Viešai neskelbtame valdančiųjų posėdyje – pokyčiai koalicijos sutartyje

Antradienį viešose politikų darbotvarkėse neskelbto posėdžio metu valdančiosios daugumos partijų lyderiai sutarė papildyti koalicinę sutartį ir įsteigti koalicinę tarybą.

Viešai neskelbtame valdančiųjų posėdyje – pokyčiai koalicijos sutartyje.<br> ELTA / Josvydas Elinskas
Viešai neskelbtame valdančiųjų posėdyje – pokyčiai koalicijos sutartyje.<br> ELTA / Josvydas Elinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Jun 20, 2023, 2:47 PM, atnaujinta Jun 20, 2023, 2:54 PM

„Sutarėme dėl koalicinės tarybos, kuri rinksis kas mėnesį“, – Eltai sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Partijų pirmininkai pasirašė sutarties papildymą dėl koalicinės tarybos ir aptarėme artimiausius darbus, kurie laukia Seime bei einant į Seimo sesijos pabaigą“, – po susitikimo Eltai teigė Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

Pasak politikų, sutarta, kad koalicinė taryba posėdžiaus periodiškai – kas mėnesį, o šiame formate nuolat dalyvaus daugumos partijų pirmininkai, valdančiosios koalicijos frakcijų Seime seniūnai bei Vyriausybės vadovė.

„Paprastai – kas mėnesį. (Taryba – ELTA) sudaryta iš 7 žmonių. Bet gali prisijungti ir daugiau, esant poreikiui“, – komentavo Seimo vicepirmininkas.

„Suprantama, sveiko proto ribose, priklausomai nuo svarstomų klausimų“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen, klausiama, ar taryboje galės posėdžiauti daugiau partijų atstovų.

Seimo pirmininkė pažymėjo, kad didelių kivirčų derantis dėl koalicinės tarybos formato valdančiųjų gretose buvo išvengta. Be to, ji pastebėjo, kad sutarta ir dėl rotacinio pirmininkavimo principo – kiekvienam koalicinės tarybos posėdžiui pirmininkaus vis kitas jos narys.

„Tai paprastas, formalus dalykas. Kiekvienam posėdžiui vadovaus vis naujas pirmininkas. Kad visi jaustųsi turintys vienodas teises“, – pažymėjo ji.

Viešose politikų darbotvarkėse neplanuotame susitikime dalyvavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, premjerė Ingrida Šimonytė, konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis, Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė, Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, konservatorių seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Laisvės frakcijos vadovas Vytautas Mitalas, jo pavaduotojas Tomas Vytautas Raskevičius.

Apie planus šią savaitę papildyti koalicinę sutartį parlamentarai kalbėjo jau anksčiau. Penktadienį Eltos kalbinti valdančiųjų Seimo frakcijų seniūnai išreiškė viltį, kad derybos dėl koalicijos tarybos bus finalizuotos netrukus.

Vadinamajam „čekiukų“ skandalui sukėlus įtampas ne tik vidaus politikoje, bet ir valdančiosios daugumos gretose, konservatorių partijos prezidiumas nutarė palaikyti siūlymą steigti koalicinę tarybą.

Prezidiumo teigimu, koalicinę tarybą sudarytų premjerė, valdančiųjų koalicijų pirmininkai, frakcijų seniūnai ir po vieną papildomą frakcijų atstovą.

Mažieji koalicijos partneriai – Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija – viešoje erdvėje jau anksčiau ne kartą išsakė nuogąstavimus dėl valdančiųjų darbo be koalicinės tarybos. Tačiau tuomet premjerė I. Šimonytė iniciatyvą vertino atsargiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.