Lietuvos ir Prancūzijos gynybos ministrai aptarė „Caesar Mark II“ sistemos vystymą

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ketvirtadienį Briuselyje susitiko su Prancūzijos gynybos ministru Sebastienu Lecornu ir pasidžiaugė sklandžiu naujos kartos 155 mm savaeigių ratinių haubicų „Caesar Mark II“ vystymu, praneša Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Caesar Mark II.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Caesar Mark II.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2023, 9:59 PM

„Džiaugiuosi sėkmingu mūsų artilerijos specialistų praktiniu bendradarbiavimu. Įsigydami prancūziškas haubicas „Caesar“ reikšmingai stipriname mūsų kariuomenės pajėgumus. Tai ypač svarbu dabar, kai priėmėme sprendimą vystyti nacionalinę diviziją“, – sakė A. Anušauskas.

Pasak KAM, prie „Caesar Mark II“ vystymo programos Lietuva dvišaliu susitarimu prisijungė praėjusių metų pabaigoje. Tai bus patobulinta Prancūzijos kariuomenės ginkluotėje naudojamos ratinės artilerijos sistemos „Caesar“ versija. „Caesar“ sistemos yra gerai vertinamos dėl mobilumo, greito ir nesudėtingo operatorių paruošimo bei patikimumo.

Visam „Caesar Mark II“ artilerijos sistemų vystymo ir įsigijimo projektui KAM planuoja skirti apie 110–150 mln. eurų. Šios lėšos bus panaudotos tiek sistemų išvystymui ir įsigijimui, tiek jų įdiegimui Lietuvos kariuomenėje.

Haubicų pristatymo Lietuvos kariuomenei terminas yra 2027 metai. Prancūzija pažadėjo haubicų pristatymą paspartinti, pranešime žiniasklaidai pažymi ministerija.

Susitikimo metu A. Anušauskas su S. Lecornu taip pat aptarė pasiruošimą NATO viršūnių susitikimui Vilniuje, paramą Ukrainai ir bendrą dalyvavimą tarptautinėse operacijose, praneša KAM.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Briuselyje A. Anušauskas dalyvauja Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikime, o penktadienį dalyvaus NATO gynybos ministrų susitikime.

Pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų. Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.