Dėl I. Šimonytės žodžių įsižeidusi opozicija ruošia planą Vyriausybei: „Būtų likimo ironija“

Artėjanti Seimo rudens sesija gali būti pradedama nepasitikėjimo Vyriausybe procedūra, o slapto balsavimo rezultatai galėtų atskleisti ir tikrąją parlamentarų nuomonę apie Ministrų kabinetą, įsitikinęs Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas, ekspremjeras Saulius Skvernelis.

Saulius Skvernelis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 9:02 PM, atnaujinta Jun 14, 2023, 6:50 AM

Grįžo į pradžią

Nenustebintas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumo sprendimo dėl tolesnio premjerės Ingridos Šimonytės Vyriausybės darbo, S.Skvernelis teigė neslepiantis nusivylimo prezidento Gitano Nausėdos reakcija.

„Buvo keista tik prezidento reakcija, kai jis tikrai kritikavo ir naudojo tokias metaforas, kad „kaip įmanoma dantų pastą sukišti atgal į tūbelę“. Pasirodo, kad įmanoma, nes jis nedelsiant pasveikino premjerės ryžtą ir norą toliau tęsti darbą. Tai sunkiai suvokiama drama, kas vyko tame politiniame pasaulyje“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo S.Skvernelis.

Seimo narys neatmetė, kad vadinamasis „čekiukų“ skandalas galėtų pasibaigti niekuo – viskas grįžtų į tą pačią padėtį, kuri buvo pradžioje.

„Panašu, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė J.Šiugždinienė paskubėjo. Nenustebčiau, žinant tokius viražus, pozicijų pasikeitimus, kažkokias baimes, kad jeigu premjerė teiktų prezidentui ponios J.Šiugždinienės kandidatūrą vėl, palaikomą profsąjungų, ko gero, prezidentas ir patvirtintų. Viskas grįžtų į status quo, praėjus mėnesiui nuo aistrų turėtume tai, nuo ko ir pradėjome“, – svarstė politikas.

Nori, kad pasitikrintų pasitikėjimą

Visgi, visko „po senovei“ palikti neketina Seimo opozicijos atstovai, planuojantys parlamento rudens sesiją pradėti nuo nepasitikėjimo procedūros visa Vyriausybe.

S.Skvernelis svarstė, kad pasitikėjimą Ministrų kabinetu išreiškė tik konservatorių prezidiumas – lieka neaišku, ar taip pat galvoja koalicijos partneriai ar kiti Seimo nariai.

Ypač S.Skvernelį papiktino premjerės išsakyta frazė, kai ji buvo paklausta, kaip vertina opozicijos siūlymą pirma pasitikrinti pasitikėjimą Seime, o tik paskui inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus.

„Aš tikrai neisiu į šitą Seimą tikrintis pasitikėjimo, nes tai yra absurdiška tikrintis pasitikėjimą Seime, kai problema yra aiškiai Seimo, nors ne vienas Seimo narys ir ne vienas politikas bando savivaldoje kažkada įvykusius dalykus paversti Vyriausybės problema, tarsi čia yra Vyriausybės problema“, – tąkart kalbėjo premjerė.

S.Skvernelis kalbėjo, kad būtų iš tiesų ironiška, jei premjerė būtų priversta tai padaryti.

„Laikas bėga, opozicija irgi nėra visiškai vieininga ir tokia nebus. Bet šiandien vyraujanti nuomonė yra, vien atliepiant tą premjerės pasisakymą, kad „jau šitame Seime tai tikrai neateisiu pasitikrinti pasitikėjimo“ – gali būti likimo ironija, kad visgi gali tekti ateiti“, – neatmetė S.Skvernelis.

Politikas nurodė nematantis galimybių imtis nepasitikėjimo procedūros šioje Seimo sesijoje, tačiau ji galėtų būti inicijuota prasidėjus rudens sesijai. Rudens sesija įprastai prasideda rugsėjo 10 dieną.

„Tai būtų sveikas politinis žingsnis – dar kartą pasitikrinti. Nes tai buvo konservatorių partijos prezidiumas, o šiuo atveju būtų sprendžiama, ar koalicinė Vyriausybė vis dar turi Seimo pasitikėjimą“, – kalbėjo politikas.

Ekspremjeras pabrėžė, kad balsavimas dėl nepasitikėjimo būtų slaptas, todėl ir rezultatas gali būti įvairus.

„Viešo balsavimo metu, taikant sankcijas, vyksta visokios batalijos, kurias mes matėme konservatorių partijos viduje – matėme, kaip elgiamasi su savo garbės pirmininku, patriarchu, kai jam pasakoma, kad jo nuomonės bus išklausyta per Kalėdas…

Tai slaptas balsavimas išreiškia Seimo narių tikrąją valią“, – kalbėjo politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.