Darbo partijos gynėjas „MG Baltic“ byloje prašo palikti išteisinamąjį nuosprendį

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje Darbo partijos advokatas Vaidotas Sviderskis tvirtina, kad kaltinimų korupcija sulaukusio ir išteisintojo parlamentaro Vytauto Gapšio veiksmai be pagrindo yra siejami su Darbo partija.

MG Baltic teismas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
MG Baltic teismas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
MG Baltic teismas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
MG Baltic teismas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
MG Baltic teismas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
MG Baltic teismas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
MG Baltic teismas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
MG Baltic teismas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
MG baltic teismas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
MG baltic teismas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Gytis Pankūnas

Jun 20, 2023, 4:58 PM

Apeliaciniam teismui antradienį tęsiant vadinamosios „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos nagrinėjimą, baigiamąja kalbą teismo posėdyje sakė Darbo partijos advokatas V. Sviderskis.

Darbo partija, kaip juridinis asmuo, byloje kaltinta kyšininkavimu ir prekyba poveikiu. Pirmosios instancijos teismas dėl šių nusikalstamų veikų partiją išteisino.

Advokatas V. Sviderskis teigė, kad akivaizdu, jog apeliaciniu skundu apkaltinti Darbo partija siekiantis valstybinį kaltinimą byloje palaikantis prokuroras Justas Laucius partiją sieją su „darbiečio“ V. Gapšio veiksmais.

Su tokia logika Darbo partijos gynėjas teigė nesutinkantis. Kaip teigė V. Sviderskis, V. Gapšys 2012–2016 m. parlamento kadencijoje už įstatymo pataisas, dėl kurių kilo įtarimų teisėsaugai, balsavo kaip Darbo partijos frakcijos narys, veikė kaip frakcijos, o ne kaip partijos narys.

„Fizinio asmens veiksmus ir atsakomybę būtina atriboti nuo juridinio asmens. (...) Pavyzdžiui, veikimas Seimo frakcijoje neturi nieko bendro su partija ir veikimu partijos viduje“, – pažymėjo V. Sviderskis.

Advokatas tikino, kad prokuroras J. Laucius apeliaciniame skunde nenurodo, kokiomis aplinkybėmis esą galimai neteisėtai Darbo partijos vardu veikė V. Gapšys. Tad, pasak V. Sviderskio, ir pačios partijos esą nusikalstamos veikos nėra įrodytos, pagrįstos.

„Per visą procesą nebuvo įvardintas nei vienas Darbo partijos kolegialaus organo sprendimas, išreikšta valia ar įgaliojimas vienaip ar kitaip veikti fiziniam asmeniui“, – aiškino V. Sviderskis.

Darbo partijos gynėjas pabrėžė, kad vien tai, jog „darbietis“ V. Gapšys buvo Darbo partijos valdybos nariu, dar nereiškia, kad kiekvieną jo veiksmą reikėtų traktuoti kaip visos partijos veikimą. V. Sviderskio įsitikinimu, jei būtų vadovaujamasi tokia logika, galima būtų susidurti su abejotinomis, komiškomis situacijomis.

„Susidaro komiška situacija – teisiama partija, o per tai ir visi jos nariai“, – pabrėžė jis.

Galiausiai V. Sviderskis paprašė teismo palikti byloje galioti išteisinamąjį pirmosios instancijos teismo sprendimą, atmesti prokuroro J. Lauciaus prašymą išteisintuosius pripažinti kaltais.

V. Gapšys kaltintas dėl 27,1 tūkst. eurų kyšio paėmimo iš buvusio koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio, dalį kyšio sumos priimant kaip nuolaidą už per koncernui „MG Baltic“ priklausančias televizijas transliuotą Darbo partijos politinę reklamą, o kitą dalį – kaip paramą viešajai įstaigai „Meno ir sporto projektai“. Kyšius, teisėsaugos duomenimis, V. Gapšiui esą duoti už koncernui „MG Baltic“ palankius sprendimus.

Pirmosios instancijos teismas V. Gapšį dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu išteisino.

Skundžia teisėsaugos veiksmus, prokuroras nori sprendimo pakeitimo

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas apeliacine tvarka nagrinėja baudžiamąją bylą dėl Vilniaus apygardos teismo 2022 m. balandžio 19 d. nuosprendžio, kuriuo prekyba poveikiu, papirkimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi kaltinamas R. Kurlianskis, buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis, eksparlamentaras Šarūnas Gustainis, buvęs liberalas Gintaras Steponavičius, parlamentaras V. Gapšys, taip pat juridiniai asmenys koncernas „MG Baltic“, dabar pakeitęs pavadinimą į „MG grupė“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija buvo išteisinti.

Apeliacinius skundus dėl pirmosios instancijos teismo nuosprendžio pateikė išteisintojo R. Kurlianskio gynėjai Simonas Slapšinskas ir Giedrius Danėlius, išteisintojo E. Masiulio gynėjas Ruslanas Boiko ir Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras J. Laucius. Išteisintųjų asmenų advokatai ginčija žvalgybos duomenų teisėtumą, prašo pripažinti netinkamais.

Prokuroras J. Laucius prašo Apeliacinio teismo panaikinti žemesnės instancijos nuosprendį ir visus išteisintuosius pripažinti kaltais bei skirti bausmes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.