Už kurą 43 skirtingomis kortelėmis atsiskaičiusi Lazdijų merė dalį lėšų grąžina: „Skandalingoms antraštėms turinio yra“

Praėjusioje kadencijoje už kurą 43 skirtingomis banko kortelėmis atsiskaičiusi Lazdijų rajono merė, Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) viceprezidentė Ausma Miškinienė antradienį pranešė dalį gautų lėšų grąžinanti – į savivaldybės biudžetą bus sugrąžinti virš 4 tūkst. eurų.

Ausma Miškinienė.<br>T.Bauro nuotr.
Ausma Miškinienė.<br>T.Bauro nuotr.
Ausma Miškinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ausma Miškinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-06-13 15:33, atnaujinta 2023-06-13 15:56

Pripažino klaidą

Skaidrinam“ iniciatyvą pradėjęs visuomenininkas Andrius Tapinas pirmadienį savo feisbuko paskyroje pranešė nesulaukęs pilnų Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narės, Lazdijų merės A.Miškinienės išlaidų duomenų.

„Iš Lazdijų savivaldybės ir S.Skvernelio partijai priklausančios merės Ausmos Miškinienės gavau dokumentus, kuriuose pašalinti visi tyrimui reikalingi duomenys – paskutiniai kortelių numeriai ir degalinių darbuotojų pavardės.

Nenuostabu, turint omeny, kad yra atvejų, kai pati merė pylėsi kurą keturis kartus per dieną. Lazdijams išsiunčiau raštą prašydamas pateikti dokumentus su nepašalintais duomenimis“, – nurodė A.Tapinas.

Antradienį A.Miškinienė nurodė, kad 2019–2023 metais prašė kompensuoti virš 10 tūkst. eurų kuro išlaidų, o už kurą praėjusios kadencijos metu atsiskaitė 43 skirtingomis kortelėmis.

Dėl to merė nusprendė savivaldybei grąžinti virš 4 tūkst. eurų. Tiesa, kodėl buvo atsiskaityta 43 skirtingomis kortelėmis, merė nepaaiškino.

„Taigi, apie mano išlaidas:

1. Prašiau kompensuoti tik kuro išlaidas. Per 4 metus iš viso kompensuota 10783,23 eurai – vidutiniškai 242 eurai mėnesiui.

2. Esu rašiusi, kad kiek kilometrų nuvairavau per 2019–2023 m. kadenciją ir kokius automobilius vairavau. Tai patikrinti nesudėtinga. Kaip pavyzdį, pridedu automobilio „Škoda Superb“, kurį vairavau, serviso sudarytą aptarnavimo suvestinę – 2019 m. balandį pradėdama darbus jo rida buvo apie 15 tūkst., o kai su juo 2022 08 26 atsisveikinau, jis buvo nuriedėjęs jau 120 863 km. Mano šeima nedidelė, aš ir mano aštuonerių metų dukra, tad kitų vairuotojų be manęs nebuvo.

3. Kurą pyliausi ir už jį atsiskaičiau tik Lietuvoje, dažniausiai Lazdijuose ir Seirijuose.

4. Apmokėjau grynaisiais arba banko kortele.

Ar mano ataskaitose viskas gerai? Ne, negerai. Skandalingoms antraštėms turinio tikrai yra – suskaičiavau, kad per 4 metus atsiskaityta 43 skirtingomis kortelėmis.

Dabar aiškiai matoma ydinga praktika tuo metu atrodė rutina, kuriai skirti laiko atrodė neverta, visada buvo svarbesnių darbų ir pareigų. Dabar taip neatrodo. Visi matome, kad tiek nacionaliniu lygiu, tiek savivaldoje jau vyksta dideli pokyčiai, kad tokios situacijos nepasikartotų.

Grįžtant prie klausimo, kurį tikiu, kad gausiu artimiausiu metu – ar aš pasisavinau/paprašiau savivaldybės kompensuoti išlaidas, kurių nepatyriau arba neturėjau teisės kompensuotis?

Ne. Kompensuotos išlaidos yra tinkamos finansuoti ir jos neviršija numatytos didžiausios sumos. Ar yra neatidumo klaidų ataskaitose ir pačioje sistemoje? Taip.

Dėl to, siekdama išvengti neteisingų interpretacijų ir vertinimų visą išlaidų sumą, kuri yra įtraukta į ataskaitas ir apmokėta banko kortelėmis iki metų pabaigos grąžinsiu į savivaldybės sąskaitą. Tai bus 4418,48 eurų. Išlaidų savivaldybė patiria daug, kam skirti šias lėšas nuspręs tarybos nariai metų pabaigoje“, – savo feisbuko paskyroje aiškino merė.

A.Tapinas: „Stipru“

Netrukus į A.Miškinienės pateiktą informaciją sureagavo pats A.Tapinas.

„Mano darbas paprastėja. Merai susiskaičiuoja savo korteles ir prisiduoda patys. Lazdijų rajono merė ir Lietuvos savivaldybių asociacijos viceprezidentė Ausma Miškinienė „Skaidrinam“ atėjus į Lazdijus pati atrado, jog pateikė kuro čekius, apmokėtus 43 skirtingomis kortelėmis. Kaip sako merė, tuo metu jai atrodė rutina, dabar taip neatrodo. Merė į Lazdijų savivaldybės biudžetą grąžino 4418 eurų.

Taip pat šiandien iš Lazdijų gavau duomenis jau su atidengtais tyrimui reikalingais duomenimis, tai vien užmetus akį į buvusio mero Margelio, ar buvusio administracijos vadovo ataskaitas aiškėja, kad ir Lazdijuose teisėsaugai bus ką veikti“, – rašė A.Tapinas.

„Bet LSA viceprezidentė su 43 kortelėmis yra stipru“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.