas.

Prognozuodamas tolimesnį Vyriausybės ir valdančiosios koalicijos darbą iki kadencijos pabaigos specialistas taip pat pripažino, kad lengva politikams nebus.

„Produktyvumas priklausys nuo to, kiek sugrįš į rikiuotę mažieji koalicijos partneriai. Ir gyvenimas visų rinkimų – prezidento, Seimo, Europos Parlamento – jis jau prasidės, laukia labai sunkus biudžetas, bet manau, kad svarbiausias dalykas, pagal kurį artimiausiu metu bus galima spręsti apie šitos Vyriausybės darbo sėkmę, yra mokesčių reforma.

Manau, I.Šimonytei mokesčiai yra labai svarbu, čia ji gins principinę poziciją. Tie, kas už mokesčius – tie už žmones, kas prieš mokesčius – jie už egoistinius verslo interesus.

Manau, šitai Vyriausybei labai svarbu pabrėžti, kad mokesčių prasme ji yra žmonių pusėje, nes iš kažko reikia mokėti atlyginimus mokytojams ir gydytojams“, – vertino V.Valentinavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.