N. Grunskienė apie tyrimą dėl ukrainiečių vaikų vežimo į Baltarusiją: informacija pasidalinome ir su Ukrainos generaliniu prokuroru

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė tikina su Ukrainos generaliniu prokuroru pasidalinusi turima informacija apie vykdomą ikiteisminį tyrimą dėl ukrainiečių vaikų perkėlimo į Baltarusiją.

Nida Grunskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Nida Grunskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2023, 4:19 PM

„Informacija pasidalinome ir su Ukrainos generaliniu prokuroru, tai tikrai informuosime, kai turėsime daugiau ką pasakyti“, – pirmadienį Generalinėje prokuratūroje surengtoje konferencijoje teigė N. Grunskienė.

Visgi, plačiau generalinė prokurorė apie vykdomą ikiteisminį tyrimą nedetalizavo.

„Galėjo būti išvežta virš 2 tūkst. vaikų, todėl praėjusią savaitę buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso du straipsnius, tai yra civilių trėmimas ir perkėlimas ir vaiko atskyrimas“, – sakė ji.

„Nors aš paminėjau, kad pradėtas atskiras ikiteisminis tyrimas, tačiau mes dirbame Jungtinėje tyrimo grupėje, kurioje dirba daug šalių ir, manau, kad bendromis jėgomis mes tikrai galėsime nustatyti daugiau aplinkybių ir surinkti daugiau įrodymų, kurie padės įvertinti, kad būtų nuteisti asmenys už karo nusikaltimus Ukrainoje“, – sakė ji.

Prokurorė dar kartą atkreipė dėmesį, kad apklausiami yra iš Ukrainos į Lietuvą atvykę asmenys.

„Yra nustatinėjami asmenys, kurie yra atvykę į Lietuvą, klausiama, ar šie asmenys turi vertingos informacijos ikiteisminiam tyrimui: gali būti ir vaizdinė medžiaga, ir foto nuotraukos. Ir jeigu asmuo nurodo, kad tokią informaciją jis turi, policijos pareigūnai susisiekia ir tie asmenys yra apklausiami“, – sakė ji.

Pirmadienį pranešta, kad generalinė prokurorė pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimai nusikalstamo Ukrainos vaikų perkėlimo į Baltarusiją.

Anot prokuratūros pranešimo, ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl civilių trėmimo ir perkėlimo ir dėl vaikų atskyrimo. Turimuose dokumentuose nurodoma, kad prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą, daugiau kaip 2000 Ukrainos vaikų, daugiausia našlaičių, buvo neteisėtai perkelti iš laikinai Rusijos okupuotų Ukrainos teritorijų į stovyklas Baltarusijoje. Teigiama, kad tai galimai atliekama Baltarusijos režimo nurodymu ar su jo pritarimu.

Generalinės prokurorės sprendimu šis ikiteisminis tyrimas bus atliekamas atskirai nuo ikiteisminio tyrimo, pradėto 2022 m. kovo 1 d. dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, agresijos ir karo atakų.

Šiuo metu šiame ikiteisminiame tyrime apie 100 asmenų yra pripažinti nukentėjusiais, liudytojais apklausta daugiau nei 360 iš Ukrainos į Lietuvą atvykusių karo pabėgėlių. Atliekant šį ikiteisminį tyrimą aktyviai bendradarbiaujama Generalinės prokuratūros iniciatyva įsteigtoje jungtinėje tyrimo grupėje, kurios veiklą koordinuoja Eurojustas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.