S. Skvernelis: prezidento metinis pranešimas buvo nuobodokas, per ilgas, pasigedau esminių akcentų

Seimo opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis, parlamentas Saulius Skvernelis neslepia manantis, kad ketvirtadienį prezidento Gitano Nausėdos perskaitytas metinis pranešimas buvo nuobodus, per ilgas, jame stigo esminių praėjusių metų akcentų.

Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2023, 11:40 AM

„Nuobodokas pranešimas. Man jis per ilgas yra, pasigedau esminių akcentų ir prioritetų. Bandoma apimti viską, visiems, visur po truputį, kažkur pasigirti, kažkur švelniai pakritikuoti ministerijas – toks stilius ir buvo“, – Seime žurnalistams antradienį apie metinį šalies vadovo pranešimą kalbėjo S. Skvernelis.

Jis teigė vylęsis, jog G. Nausėda savo pranešime labiau akcentuos vadinamojo „čekiukų skandalo“ įsiūbuotą politinę krizę, mokesčių reformos temą. G. Nausėdos išsakyta kritiką valdantiesiems S. Skvernelis pavadino „subalansuota“.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas, paklaustas, ar G. Nausėda, jo manymu, sieks antros prezidento kadencijos 2024 m., atsakė teigiamai. Tiesa, S. Skvernelio teigimu, šis prezidento metinis pranešimas netapo nauju signalu apie G. Nausėdos ambicijas.

„Seniai aišku, kad rinkimai bus, prezidentas dalyvaus. Turbūt šito pranešimo nesiečiau su tuo, kad kažkaip davė ar nedavė signalo dalyvauti ar nedalyvauti rinkimuose“, – sakė S. Skvernelis.

Prezidentas G. Nausėda vadinamojo „čekučių skandalo“ kontekste, antradienį skaitydamas metinį pranešimą, žėrė kritiką ir valdantiesiems, ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).

„Žmonių pasipiktinimą kelia ne tik ir net ne tiek protu sunkiai suvokiamos istorijos apie dešimtis ar šimtus skirtingų kortelių degalams apmokėti, ir ne „čekučių“ trūkumas. Ne, kur kas labiau piktina keisti paaiškinimai ir aklas atsakomybės neigimas“, – antradienį savo metiniame pranešime akcentavo G. Nausėda.

Nors prezidentas viliasi, kad nemažai atsakymų bus pateikta pasibaigus teisėsaugos pradėtiems tyrimams dėl lėšų panaudojimo, visgi, pasak jo, stebina VTEK vaidmuo šiame skandale.

„Taip, teisėsauga yra pradėjusi ne vieną tyrimą, po kurių, tikiuosi, sulauksime atsakymų į daugelį klausimų. Tačiau stebina neveiksni Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, kuri, atrodo, stengiasi ne imtis iniciatyvos ir veikti, o atvirkščiai – ieško preteksto nieko nedaryti. Tuomet kyla abejonių, kokia yra šios institucijos misija apskritai“, – sakė G. Nausėda.

Visgi, pasak Daukanto aikšties lyderio, dar labiau stebina valdančiosios daugumos reakcija į kilusį skandalą.

„Vietoj to, kad spręstų, atrodytų, aiškią politinės etikos ir atsakomybės problemą, ji staiga pradėjo ieškoti kolektyvinės kaltės. Mėtytis ultimatumais. O galiausiai prabilo apie mistinę „visuotinę amnestiją“, – stebėjosi prezidentas.

ELTA primena, kad kalbėdamas apie Vyriausybės atstovų laikyseną „čekiukų“ skandalo kontekste, G. Nausėda anksčiau akcentavo, kad į skandalą įsivėlę ministrai skirtingai reagavo į jiems metamus įtarimus dėl piktnaudžiavimo.

Todėl, pasak jo, klausimus dėl skaidrumo sukėlusiais ministrais turėtų pasidomėti VTEK.

Birželio mėnesį konservatorių prezidiumas išreiškė paramą Ingridos Šimonytės Ministrų kabinetui ir akcentavo, kad premjerė ir Vyriausybė neturėtų asmeniškai prisiimti atsakomybės už ydingą kai kurių savivaldybių kanceliarinių išlaidų reglamentavimą. Tokį sprendimą prezidiumas priėmė Seime žlugus balsavimui dėl pirmalaikių rinkimų.

Premjerė I. Šimonytė ne kartą buvo patikinusi, kad parlamentui pritrūkus politinės valios sušaukti naujus Seimo rinkimus, ji pasitrauks iš pareigų – tai reikštų, kad kartu su Vyriausybės vadove atsistatydintų ir visas ministrų kabinetas.

Visgi politikė pripažino, kad pareikšdama apie galimą atsistatydinimą „leido sau šiek tiek per daug“. Taigi, partijos prezidiumui išreiškus paramą jos vadovaujamos Vyriausybės darbui, I. Šimonytė apsisprendė toliau vadovauti ministrų kabinetui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.