Iš R. Žemaitaičio – pykčio ir antisemitiniai pareiškimai, F. Kukliansky šokiruota

Kritikos dėl antisemitinių pasisakymų sulaukęs Seimo narys Remigijus Žemaitaitis toliau dalijasi tarptautinę bendruomenę piktinančiais pareiškimais ir kaltina žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Remigijus Žemaitaitis, Faina Kukliansky.<br>Lrytas.lt koliažas
Remigijus Žemaitaitis, Faina Kukliansky.<br>Lrytas.lt koliažas
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Faina Kukliansky.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Faina Kukliansky.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Augustė Lyberytė

Jun 14, 2023, 12:47 PM, atnaujinta Jun 14, 2023, 6:10 PM

Antradienį politikas savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo įrašu, kuriame kritikavo šiuo metu Izraelyje darbo vizitu viešinčią premjerė Ingridą Šimonytę. Politikas įraše paviešino straipsnių antraštes, kuriose Vyriausybės vadovė kalba apie lietuvių ir žydų istorinius saitus. Tai papiktino Seimo narį, kurio nuomone tokie vizitai ir dvišalių santykių vystymas yra nepriimtini.

„Šlykštu yra tai, kad I. Šimonytė tokias kvailystes kalba, kai 1944 m. birželio 3 dieną Lietuvos žydai kartu su rusais išžudė Pirčiupų kaimą ir ten gyvenusius žmones. Tai dar kartą parodo, kad mūsų valdžios atstovams visiškai nusispjauti į Lietuvoje 1941–1944 m. Lietuvoje gyvenusių žydų žudymus mūsų lietuvių“, – socialiniame tinkle rašė R. Žemaitaitis.

„Kaip suprantu mūsų valdžios vertybinė politika žemiau plintuso, jeigu vykstama į Izraelį ir sekamos pasakos apie draugystę, tai kitais metais galės vykti į gegužės 9 dienos minėjimus Rusijoje!“ – rašė jis.

Politikas nurodė, kad Antrojo pasaulinio karo metais šalyje esą vyko lietuvių holokaustas. Todėl ne pirmą kartą Izraelio laikyseną kritikuojantis parlamentaras kėlė klausimą, kada Vilnius sulauks Jeruzalės atsiprašymo.

„Buvo Holokaustas žydų, bet dar didesnis holokaustas lietuvių buvo Lietuvoje! Jei mūsų juokdariai politikai Izraelyje atsiprašinėja žydų, tai kada žydai atsiprašys mūsų?“ – piktinosi R. Žemaitaitis.

Panašūs politiko pareiškimai socialiniame tinkle tęsėsi ir trečiadienį, Lietuvoje minint Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dieną.

„Mes, lietuvių tauta, niekada neturi pamiršti žydų ir rusų, kurie labai aktyviai prisidėjo prie mūsų tautos naukinimo! Tik būdami viduje stiprūs sugebėjome atlaikyti 1941 m. birželio 14-osios ir kitus trėmimus. O dabar tų niekšų ir menkystų NKVD ir KGB palikuonys valdo mus“, – trečiadienį rašė R. Žemaitaitis ir pažymėjo, kad birželio 14 d. turėtų būti minima kaip „lietuvių tautos holokausto diena“.

Seimo pirmininkė: tai provokacijos ir kiršinimas

Vertindama pastaruosius R. Žemaitaičio pasisakymus, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen apgailestavo dėl parlamentaro pasirinktos laikysenos, paremtos provokacijomis ir kiršinimu.

„Vertinu kaip planingai Žemaitaičio pasirinktos linijos, kuri paremta provokacijomis ir kiršinimu, tąsą“, – raštu atsiųstame komentare, kurį Eltai perdavė politikės atstovė Ilona Petrovė, sakė Seimo vadovė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis ir anksčiau sukėlė ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

„Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką...“ – rašė parlamentaras.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

R. Žemaitaitis sulaukė kritikos ir Lietuvoje. Seimo narių iniciatyva parlamento etikos sargai pradėjo tyrimą dėl netinkamo politiko elgesio, o Vilniaus apylinkės prokuratūra iniciavo ikiteisminį tyrimą dėl, įtariama, neapykantos skatinimo bei kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų tautybės.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

F. Kukliansky šokiravo R. Žemaitaičio pareiškimai: valstybė turėtų galvoti, kaip apginti žydų bendruomenę

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky sako esanti šokiruota Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio besikartojančiais antisemitiniais pareiškimais ir mestais kaltinimais žydų tautai. Ji tikina, kad teisėsaugos institucijos privalo įvertinti parlamentaro elgesį, tačiau, pabrėžia ji, veiksmų turi imtis ir valstybė – bendruomenės lyderės teigimu, neapykantos kalbos kurstymas yra visos šalies, ne tik Lietuvos žydų problema.

„Aš esu šokiruota. Aš jau tiek laiko nebuvau susidūrusi su panašiu reiškiniu – su niekuo panašaus. Kaip žmogus negaliu patikėti, kad staiga, iš niekur nieko atsiranda toks tonas, toks įžūlumas, toks kitos valstybės piliečių menkinimas. Ir tai atviras kvietimas, reikalui esant, ir susidoroti. Tai nenormalu“, – Eltai teigė F. Kukliansky.

„Tokie pareiškimai turėtų būti įvertinti teisėsaugos institucijų“, – pabrėžė ji, akcentuodama, kad gauna daug laiškų ir skambučių su prašymais reaguoti ir pranešti apie R. Žemaitaitį teisėsaugai.

Visgi, tęsiantis R. Žemaitaičio išpuoliams, žydų bendruomenės vadovė tikina pasigendanti aukščiausių šalies lyderių reakcijos ir veiksmų.

„Bent jau aš negirdėjau, kad kažkas oficialiai tai pasmerktų ar valstybės vadovai kreiptųsi į teisėsaugos institucijas“, – apgailestavo ji.

Todėl, akcentavo F. Kukliansky, šioje situacijoje turi reaguoti ne tik žydų bendruomenė, bet visa valstybė.

„Ta reakcija negali būti tik mūsų bendruomenės. Taip negali būti. Mes nesugebėsime savęs apginti“, – kalbėjo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė.

„Valstybė turėtų galvoti, kokiais metodais ir kaip apginti 600 metų gyvenančios tautos reputaciją ir 600 metų gyvenančią tautą – nekalbant apie fizinę apsaugą, kurią mes užtikriname patys, skirtingai nuo kitų Europos valstybių. Ir Šveicarija, ir Italija, ir kitos valstybės turi valstybinę apsaugą. Mes neturime jokios“, – pasakojo advokatė.

Abejoja, ar R. Žemaitaitis sulauks teisingumo

Ir nors teisėsaugos institucijos jau atlieka ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio neapykantos kurstymo, F. Kukliansky atkreipia dėmesį į panašių teisinių bylų praktiką. Pasak jos, procesai užtrunka labai ilgai, tad bylos ir rezonansą kėlę klausimai palaipsniui užsimiršta.

„Ir čia bus tas pats“, – sakė žydų bendruomenės vadovė.

F. Kukliansky neatmetė, kad R. Žemaitaičio rėmėjų ratas plėsis.

„Atsiras, kad jam padės finansiškai sumokėti baudą, atsiras palaikančių žmonių. Apie tai reikia galvoti. Pasižiūrėkime, kas darosi „Facebook“ – kiek atsiranda pasekėjų“, – stebėjosi ji.

„Bet šitokį dalyką reikia stabdyti“, – pakartojo ji.

Situacija sukrėtė ir Izraelio žydus

F. Kukliansky pastarosiomis dienomis lankosi Izraelyje – taip pat dalyvavo dalyje premjerės Ingridos Šimonytės vizito susitikimų. Pasak jos, Izraelio lyderiai yra gerai informuoti apie R. Žemaitaičio pasisakymus.

„Žmonės – tiek Izraelio vadovai, tiek pasaulinio lygio vadovai – yra supažindinti su pono Žemaitaičio pasisakymais ir istorinės atminties vertinimu“, – aiškino F. Kukliansky.

Be to, F. Kukliansky teigimu, įtampos jaučiamos ir Izraelyje gyvenančių Lietuvos žydų gretose.

„Tai akivaizdžiai žinomas dalykas Lietuvoje. Izraelyje gyvenantys žydų išeiviai iš Lietuvos yra labai susirūpinę“, – pridūrė ji.

JAV ambasadorių šokiravo R. Žemaitaičio pareiškimai

ambasadorius Lietuvoje Robert Gilchrist sako, kad Seimo narys Remigijus Žemaitaitis antisemitiniais pareiškimais ir mestais kaltinimais žydų tautai iškraipo Holokausto istoriją ir kelia visuomenės susipriešinimą. Diplomatą stebina ir tai, kad parlamentaras tokiais pareiškimais švaistosi tuo metu, kai Lietuvoje yra minima Gedulo ir vilties diena.

„Šokiruoja, kad Gedulo ir vilties dieną, mininčią neapskaičiuojamas žmonių netektis ir kančias, Seimo narys daro pareiškimus, iškreipdamas Holokausto istoriją ir sukurdamas susiskaldymą tarp lietuvių“, – trečiadienio vakarą ambasadoriaus komentaru „Facebook“ paskyroje pasidalijo JAV ambasada Vilniuje.

„Ši diena skirta giliems apmąstymams, o ne toliau skleisti neapykantą“, – teigė R. Gilchrist.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.