Pasta sustumta atgal į tūbelę: konservatorius ragina ruoštis gynybai, G. Nausėdą – pasirinkimui

Dantų pastą sustumti atgal į tūbelę vis dėlto yra įmanoma, – tuo, regis, galėjo įsitikinti ir prezidentas Gitanas Nausėda, pasveikinęs premjerės Ingridos Šimonytės sprendimą toliau vadovauti Ministrų kabinetui.

Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>Prezidento kanceliarijos nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>Prezidento kanceliarijos nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>Oresto Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>Oresto Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>ELTA (M.Morkevičiaus) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>ELTA (M.Morkevičiaus) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Matas Baltrukevičius.<br>Martyno Mažvydo bibliotekos nuotr.
Matas Baltrukevičius.<br>Martyno Mažvydo bibliotekos nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jun 12, 2023, 2:35 PM

Konservatorių žaidimą įvertinę politikos ekspertai pripažįsta, kad svertų šalies vadovas šioje situacijoje turi mažai, nepaisant to, neatmeta, jog ši istorija taip lengvai konservatoriams nesibaigs.

Prezidento pozicija papiktino

Nepaisant skambių pareiškimų apie Vyriausybės atsistatydinimą, jeigu Seimas nepritars pirmalaikiams parlamento rinkimams, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas penktadienį pranešė, kad premjerės I.Šimonytės Vyriausybė darbą tęs.

„Prezidentas sveikina premjerės ryžtą, nepaisant sudėtingų aplinkybių, toliau tęsti darbą. Prezidentas tikisi, kad nuomonę pakeitusi Vyriausybės vadovė imsis reikalingų žingsnių pasitikėjimui Ministrų kabinetu atkurti“, – po šio sprendimo teigiama Prezidentūros komentare.

Tiesa, dar antradienį naujienų portalui lrytas.lt paklausus prezidento, ar jam būtų priimtina situacija, kai tiek premjerė, tiek skandale figūruojantys ministrai toliau tęstų darbą lyg niekur nieko, šalies vadovas buvo skeptiškas.

„Jūs manote, kad įmanoma dantų pastą sustumti atgal į tūbelę? Pabandykite, vargu bau, ar pavyks. Manau, kad tai, kas įvyko, yra matoma Lietuvos rinkėjų, jie padarys galutines išvadas. O ir premjerė, ir Vyriausybė dar turi gero laiko iki Vilniaus viršūnių susitikimo nuspręsti, kaip jie ketina elgtis ir kokios atsakomybės iš ministrų reikalauti“, – tąkart atsakė prezidentas.

Dar anksčiau G.Nausėda teigė, kad naujoje Vyriausybėje nematytų vietos skandale figūruojantiems finansų ir kultūros ministrams Gintarei Skaistei bei Simonui Kairiui.

Tokia sušvelnėjusia G.Nausėdos pozicija nepatenkinta opozicija. Ekspremjeras, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigia norintis matyti principingą valstybės vadovą, „atsakingai vertinantį Lietuvai tenkančius iššūkius bei neleidžiantį žaisti su valstybe kaip su smėlio pilimis Palangos pliaže“.

„Prezidentas išsigando, kad po ketverių metų vidaus politikos ramybės ir glamūro, staiga atsiranda reali grėsmė, kad vasarą gali tekti prisiimti realią lyderystę ir sunkiai dirbti ieškant sprendimų bei suformuojant Lietuvos žmonių pasitikėjimą turinčią, stabilią, prognozuojamą, darbingą ir adekvačią šiandieninei situacijai Vyriausybę.

Valstybės nelaimei, visos skambios frazės, metaforos ir patarlės, išsakytos po emociškai nestabilios ir neatsakingos valdančiosios daugumos bandymo sukurti dramą ir politinę krizę, yra tyliai pamirštamos ir sveikinamas premjerės nepaprastas ryžtas vadovauti vyriausybei ir vesti mus į šviesų rytojų…“ – savo feisbuko paskyroje piktinosi S.Skvernelis.

Konservatorių strategija pasitesino?

Neadekvačia ir neracionalia vadinta konservatorių reakcija į kilusį skandalą, atrodytų, davė savo vaisių: pirmalaikiai Seimo rinkimai neįvyko, Vyriausybė dirba ta pačia sudėtimi – praradus tik vieną, o ne tris ministrus, o „čekiukų“ skandalo įkarštis ir visuomenės įsiaudrinimas – užgesintas.

Visgi, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Ignas Kalpokas teigė nemanantis, kad visų kritikuota konservatorių strategija, kaip išeiti iš šio skandalo, pasiteisino.

„Kas nutiko, tai mes sugrįžome į tą pačią situaciją, kurioje buvome prieš garsiai nuskambėjusius G.Landsbergio ir I.Šimonytės pareiškimus apie pirmalaikius rinkimus, apie pasitraukimą, jeigu rinkimų nebus – bet su neabejotinais reputaciniais nuostoliais.

Šiuo atveju tai buvo galima padaryti paprasčiau, iš karto. Net ir žiūrint į tą pradinį tašką, nebuvo tiek daug spaudimo tiek G.Skaistei, tiek S.Kairiui, kiek buvo J.Šiugždinienei.

Pati G.Skaistė racionaliai prisidėjo prie spaudimo nuėmimo iš dalies pripažindama klaidą – kompensuodama tas išlaidas, kurių negalėjo pateisinti“, – kalbėjo I.Kalpokas.

„Taip, galbūt dabar turime palengvėjimą, kad stabilumas išlaikytas, bet tai buvo nereikalinga drama iš konservatorių pusės. Tuo labiau, kad ir partneriai nuo pradžių sakė, kad nieko keisti nereikia, tad drąsiai šie ministrai ir be visų šių reikalų būtų išlikę savo postuose“, – pridūrė jis.

Laukia tolesnė gynyba

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas Matas Baltrukevičius svarstė, kad atsitraukdami konservatoriai galimą žalą sau minimizavo, galutinai nesugadino santykių koalicijos viduje, nors tuo ir labai rizikavo.

Dabar įdomiausia, anot M.Baltrukevičiaus, kaip prezidentas reaguos į situciją, kad toliau lieka dirbti ministrai, kurių pats prezidentas teigė nematantis naujoje Vyriausybėje.

Politikos ekspertas pastebėjo, kad penktadienį šalies vadovo pareiškimas buvo atsargus – G.Nausėda pasveikino I.Šimonytės sprendimą dirbti toliau, bet užsiminė apie prarastą pasitikėjimą.

„Nesvarbu, ką prezidentas iš tiesų galvoja, bet jis puikiai supranta, kad, jeigu eina į konfliktą su valdančiaisiais ir nieko tame nelaimi, reputaciškai jam tai būtų prasta situacija.

O Tėvynės sąjunga puikiai supranta, kad jos rinkėjams prezidentas nėra labai didelis autoritetas“, – kalbėjo M.Baltrukevičius.

Nepaisant to, politikos ekspertas įsitikinęs, kad konservatoriai toliau dėlioja galimus veiksmus, suprasdami, kad šioje situacijoje reikės dar daug gynybos.

„Opozicija kalba apie tai, kad toliau inicijuos balsavimą dėl nepasitikėjimo. (...) Gali būti spaudimas S.Kairiui iš koalicijos vidaus, kad bent pinigus būtų galima grąžinti, ką padarė G.Skaistė, ir taip tą įtampą sumažinti.

Gali būti, kad ir prezidentas norės dalinės, pigesnės pergalės, o ne spaudimo iki galo, nes matome, kad valdantieji nusiteikę neaukoti daugiau nė vieno ministro“, – įvardijo M.Baltrukevičius.

Anot jo, prezidentas greičiausiai nepaliks ministrų taip, kaip yra dabar, tačiau bus atsargus, vengs labai aštrių pareiškimų.

„Prezidentas daugiau pralošia, jeigu eina į konfliktą ir nieko iš jo nepasiekia. Jeigu laimi, dividendai yra dideli, bet pralaimėjimo kaina – pasirodai silpnas, neturintis autoriteto“, – dėstė jis.

Turės pasekmių

Tuo metu politologas I.Kalpokas teigė įtariantis, kad kilusi drama taip ir pasibaigs – konservatorių prezidiumo pareiškimu, kad Vyriausybė liks dirbti tokia pačia sudėtimi, kaip ir buvo.

„Žiūrint iš prezidento pusės, nelabai yra svertų kažką daryti. Jeigu Vyriausybė nepersikrauna, tęsia darbą, tie ministrai yra ministrės pirmininkės atsakomybė“, – pastebėjo jis.

Tiesa, tam tikrų pasekmių šis konservatorių manevras, anot politologo, gali turėti.

„Prognozuočiau, kad turės įtakos pasitikėjimui – dešiniųjų rinkėjai apskritai yra laikomi jautresniais moraliniams, žodžio laikymosi dalykams. Galima įsivaizduoti, kad tas patikimumas nukentės.

Juo labiau, kad iš dešiniųjų pusės buvo nemažai kritikavimo ir kartais pasišaipymo iš S.Skvernelio, A.Butkevičiaus, neva jie žodžio žmonės, kurie iš tiesų keisdavo savo nuomones ir pasisakymus.

Dabar tenka patirti savo kailiu, ką tai reiškia“, – spėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.