Opozicijos prie sienos remiama A. Bilotaitė pateikė paaiškinimą, kodėl neatsakinėjo į jos klausimus

Seimo opozicinėms frakcijoms toliau piktinantis, kad vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė vengia atsakyti į klausimus, susijusius su Konstitucinio Teismo (KT) sprendimu dėl neteisėtai Lietuvos sieną kirtusių migrantų, ketvirtadienį ministrė pasiaiškino, kodėl į Seimo tribūną žengs tik dabar.

Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 15, 2023, 10:18 AM, atnaujinta Jun 15, 2023, 10:33 AM

Trečiadienį Seimo opozicinių frakcijų seniūnai kreipėsi į ministrę ir parlamento vadovybę, prašydami sudaryti galimybes ketvirtadienio rytinio posėdžio metu A.Bilotaitei užduoti rūpimus klausimus.

Politikai pažymėjo, kad bandė pakviesti A.Bilotaitę į bendrą opozicinių frakcijų posėdį, tačiau „ministrė atsisakė susitikti prašyme nurodytu laiku ir nepateikė jokio jai patogaus susitikimo laiko, pareikšdama, kad atsakys tik į raštu užduotus klausimus“.

Taip pat akcentuojama, kad A.Bilotaitė atsisakė kalbėti iš Seimo plenarinių posėdžių salės tribūnos ir antradienį.

A.Bilotaitė, paklausta, kodėl į pasipiktinusių Seimo narių klausimus nesutiko atsakyti antradienį, dabar galiausiai pateikė savo paaiškinimą.

„Egzistuoja Seimo Statutas, kuris numato, prieš kiek dienų turi būti pateikiami klausimai Valdybai, ir prieš kiek laiko turi būti informuojamas ministras. Ministrai turi savo darbotvarkes – yra NATO summit'as, kiti labai svarbūs klausimai, kuriems reikia skirti labai daug dėmesio.

Negalima taip, kad čia pakviečia, užsimano, ir ministras turi tuoj pat eiti. Yra Statutas, ir esu pasiruošusi pagal Statuto normas atsakyti į visus klausimus“, – aiškino VRM vadovė.

A.Bilotaitė priminė, kad apie migracijos krizę ir jos suvaldymo priemones jau ne kartą kalbėjo Seimo tribūnoje, todėl, jei reikia, tą pakartos ir dar kartą.

„Krizė yra suvaldyta, migracijos kelias yra uždarytas, visos priemonės pasiteisino. Klausimas, ką dar nori išgirsti kolegos? Atsakysime, jei bus pateikti klausimai“, – pabrėžė A.Bilotaitė.

Paklausta, ar savotiškas vengimas atsakinėti į klausimus gali būti susijęs ir su tuo, jog anksčiau vykusiame susitikime dėl generolo R.Pociaus ministrė nevengė emocionalumo, A.Bilotaitė pripažino, kad Seime konstruktyvus dialogas kartais yra sunkiai įmanomas.

„Tenka pripažinti, kad Seime politinė kultūra yra žemo lygio. Kai kurie parlamentarai leidžia sau peržengti ribas. Bet noriu pažymėti, kad mano sprendimai yra susiję su įtempta mano darbotvarke, dideliu krūviu.

Yra daug darbų ir tikrai prašau pagarbos į ministro darbą. Ne į mane, kaip asmenybę, bet į ministro darbą, kuris yra labai atsakingas. Yra darbai, jei yra suplanuoti, o jei nori išgirsti atsakymus, reikia pasikviesti jį, kaip ir numato mūsų Seimo Statutas“, – akcentavo ministrė.

Kaip ELTA pranešė anksčiau, KT nustatė, jog neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai.

Tokį sprendimą teismas priėmė išnagrinėjusi migranto, atvykusio į Lietuvą iš Irako, skundą. Po KT išaiškinimo, Seimo opozicinės frakcijos pakvietė A.Bilotaitę į bendrą posėdį, tačiau ministrė atsisakė jame dalyvauti.

Tokį sprendimą politikė grindė itin dideliu užimtumu. Visgi, mažumos politikus ši A.Bilotaitės pozicija papiktino.

Antradienį parlamentarai siekė iškviesti A.Bilotaitę atsakyti į klausimus iš plenarinių posėdžių salės tribūnos, tačiau iniciatyva žlugo. Netrukus po to keletas įstatymo projektų nebuvo priimti, nes parlamento opozicija blokavo balsavimą taip išreikšdama savo nepasitenkinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.