Policijos profsąjunga ministeriją įspėja – gali per NATO viršūnių susitikimą surengti piketą

Trečiadienį Lietuvos policijos profesinė sąjunga išplatino pranešimą spaudai, kuriame pabrėžiama, kad jeigu nebus išspręstas pareigūnų reabilitacijos klausimas, policijos pareigūnai gali išeiti į gatves net ir per NATO viršūnių susitikimą.

Policija.<br>V.Balkūno nuotr.
Policija.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos policijos profesinė sąjunga

Jun 21, 2023, 1:32 PM

„Kaip paaiškėjo vakar, Vidaus reikalų ministerija neturi nei vieno euro“, – rašoma pranešime.

Pasak Lietuvos policijos profesinės sąjungos (toliau – LPPS) pirmininkės Romos Katinienės, antradienį vykusiame Policijos tarybos posėdyje paaiškėjo, kad pareigūnų medicininės reabilitacijos paslaugoms, kai jos neapmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSDF) fondo biudžeto, iš viso nėra skirta lėšų.

Kaip numato teisės aktai už iš PSDF biudžeto neapmokamas reabilitacijos paslaugas sumokėdavo Vidaus reikalų ministerija, iš atitinkamai programai skirtų valstybės biudžeto lėšų.

„Pasirodo 2023 m. lėšų šioms reikmėms neskirta! Ši žinia tiesiog pritrenkė. Kaip gali būti, kad policijos pareigūnų reabilitacijai nėra pinigų? Kai reikia valdyti krizes – pareigūnai gelbėkit padėkit, supraskit, o štai reabilitacijai – nė cento“, – kalbėjo Roma Katinienė.

Kaip teigia Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė, Vidaus reikalų ministerija nuo kadencijos pradžios demonstravo didžiulį norą ir skubėjimą pertvarkyti bei atsisakyti dalies pareigūnų reabilitaciją teikiančių įstaigų. Nuo š.m. liepos 1 d. „Pušynas“ ir „Dainava“ – iš VRM pereina kitų įstaigų žinion, rekonstruojama Trakų reabilitacijos ligoninė pradės veikti geriausiu atveju tik kitų metų antroje pusėje. „Gal VRM nusprendė, jog lėšų net ir nereikės? Iš tiesų kodėl lėšos pareigūnų reabilitacijai nebuvo numatytos – atsakymo nežinome. Gal ministerija jų net neprašė? Nenustebtume. Tačiau dabar VRM savo neveiklumą ir nekompetenciją dangsto perkeldama šią naštą ant ministerijai pavaldžių statutinių įstaigų pečių, todėl paprašė iki liepos 1 d. įstaigų įsivertinti galimybę pačioms finansuoti šias paslaugas iš savo biudžetų. Tai reiškia, kad VRM pavaldžios įstaigos turės rasti resursų padengti lėšas, kuriomis privalo pasirūpinti VRM. Policijos įstaigos ir taip jau balansuoja ant išgyvenimo ribos, laisvų lėšų – nėra, vėl padaugėjo tarnybą paliekančių policininkų ir dabar paaiškėja, kad dar ir reabilitacijos prieinamumas mažinamas“, – sakė Profesinės sąjungos pirmininkė.

Anot R.Katinienės, laimei policijos įstaigų vadovai pasipriešino ir nepritarė, kad lėšos būtų skiriamos iš ir taip jau „suspaustų“ įstaigų biudžetų.

„Mūsų nuomone, čia jau reikėtų skubaus Vyriausybės įsikišimo ir sprendimo iš kur skirti lėšų pareigūnų reabilitacijai. Atidžiai stebėsime, ar Generalinis komisaras turės valios ir drąsos pasipriešinti vidaus reikalų ministrei ir nepriims sprendimo vienašališkai, neatsižvelgdamas į policijos tarybos nuomonę. Jeigu reabilitacijos našta bus perkelta policijos komisariatams, profesinės sąjungos surengs protesto akciją nepaisydama, jog šalyje vyks NATO viršūnių susitikimas“, – sakė Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė.

Primename, kad dalis policijos pareigūnų reabilitacijos, reikalingos dėl darbo specifikos (streso, sudėtingų situacijų), apmokama ne iš PSDF, o VRM – biudžeto.

Šiais metais reabilitacijos paslaugų reikia 367 policijos pareigūnams, jų reabilitacija kainuotų 299 tūkst. eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.