Opozicijai palikus Seimo salę – A. Bilotaitės atkirtis: „Nesugebėjo normalių klausimų paruošti“

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad Seimo opozicija, nusprendusi palikti plenarinių posėdžių salę jai atsakant į parlamento mažumos atstovų užduotus klausimus, pademonstravo savo politinės kultūros lygį.

Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 15, 2023, 12:39 PM, atnaujinta Jun 15, 2023, 1:43 PM

„Tai yra atitinkamas politinės kultūros lygmuo. Aš tiesiog nelabai galiu komentuoti, kodėl ji tokia yra“, – ketvirtadienį Seime po pasisakymų posėdžio metu žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Ministrės paklausus, kodėl ji neatsakė į esminį opozicijos klausimą – kodėl ji nepateikia atsakymų Seimo mažumos atstovams – A. Bilotaitė nurodė, kad pasiruošė paaiškinti taikytos migracijos politikos aspektus.

„Pirmas dalykas – koks tas klausimas? Aš iš tų pateiktų užklausimų, kurie buvo suformuoti ir nusiųsti valdybai, suformulavau tokius atsakymus“, – aiškino ji ir stebėjosi, kodėl politikai nepasinaudojo proga suformuluoti klausimų dėl neteisėtos migracijos krizės.

„Man, aišku, labai keista, jeigu opozicija norėjo sužinoti detaliai visus atsakymus apie patį migrantų krizės suvaldymo procesą. Matyt, sudėtinga su gebėjimais, kad nesugebėjo normalių klausimų paruošti“, – teigė ji.

Politikė sureagavo ir į opozicijos kritiką – pastarosios atstovai nurodė palikę Seimo salę, nes A. Bilotaitė „skaitė iš paruoštuko“ ir sąmoningai vilkino laiką, kad nereikėtų atsakyti į papildomus klausimus.

„Prisiminkime poną Skvernelį. Aš pamenu, kad jis iš viso net nepakeldamas akių skaitydavo visus savo pasisakymus ir apskritai nesudarydavo net galimybių užduoti klausimus, užimdavo visą pusvalandį. Tai, matyt, reikėtų paklausti opozicijos atstovų, kaip jie patys ruošiasi“, – nurodė konservatorė.

„Kiekvienas mano žodis, kiekvienas pasisakymas turi būti pasvertas. Tai yra normali ministro darbo organizavimo tvarka“, – patikino ji.

Visgi, klausiama, ar dar sutiks bendrauti su opozicija, jeigu ši vėl pakvies ministrę į Seimo tribūną ar frakcijų posėdžius, A. Bilotaitė tvirtino, kad laikysis Seimo statute nurodytos tvarkos. Tačiau dėl atskirų susitikimų su frakcijomis spręs atsižvelgdama į savo darbotvarkės užimtumą.

A. Bilotaitei prabilus Seime didžioji dalis opozicijos paliko salę: uždavėme vieną klausimą, o ji skaito iš paruoštuko

Seime vykstančios Vyriausybės valandos metu vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei pateikiant paaiškinimus dėl priimtų sprendimų neteisėtų migrantų krizės metu – didžioji dalis opozicijos paliko plenarinių posėdžių salę.

Kaip teigia partijos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis, toks sprendimas priimtas, nes vidaus reikalų ministrė sąmoningai vilkino laiką, kad nereikėtų atsakyti į kai kuriuos opozicijos klausimus.

„Dėl to, kad tyčiojasi nekompetentinga ministrė. Ji skaito iš paruoštuko. Jai klausimas buvo užduotas vienas“, – žurnalistams Seime piktinosi Saulius Skvernelis.

Jo teigimu, vieną klausimą gavusi A. Bilotaitė tyčia vilkino jai skirtą laiką.

„Kadangi ministrė turi paruoštuką ir negali daugiau nieko pasakyti, tai ji dabar tempia gumą ir laiką, kad nebūtų galimybės užduoti klausimų. Ministrei buvo suformuluotas vienas klausimas, taip paliekant laiko atsakyti į Seimo narių klausimus“, – sakė opozicijai priklausantis parlamentaras.

„Dabar ji 20 minučių iš paruoštuko paskaitė savo deklaracijas ir demagogiją, galvojant, kad vėl Seimo nariams neliks klausimų“, – teigė politikas.

G. Landsbergis tikina – tai politinis cirkas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad Seimo opozicija užsiima politiniu teatru, nutarusi palikti plenarinį posėdį tuo metu, kai į parlamento mažumos klausimus atsakinėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Ministras pasirenka būdą, kaip jis atsakys į klausimus. Jis privalo atsistoti į tribūną, jis privalo kalbėti, tada yra laikas užduoti klausimus“, – politikams palikus Seimo salę situaciją komentavo G. Landsbergis.

„To kolegos pasirinko nedaryti. (Pasirinko – ELTA) išeiti iš salės. Man rodos, kad tai yra daugiau politinio teatro, politinio cirko dalykas. Ir kas nori, tas pasirenka būti to dalyviais, klounais, pasirenka savo rolę. Manau, kad opozicija šiandien yra būtent tokioje pozicijoje“, – nurodė konservatorių lyderis.

G. Landsbergis į opozicijos sprendimą boikotuoti posėdį ir neišklausyti A. Bilotaitės atsakymų sureagavo ironiškai – politikas svarstė, kad Seimo mažuma veikiausiai nori greičiau pradėti vasaros atostogas.

„Jeigu opozicija nori greičiau eiti atostogų ir taip jiems tiesiog vasara spaudžia galvą, kad reikia greičiau išeiti iš salės ir keliauti į paplūdimį, jie turi tam teisę ir galimybę. Ir jie akivaizdžiai tai daro“, – ironizavo G. Landsbergis.

„Jeigu jie nori užbaigti sesiją, baigti darbus ir užduoti galbūt klausimus ir vidaus reikalų ministrei, kuri nuo jų nebėga ir į juos atsakinėja, ir dar turėtų, ko gero, 15 minučių tuos klausimus uždavinėti – jie turi tam galimybę. Pasirinko tos galimybės neišnaudoti ir tiesiog būti, kur jiems šiuo atveju yra patogiau. Galbūt netgi ir Seimo kabinėje gaivintis kokiais nors gaiviaisiais gėrimais“ – opozicijos elgesiu piktinosi jis.

Be to, reaguodamas į politikų priekaištus, esą A. Bilotaitė neatsakė į pateiktus klausimus, o tik skaitė pasirašytą tekstą, G. Landsbergis priminė, kad praėjusioje Seimo kadencijoje panašiai elgėsi ir pats ekspremjeras Saulius Skvernelis.

„Pati opozicija galėtų prisiminti savo valdymo metus, kuomet ponas Skvernelis, gavęs klausimus iš opozicijos, pasirinko atsakyti į vieną klausimą – tik tą, kuris jam buvo patogus, pasakydamas, kad jis taip skaito statutą“, – praėjusios kadencijos patirtis priminė G. Landsbergis.

„Jeigu prisimenate, kolegos iš jo frakcijos jį vadino duče, nes labai jam tinkamas atrodė toks įvertinimas, kaip ir pagyrimas premjerui“, – aiškino jis.

I. Šimonytė kritiškai vertina opozicijos priekaištus A. Bilotaitei: selektyvi politikų atmintis yra puiki savybė

Premjerė Ingrida Šimonytė kritiškai vertina opozicijos priekaištus vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei, kurios iniciatyva atsiradęs įstatymas dėl migrantų politikos pripažintas antikonstituciniu.

„Tuo metu (priimant įstatymą – ELTA) kai kurie opozicijos kolegos siūlė dar griežtesnius reikalavimus, dar ilgesnį apribojimų laikotarpį, dar ilgiau neišleisti, nesuteikti žmonėms laisvo judėjimo teisių. Tai dabar, matyt, selektyvi politikų atmintis yra puiki savybė“,– žurnalistams sakė I. Šimonytė, vidaus reikalų ministrei ruošiantis ateiti į Seimo tribūną ir atsakyti į opozicijos klausimus.

„Aš manau, kad ministrė atsakys į klausimus ir tiesiog padarys tai, kas pagal statutą priklauso“, – pridūrė premjerė.

Pasak jos, tai, kad minėtas įstatymas pripažintas antikonstituciniu, negali būti suvestas į personalinę atsakomybę.

„Sprendimų dėl vieno ar kito įstatymo atitikimo Konstitucijai pasitaiko, arba neatitikimo Konstitucijai pasitaiko nuolat, ir tie įstatymai būna priimti skirtingais laikotarpiais, skirtingu būdu atkeliauja į Konstitucinį Teismą. Šitas atkeliavo per individualų skundą“, – teigė premjerė.

„Tikrai manau, kad čia bandymas sufokusuoti atsakomybę į vieną konkretų politiką, ko neturėtų būti“, – pridūrė ji.

Nors iš pradžių parlamentarus domino migracijos politikos ypatumai, raštu ministrei opozicijos buvo užduotas tik vienas klausimas – kodėl ji nesutinka pateikti atsakymus opozicijai.

Opozicijos atstovai ministrę atsakyti į klausimus kvietė ir antradienį vykusios Vyriausybės valandos metu, tačiau tuomet A. Bilotaitė pateikti atsakymus opozicijai atsisakė.

Todėl trečiadienį Seimo opozicinių frakcijų seniūnai kreipėsi į ministrę ir parlamento vadovybę, prašydami sudaryti galimybes ketvirtadienio rytinio posėdžio metu A. Bilotaitei užduoti rūpimus klausimus.

Kaip ELTA pranešė anksčiau, KT nustatė, jog neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai. Tokį sprendimą teismas priėmė išnagrinėjusi migranto, atvykusio į Lietuvą iš Irako, skundą.

Po KT išaiškinimo, Seimo opozicinės frakcijos pakvietė A. Bilotaitę į bendrą posėdį, tačiau ministrė atsisakė jame dalyvauti. Tokį sprendimą politikė grindė itin dideliu užimtumu.

Visgi, mažumos politikus ši A. Bilotaitės pozicija papiktino. Antradienį parlamentarai siekė iškviesti A. Bilotaitę atsakyti į klausimus iš plenarinių posėdžių salės tribūnos, tačiau iniciatyva žlugo. Netrukus po to keletas įstatymo projektų nebuvo priimti, nes parlamento opozicija blokavo balsavimą taip išreikšdama savo nepasitenkinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.