Prieš NATO viršūnių susitikimą – įspėjimai dėl Rusijos: „Bus pigaus, chuliganiško lygmens bandymų atkreipti dėmesį“

Liepą Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo metu galima tikėtis įvairių Rusijos provokacijų – „pigaus, chuliganiško lygmens bandymų atkreipti į save dėmesį“, perspėjo Seimo nariai.

Liepą Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo metu galima tikėtis įvairių Rusijos provokacijų – „pigaus, chuliganiško lygmens bandymų atkreipti į save dėmesį“, perspėjo Seimo nariai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Liepą Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo metu galima tikėtis įvairių Rusijos provokacijų – „pigaus, chuliganiško lygmens bandymų atkreipti į save dėmesį“, perspėjo Seimo nariai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Kariai.<br>LK nuotr.
Kariai.<br>LK nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 7:59 PM

Nors tarnybos visiems galimiems scenarijams atsakingai ruošiasi, neprarasti budrumo raginami ir šalies piliečiai.

Branduolinis ginklas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas įspėjo, kad liepos viduryje įvairių Rusijos provokacijų gali būti, tačiau jos, anot politiko, turėtų būti „žemesnio lygmens problemų kūrimo lauke“.

„Nekalbėčiau apie kažkokias karines provokacijas, karinius incidentus – kalbėčiau apie minkštesnių priemonių pasirinkimą iš Rusijos pusės“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ sakė L.Kasčiūnas.

Tiesa, Seimo narys pripažino, kad Baltarusijoje dislokuojamas Rusijos taktinis branduolinis ginklas tuo pačiu metu, kaip vyks NATO viršūnių susitikimas, greičiausiai nėra atsitiktinumas ir taip pat gali būti įvardijamas kaip savotiška provokacija.

„Kalbant apie taktinio branduolinio ginklo dislokavimą Baltarusijoje, reikėtų kalbėti platesniame kontekste. V.Putinas šią kortą ima žaisti tuo metu, kai jam sunkiai sekasi sausumos pajėgų areale – kai konvencinėmis priemonėmis nesugeba įgyvendinti savo tikslų. (...)

Žiūrint laike, tai dienos, kai tas procesas pradės būti įgyvendintas, akivaizdžiai neatsiejamas nuo NATO samito – tai ta pati liepos pradžia. Neatsitiktinai pasirinkta ta data, o tam, kad būtų pasiųstas signalas, jog „mes su Baltarusija darome vieną ar kitą veiksmą, kai Vilniuje vyksta aukščiausias NATO viršūnių susitikimas“, – įvertino L.Kasčiūnas.

Surengs karines pratybas

Tuo pačiu metu, kai vyks NATO viršūnių susitikimas, visai šalia Lietuvos sienos – Rusijoje ir Baltarusijoje prasidės paankstintos „Zapad“ pratybos.

„Tai planuojama, ir, be abejo, tai yra vienas iš veiksnių, kurį reikia vertinti.

Bet noriu pastebėti, kad „Zapad“ pratybos, kuriomis jie dažnai baugindavo visą Europą, naujuose NATO gynybos planuose, kurių patvirtinimo laukiame jau šį mėnesį, bus traktuojamos kaip vienas užsidegančių indikatorių, kai jau NATO turi reaguoti, sutelkti daugiau pajėgų rytų flange tam, kad atgrasytų galimus incidentus.

Pradėsime adekvačiai, solidžiai reaguoti ir į tokius raumenų demonstravimus“, – pastebėjo L.Kasčiūnas.

Kibernetinės atakos

L.Kasčiūnas prognozuoja ir kitokias Rusijos provokacijas.

„Didelio masto reikalų nenumatyčiau – rusai nerizikuotų peržengti raudonųjų linijų. Bet kibernetinės atakos prieš Lietuvos institucijas, Lietuvos žiniasklaidą tikrai nėra atmestinas scenarijus.

Kol kas jos nebuvo tokios, kokių neišgyventume – jeigu sutrinka vienos ar kitos institucijos veikla, per kelias valandas ar parą ji yra atstatoma“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

NSGK pirmininkas neatmetė dar vienos, Lietuvai labai gerai žinomos provokacijos.

„Nelegali migracija, jos organizavimas, įtampos kėlimas prie sienos. Tam irgi reikia būti pasiruošus – mes ir esame pasiruošę, nepaisant Konstitucinio Teismo sprendimo“, – nurodė jis.

Kitas NSGK narys, Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis galimas Rusijos provokacijas laidos metu vertino panašiai.

„Galime matyti kibernetines atakas, tam tikrus provokacijos elementus informacinėje erdvėje – to reikia neatmesti ir būti labai budriems bei kritiškai mąstantiems. Be abejo, pasienyje gali būti įvairių incidentų, kuriuos jau stebėjome ne kartą – atitinkamos tarnybos jau pasiruošusios.

Apibendrinant – galima sulaukti pigaus, chuliganiško lygmens bandymų atkreipti dėmesį“, – prognozavo jis.

A.Mazuronis pabrėžė, kad visos tarnybos galimoms provokacijoms atsakingai ruošiasi.

„Visi to tikisi, visi to laukia, visi žino įvairius galimus scenarijus. Ir tikimybė, kad bet kokie bandymai destabilizuoti vieną ar kitą sferą, yra labai, labai maža“, – įsitikinęs darbietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.