Teisėjų korupcijos byloje – skirtingų liudijimų košė

Buvęs advokatas Drąsutis Zagreckas tikino du kartus davęs pinigų teisėjui Robertu Rainiui, o jis teigė jų nei matęs, nei ėmęs. Kieno žodžiais patikės painią bylą nagrinėjantis Kauno apygardos teismas?

Teisme apklaustas R.Rainys kategoriškai neigė, ką pareigūnams yra pasakojęs D.Zagreckas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teisme apklaustas R.Rainys kategoriškai neigė, ką pareigūnams yra pasakojęs D.Zagreckas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2023, 11:27 AM

„Jeigu, neduok Dieve, aš numirsiu ar dar kas nors atsitiks, kitas teisėjas jus vėl pasikvies“, – baigdamas vieno liudytojo apklausą 2018 metų lapkritį sakė tuometis Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas R.Rainys.

Taip ir įvyko. Nepraėjus nė trims mėnesiams antrankiais surakintą R.Rainį išsivedė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, o jo jau baigiama nagrinėti byla buvo perduota kitai teisėjai.

Tikino žinantis atsakymą

R.Rainys tapo vienu teisiamųjų teisėjų korupcijos byloje, tačiau ją nagrinėjančiame Kauno apygardos teisme jis tikino buvęs tiesiog apkalbėtas. Tai esą padarė pareigūnams įkliuvęs, bet baudžiamosios atsakomybės išvengti norėjęs buvęs advokatas D.Zagreckas.

Abu teisininkai pažįstami kelias dešimtis metų – kartu studijavo teisę, kartu vyko į studentų talkas, penkerius metus abu dirbo Vilniaus miesto apylinkės teisme ir abu tvirtino, kad niekada nebuvo susipykę.

R.Rainys teigė tik pats sau žinantis atsakymą, kodėl buvęs advokatas jį įskundė, bet teismo salėje to nepasakė.

Nesuprato, už ką mokėjo

Byloje teigiama, kad D.Zagreckas kartą R.Rainį galėjęs papirkti bandydamas gelbėti su dideliu kiekiu narkotikų įkliuvusį vilnietį Pavelą Karpovą.

Nors prokuroras buvo prašęs P.Karpovą įkalinti aštuoneriems metams, bylą išnagrinėjęs R.Rainys jam skyrė beveik 10 tūkst. eurų baudą, o įskaičiavus nelaisvėje praleistą laiką nuteistajam liko sumokėti 6900 eurų.

Anksčiau Kauno teisme apklaustas P.Karpovas pasakojo, kad tuomet jį gynusiam advokatui D.Zagreckui per du kartus davė 5 tūkst. eurų. Jis supratęs, kad pinigai bus perduoti prokurorui arba teisėjui.

Tada išgirdęs teismo nuosprendį vilnietis teigė net nesupratęs, ar D.Zagreckas įvykdė savo pažadą, – skirta bauda jam pasirodė labai didelė.

Neįkalino ir antrą kartą

R.Rainys tvirtino P.Karpovo už grotų nepasiuntęs tikrai ne dėl to, kad D.Zagreckas jam būtų siūlęs ar davęs pinigų.

Šioje byloje teisėjas pasigedęs įrodymų, kad kaltinamasis platino narkotikus. Ilgai kvaišalus vartojęs P.Karpovas įtikino, kad juos laikė savo reikmėms.

R.Rainio aiškinimu, vėlesni įvykiai tik patvirtino, kad jis buvo teisus. Griežtos bausmės prašęs prokuroras šio nuosprendžio neskundė, o su narkotikais P.Karpovas įkliuvo net STT pareigūnams.

Atėję daryti kratos dėl galimo teisėjų papirkimo pareigūnai vilniečio namuose surado kokaino.

Nors kvaišalų kiekis buvo panašus į tą, už kurį jį nuteisė R.Rainys, tąkart teismas baudą P.Karpovui skyrė baudžiamuoju įsakymu.

„Du vienodi atvejai, du vienodi sprendimai, tai ką aš pažeidžiau, ką padariau neteisėtai? Čia taikomi dvejopi standartai“, – ketvirtadienį teisme kalbėjo R.Rainys.

Skirtingi liudijimai

Pareigūnai domėjosi dar viena R.Rainio nagrinėta byla. Joje keli statybos įmonių darbuotojai buvo kaltinami PVM grobstymu.

D.Zagreckas šioje byloje gynė statybų bendrovės vadovą Rolandą Vasiliauską ir tikino iš jo paėmęs 5 tūkst. eurų, kurių dalį esą perdavė R.Rainiui.

Buvęs advokatas tikino taip siekęs, kad teisėjas kuo rečiau skirtų posėdžius ir kaltinimams sueitų senaties terminas.

Teisme apklaustas D.Zagreckas nurodė R.Rainiui už tai atsilyginęs – į voką sudėtus pinigus perdavęs cokoliniame Vilniaus miesto apylinkės teismo aukšte, kur, jo nuomone, nėra vaizdo kamerų.

Bet R.Rainys tvirtino, kad vaizdo kameros ten yra, tik byloje kažkodėl nėra vaizdo įrašo.

Tuometis teisėjas teigė puikiai prisimenantis tą rytą, kai pro evakuacinį išėjimą į teismo pastatą įleido D.Zagrecką: „Ant rankos jis laikė advokato mantiją, rankoje – portfelį, kuriame, kaip vėliau paaiškėjo, buvo STT įmontuota įranga. Jautėsi, kad jis yra truputį neblaivus, ir sakė, kad iš kazino skuba į teismo posėdį.“

R.Rainys teigė, kad nei tądien, nei vėliau D.Zagreckas jam nedavęs byloje minimų 3 tūkst. eurų.

Siūlomos datos netiko

Kauno apygardos teisme buvo išklausytas vieno teismo posėdžio įrašas, kur bylos vilkinimu kaltinamas R.Rainys su advokatais derino būsimų posėdžių datas. Jame girdėti, kad teisėjo siūlomos datos netiko advokatams, – tuo metu keli jų buvo užsiėmę didžiulėse bylose.

Dėl įtarimų nušalintas teisėjas atkreipė dėmesį, kad bylą iš jo perėmusiai kolegei taip pavyko suderinti tik vieno papildomo posėdžio datą.

R.Rainys prisiminė, kad artėjant 2019 metų vasariui, kai teismus sudrebino korupcijos skandalas, jį pradėjęs stebinti D.Zagrecko elgesys.

Kartą jis paskambinęs klausti kito teisėjo telefono numerio, vėliau kvietęs išeiti į lauką pasikalbėti, papietauti kavinėje. Tuometis teisėjas tvirtino nė vieno to prašymo neįvykdęs.

Per kratą R.Rainio darbo kabineto seife pareigūnai rado 7 tūkst. eurų.

Tuometis teisėjas tvirtino, kad tai – jų su žmona santaupos, kurias jis seife ėmęs saugoti po vagystės iš buto.

Tūkstantį eurų R.Rainiui pareigūnai sugrąžino – likę pinigai kol kas areštuoti kaip galimų kyšių suma.

Ginklai – lyg iš muziejaus

Be pinigų, seife buvo rasti ir du seni ginklai – dėl jų R.Rainys taip pat sulaukė kaltinimų.

Apie šiuos radinius nušalintas teisėjas pasakojo ilgai ir vaizdingai. Nors šiuo metu teisme įrengtos daiktinių įrodymų saugojimo patalpos, R.Rainys jų ten nenunešė.

Teisėjo seife jie esą gulėjo ilgiau nei dvidešimt metų, kol juos ten aptiko STT pareigūnai, ir, anot R.Rainio, tuo labai apsidžiaugė.

Revolverio ir šratinio pistoleto jis teigė bandęs atsikratyti maždaug 1996 metais, kai jie dar nebuvo laikomi ginklais.

R.Rainys pasakojo, kad baigęs nagrinėti bylas jis ilgai prašęs policijos paimti nebereikalingus įrodymus, tačiau ginklų atvažiavęs pareigūnas esą išsivežė ne viską.

„Pirmiausia jie išsivežė šautuvą, kuris tris kartus man buvo užvirtęs ant kojos ir sužalojęs, todėl aš buvau labai laimingas“, – pasakojo R.Rainys.

Teisėjo kabinete buvę ir keistesnių eksponatų – savadarbį pistoletą-arbaletą jis atidavė muziejui, o arbaletą, padarytą iš apatinių drabužių gumos ir diržo sagties, sulaužęs pats.

Byloje minimų ginklų policininkas neva neėmęs – pistoletas „Walther“ buvo ištepliotas pirštų atspaudus nuimančiais milteliais, o revolveris sulūžęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.